(SeaPRwire) –   ALBUQUERQUE, N.M. — Tiga wanita yang didiagnosis dengan HIV setelah mendapatkan prosedur “vampire facial” di sebuah spa perubatan tanpa lesen di New Mexico dipercayai merupakan kes terdokumen pertama orang yang menjangkiti virus itu melalui prosedur kosmetik menggunakan jarum, pegawai kesihatan persekutuan berkata.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) menyatakan dalam laporan Morbidity and Mortality Report minggu lepas bahawa siasatan ke atas klinik dari 2018 hingga 2023 menunjukkan ia secara kelihatannya menggunakan semula peralatan sekali guna yang dimaksudkan untuk digunakan sekali.

Walaupun penularan HIV melalui darah terkontaminasi melalui suntikan yang tidak steril merupakan risiko yang diketahui, laporan itu menyatakan ini merupakan dokumentasi pertama kes yang mungkin berkaitan perkhidmatan kosmetik.

Banyak rawatan kosmetik popular disampaikan dengan jarum, seperti Botox untuk menghilangkan kusut dan pengisi untuk mengembangkan bibir. Prosedur “vampire facial”, atau microneedling plasma kaya platelet melibatkan mengambil darah sendiri client, memisahkan komponennya, kemudian menggunakan jarum kecil untuk menyuntik plasma ke muka untuk memperbaharui kulit. Tatu juga memerlukan jarum.

Jabatan Kesihatan New Mexico memulakan siasatan ke atas spa pada musim panas 2018 selepas dimaklumkan seorang wanita dalam 40-an telah menguji positif HIV walaupun tiada faktor risiko yang diketahui. Wanita itu melaporkan pendedahan kepada jarum melalui prosedur di klinik pada musim bunga itu.

Spa ditutup pada musim gugur 2018 selepas siasatan dilancarkan, dan pemiliknya didakwa melakukan perubatan tanpa lesen.

Laporan itu menyatakan bahawa penyiasatan itu menunjukkan betapa pentingnya memerlukan amalan kawalan jangkitan di perniagaan yang menawarkan prosedur kosmetik yang melibatkan jarum.

Ia juga mencatat bahawa penyiasatan itu telah diperlahankan oleh rekod yang buruk dan menyatakan perniagaan yang menyediakan perkhidmatan sedemikian harus mengekalkan rekod yang lebih baik jika client perlu dihubungi kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.