Coalition Talks At Dutch Parliament After Far-Right Election Win

(SeaPRwire) –   THE HAGUE — Pemencar agama dan tiga pemimpin parti lain bersetuju pada perjanjian gabungan awal Khamis yang menghala Belanda ke arah kanan keras, menamatkan setengah tahun perbincangan yang bergolak yang masih meninggalkan ketidakpastian siapa yang akan menjadi perdana menteri.

Perjanjian “Harapan, keberanian dan kebanggaan” memperkenalkan langkah-langkah ketat terhadap pemohon suaka, membatalkan penyatuan keluarga untuk pelarian dan berusaha mengurangkan bilangan pelajar antarabangsa yang belajar di negara ini.

“Deport orang tanpa permit kediaman yang sah sebanyak mungkin, bahkan secara paksa,” dokumen 26 muka surat itu berkata.

Wilders menjerit kemenangan pada apa yang dipanggilnya “hari bersejarah,” mendakwa beliau telah memastikan tiga parti gabungan lain, termasuk salah satu Perdana Menteri keluar Mark Rutte, telah menerima intipati programnya.

“Dasar suaka paling ketat pernah,” Wilders berbangga. “Orang Belanda kembali ke No. 1,” tambahnya, mengukuhkan tema kempen bagaimana imigran dan pemohon suaka terlalu sering diberikan layanan keutamaan berbanding orang lain.

Dengan pihak kanan jauh dan populis kini sebahagian atau memimpin setengah dozen kerajaan dalam blok 27 negara, mereka kelihatan berada dalam kedudukan untuk membuat keuntungan dalam pilihan raya 3-9 Jun untuk Parlimen Eropah.

Wilders sudah enggan mengakui bahawa beliau tidak akan menggantikan Rutte di kemudi negara. Parti-parti masih perlu bersetuju mengenai perdana menteri, yang dijangka akan menjadi teknokrat dari luar struktur parti.

Spekulasi telah berpusat pada Ronald Plasterk, dari Parti Buruh, yang menyembur balik kepentingan tahun ini apabila beliau menjadi “peninjau” pertama untuk mengadakan perbincangan dengan pemimpin politik mengenai gabungan yang mungkin.

Perjanjian itu berkata kerajaan seterusnya akan terus dengan rancangan sedia ada untuk menangani perubahan iklim, termasuk terus membayar dana perubahan iklim yang ditubuhkan tahun lalu. Tetapi Gerakan Petani Warganegara adalah sebahagian daripada gabungan dan perjanjian itu termasuk bahasa menenangkan dan pengimbang kepada petani yang telah menghalang bandar dengan trak semasa protes gangguan.

Titik lain dalam perjanjian itu termasuk meningkatkan perumahan sosial, hukuman lebih ketat untuk jenayah serius dan menetapkan cukai hartanah.

Kumpulan itu berniat untuk terus menyokong Ukraine dan mahu mewujudkan keperluan NATO untuk 2% daripada keluaran dalam negara kasar kepada undang-undang.

Parti-parti akan menerangkan program kepada parlimen Khamis, walaupun perdebatan tidak akan diadakan mengenai perjanjian itu sehingga minggu hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.