Presiden Biden Menyertai Majlis Makan Malam Persatuan Wartawan Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Pada bulan-bulan kebelakangan ini kita telah mendengar banyak mengenai Presiden Biden dan kepuasan rakyat Amerika. Oleh itu, tidak hairanlah jika banyak pakar media telah cepat-cepat meramalkan kemenangan Trump pada tahun 2024.

Mari kita mulakan dengan beberapa kaveat yang jelas untuk diingat.

Pertama, sebahagian besar penurunan sokongan Biden adalah datang daripada partinya sendiri: sejak 2022, antara telah gagal menyatakan sokongan kepada Biden. Krisis semasa di Timur Tengah, yang telah meletakkan Presiden Biden dalam keadaan , kemungkinannya telah membenarkan ketidakpuasan hati ini mengeras lagi. Tetapi pada Hari Pilihan Raya, para pengundi Demokrat yang tidak berpuas hati ini—dan juga banyak Pengundi Bebas—mungkin akan melihat Biden sedikit berbeza apabila prospek kemenangan Trump yang lain menjadi besar.

Kaveat yang kedua agak jelas ialah, dengan inflasi banyak dalam tempoh 2 tahun kebelakangan ini, sentimen rakyat Amerika terhadap ekonomi cukup drastik, yang hanya dapat membantu peluang Biden pada masa hadapan.

Tetapi terdapat kaveat yang lebih asas lagi, dan ia adalah satu yang mengejutkan tidak diberi perhatian. Secara ringkasnya, fakta bahawa Biden telah berada dalam jawatan selama satu penggal membawa maksud. Secara besar.

Sejarah Berulang? Kes 2012

Pada September 2011, Presiden Barack Obama ketika itu sedang menghadapi masalah. Penilaian beliau hampir sama dengan penilaian Biden sekarang, . Pandangan terhadap ekonomi juga dan tinjauan menunjukkan Obama berbanding salah seorang calon Republikan yang ketika itu mendahului, Mitt Romney. Pada malam sebelum pilihan raya 2012, sekurang-kurangnya mempunyai Romney sedikit mendahului Obama.

Ia kelihatan jelas bahawa rakyat Amerika sudah bersedia untuk perubahan.

Tetapi perubahan bukanlah yang berlaku. Obama dengan mudahnya memenangi undian dua parti (iaitu jumlah undian yang dimenangi oleh calon Parti Demokrat dan Republikan) kira-kira 4 peratus mata.

Menurut ahli sains politik terhadap pilihan raya presiden Amerika Syarikat, tiada seorang pun patut terkejut dengan keputusan ini. Mengapa? Kerana pada November 2012 Obama adalah presiden yang sedang menjawat, sama seperti Biden akan menjadi pada November 2024.

Kuasa Kepresidenan

Setiap pilihan raya presiden kelihatan unik, tetapi data tidak boleh berbohong. Kajian terkini saya, yang telah diterima dengan syarat di jurnal bersemak yang dinilai rakan, Political Science Research & Methods, melihat semua pilihan raya presiden sejak 1952. Walaupun semua calon yang berbeza, keutamaan negara, cabaran antarabangsa, keadaan ekonomi, dan sebagainya dalam 72 tahun lepas, calon yang menjawat kuasa telah memenangi undian popular pada kadar menakjubkan 78%.

Calon yang menjawat kuasa ini purata 54.5% undian dua parti—kelebihan purata besar sebanyak 9 peratus mata berbanding pesaing bukan penjawat.

Sekiranya kita kembali ke pilihan raya pertama berikutan berakhirnya Perang Saudara (1868), keputusan memberitahu kisah yang sama: presiden yang menjawat kuasa puratanya lebih 50% undian dua parti.

Ini bukan bermakna bahawa kepresidenan ialah satu-satunya perkara yang penting. Sememangnya, 2020 menyaksikan penjawat kuasa kehilangan undian popular oleh 4 peratus mata. Tetapi memandangkan keadaan luar biasa tahun 2020 (wabak Covid-19, pengangguran melonjak, kontroversi tanpa sebelumnya mengenai Trump, dan sebagainya), 2020 mungkin lebih baik dilihat sebagai pengecualian yang membuktikan peraturan.

Memang, pilihan raya 2020 dan 1980 adalah dua pengecualian sahaja berbanding peraturan kemenangan penjawat kuasa sejak 1952 (tidak termasuk Bush Sr. pada 1992 yang walaupun hanya penggal pertama, merupakan penggal ketiga Parti Republikan berkuasa). Pengajarannya jelas: walaupun bukan “jaminan” sepenuhnya, kepresidenan memberikan kelebihan yang jelas.

Memisahkan Kesan Kepresidenan

Ahli sains politik telah tentang kuasa kepresidenan apabila menggunakan analisis statistik untuk meramalkan keputusan pilihan raya. Memang, selain daripada ekonomi, ia adalah salah satu ramalan yang paling konsisten terhadap hasil pilihan raya.

Tetapi mengapa ia perlu memberi kesan?

Terdapat banyak sebab kemungkinan, tetapi —yang juga menggunakan eksperimen dalam talian yang menampilkan beribu-ribu peserta—menunjukkan majoriti rakyat (Demokrat, Pengundi Bebas, dan Republikan) secara amnya percaya bahawa penjawat kuasa seharusnya dipilih semula untuk penggal kedua. Secara ringkasnya, seorang presiden yang hanya berkhidmat selama satu penggal (apabila dibenarkan berkhidmat selama dua penggal) kelihatan tidak betul bagi kebanyakan rakyat Amerika.

Adanya norma sedemikian dalam politik AS membawa implikasi besar: hanya dengan mengetahui bahawa seseorang itu adalah penjawat kuasa seharusnya cukup untuk menyuruh sebahagian besar pengundi mengundi bagi calon tersebut.

Memang, dengan memisahkan status kepresidenan calon daripada semua pertimbangan lain (pengiktirafan nama, ekonomi, dan sebagainya), ini terus terang apa eksperimen saya Berbanding apabila status kepresidenan mereka tidak dinyatakan, calon yang dikenal pasti sebagai presiden yang sedang menjawat—sama ada Demokrat atau Republikan—menyaksikan peningkatan 5.6 peratus mata undian. Menurut piawaian pilihan raya presiden moden, ini adalah lonjakan amat menentukan.

Bulan-bulan Akan Datang

Tentu saja, setiap pilihan raya datang dengan ciri-ciri unik. Kemungkinan calon bebas ketiga, Robert F. Kennedy Jr., contohnya, mungkin akan mengurangkan undian Biden secara berlebihan. keadaan terkini di Timur Tengah, sama ada Sistem Pengundian Elektoral , dan kebarangkalian bahawa akan mengurangkan tekanan inflasi, contohnya, semuanya memperkenalkan banyak ketidakpastian terhadap apa yang akan berlaku pada November.

Adalah juga penting untuk dicatatkan bahawa Trump adalah bekas presiden yang hanya berkhidmat selama satu penggal, bermakna bahawa sebahagian pengundi mungkin rasa beliau juga berhak mendapat penggal kedua. Singkat kata, adakah beberapa pengundi akan melihat Trump, bukannya Biden, sebagai penjawat kuasa sebenar pada 2024?

Walaupun ini memang mungkin, kita sebenarnya tidak mempunyai cukup bukti untuk menganggap banyak pengundi akan berfikir demikian semasa November (terakhir kali presiden yang sedang menjawat kuasa tewas dalam pilihan semula dan kemudiannya menang lagi ialah 1892).

Oleh itu, sejauh pengundi melihat Biden sebagai penjawat kuasa sebenar, beliau mungkin mendapat manfaat daripada kelebihan kepresidenan. Memang, tinjauan awal minggu ini mendapati kelebihan polling Trump ke atas Biden—kelebihan yang banyak kita dengar beberapa bulan kebelakangan ini—kini . Tinjauan lain juga menunjukkan kelebihan Biden yang kecil tetapi meningkat.

Sekali lagi, ini sama sekali bukan bermakna bahawa kepresidenan Biden “menjamin” kemenangan 2024. (Tiada jaminan sedemikian dalam politik AS.) Sebaliknya, ia adalah untuk menyatakan bahawa, daripada segi statistik, kekalahan Biden pada 2024 akan sangat luar biasa. Oleh itu, kecuali beberapa keadaan luar biasa (contohnya, seperti yang berlaku semasa pilihan raya 2020), sejarah menunjukkan kelebihan jelas bagi Biden.

Ringkasnya, pilihan raya presiden tidak bertanya kepada pengundi sama ada mereka menyukai presiden yang sedang menjawat kuasa. Sebaliknya, ia bertanya kepada pengundi sama ada mereka lebih memilih presiden yang sedang menjawat kuasa berbanding pesaing presiden itu. Kegagalan menghargai perbezaan ini menyebabkan pakar meramalkan kemusnahan politik penjawat kuasa, walaupun betapa kerapnya presiden yang menjawat kuasa memenangi pilihan semula dalam 150 tahun lepas, dan walaupun kuasa intrinsik yang kelihatan dimiliki oleh kepresidenan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.