(SeaPRwire) –   KAHERAH — Tentera Israel menyatakan pada Sabtu bahawa ia telah menemui mayat seorang petani berusia 47 tahun yang dijadikan tebusan di Gaza, sementara pengantara sedang mempersiapkan satu lagi pusingan perbincangan Ahad untuk merundingkan gencatan senjata dan pembebasan tebusan yang tinggal, enam bulan ke dalam peperangan.

Tentera Israel menyatakan ia telah mendapati mayat Elad Katzir dan percaya beliau dibunuh pada Januari oleh militan Jihad Islam, salah satu kumpulan yang memasuki selatan Israel dalam serangan 7 Oktober, membunuh lebih 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Katzir telah diculik dari Nir Oz, sebuah komuniti sempadan yang mengalami beberapa kerugian teruk.

Penemuan itu meningkatkan tekanan ke atas kerajaan Israel untuk persetujuan untuk melepaskan tebusan yang tinggal, kerana keluarga lama takut masa sudah habis.

Sementara itu, kos peperangan berterusan Israel di Gaza diukur dalam puluhan ribu kematian dan lebih satu juta orang Palestin yang dipaksa keluar.

“Kami telah tiba pada satu tanda penting yang teruk,” Ketua Kemanusiaan PBB Martin Griffiths berkata dalam kenyataan menandakan enam bulan dan mencatat “prospek segera kebuluran yang tidak berperikemanusiaan.” Beliau menyeru prospek lanjutan eskalasi di Gaza “tidak dapat diterima.”

Rakyat Israel berpecah mengenai pendekatan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan kerajaannya selepas beberapa pusingan rundingan gencatan senjata yang tergendala. Sekitar seminggu lalu, puluhan ribu orang Israel berkumpul di pusat Baitulmuqaddis dalam protes anti-kerajaan terbesar sejak peperangan bermula.

Perbincangan akan disambung pada Ahad, mengikut pegawai Mesir dan stesen TV milik negara Mesir Al Qahera. Pegawai itu berbual atas syarat anonim kerana tidak dibenarkan bercakap secara terbuka tentang rundingan.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menghantar Pengarah CIA Bill Burns ke Mesir. Dan satu delegasi Hamas akan tiba pada Ahad untuk menyertai rundingan, kata kumpulan militan itu.

Hamas telah menekankan penamatan berperingkat kepada peperangan – bukan gencatan senjata sementara – kepada mana-mana persetujuan melepaskan tebusan. Ia telah berkata ia akan bersetuju melepaskan 40 tebusan sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata enam minggu awal yang akan termasuk pembebasan tahanan Palestin dari penjara Israel. Hamas juga menuntut pulangan orang yang dipaksa keluar ke utara Gaza yang musnah dan lebih bantuan.

Israel telah menawarkan membenarkan hanya 2,000 orang Palestin yang dipaksa keluar – terutamanya wanita, kanak-kanak dan orang tua – ke utara setiap hari semasa gencatan senjata enam minggu.

Pembicaraan baharu akan datang beberapa hari selepas kecaman antarabangsa terhadap serangan udara Israel yang membunuh tujuh pekerja kemanusiaan dengan amal World Central Kitchen. Tentera udara Israel telah menggambarkan serangan itu sebagai kesilapan tragis. Kumpulan bantuan menyatakan kesilapan itu hampir tidak dapat dielakkan.

Beberapa sekutu Israel kini sedang mempertimbangkan menghentikan jualan senjata. Biden memberi amaran kepada Netanyahu bahawa sokongan masa depan Amerika Syarikat untuk peperangan bergantung kepada pelaksanaan segera langkah-langkah baru untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan.

“Kami memerlukan jaminan keselamatan untuk kami sebagai manusia dan juga untuk orang yang kami beri perkhidmatan,” kata Marika Guderian dengan Program Makanan Sedunia, berbual di dalam Gaza.

Pembunuhan itu menghentikan penghantaran bantuan apa yang dilihat sebagai laluan baharu laut yang penting untuk bantuan kemanusiaan terus ke Gaza kerana PBB dan rakan-rakan mengingatkan tentang kebuluran.

Di Jabaliya, kem pelarian berhampiran Bandar Gaza, keluarga menyusur dalam puing-puing untuk daun mallow untuk membuat sup nipis untuk memecah puasa harian Ramadan. “Hidup menjadi tidak tertahan. Mereka (anak-anak perempuan) berkata kepada saya, ‘Bapa, anda menjamu kami dengan mallow, mallow, mallow setiap hari. Kami mahu makan ikan, ayam, makanan kaleng. Kami ingin telur, atau apa-apa,'” kata Wael Attar. Mereka berlindung di sebuah sekolah sebagai sebahagian daripada 1.7 juta orang yang dipaksa keluar di Gaza.

Kumpulan kemanusiaan Oxfam menyatakan orang di utara Gaza telah terselamat dengan purata 245 kalori sehari sejak Januari. Israel telah berjanji membuka lebih banyak lintasan sempadan ke Gaza dan meningkatkan aliran bantuan.

Jumlah kematian peperangan di Gaza kini ialah 33,137, menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu. Jumlah kematiannya tidak membezakan antara orang awam dan pejuang, tetapi ia telah menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk majoriti yang mati.

Kementerian itu menyatakan mayat 46 orang Palestin yang dibunuh dalam serangan udara Israel telah dibawa ke hospital dalam 24 jam lepas – jumlah harian terendah sedemikian sejak berbulan-bulan.

Israel menyalahkan Hamas atas kematian orang awam di Gaza, menuduh ia beroperasi dalam komuniti perumahan dan kawasan awam seperti hospital.

Bandar Rafah selatan Gaza kini memegang lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu, dan janji Israel untuk menjalankan serangan darat di sana telah menyebabkan berminggu-minggu ketakutan dan amaran bahkan daripada sekutu teratasnya, Amerika Syarikat.

Seorang pegawai Mesir pada Jumaat memanggil cadangan Israel yang paling baru untuk mengevakuasi orang awam dari Rafah sebagai “rancangan tidak realistik dan tidak dapat dilaksanakan.” Mesir sekali lagi mengancam untuk menggantung sebahagian daripada Perjanjian Camp David berusia 46 tahun yang memudahkan kerjasama keselamatan antara negara-negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.