Jenny Holzer

(SeaPRwire) –   Saya pertama kali menjumpai karya Truisms Jenny Holzer yang ditempel secara anonim di Lower East Side tempat kami berdua tinggal. Kami adalah anggota kolektif seni Colab dan untuk sementara waktu tinggal di bangunan yang sama. Jenny menggunakan kata-kata sebagai agitprop. Mereka bersifat deklaratif, provokatif, dan menimbulkan kemarahan. Dia tidak mengklaim kepemilikan tetapi mempertanyakan otoritas bahasa. Mereka adalah keluhan yang menggambarkan masalah yang dihadapi kami di Kota New York pada akhir tahun 1970-an.

Sejak itu, karyanya telah berkembang dalam bentuk dan suara untuk memasukkan penyair, teks pemerintah yang dihapus, dan kata-kata bertingkat penulis terkenal internasional yang membahas isu-isu besar zaman kita. Pameran tahun 1989 di Guggenheim adalah salah satu yang terbaik yang pernah saya lihat, dan saya senang bahwa dia akan mengadakan pameran lain di sana tahun ini. Jenny telah mengizinkan seninya untuk berkembang dengan dan teknologi baru, tetapi keunikannya sebagai seniman selalu dipertahankan dan karyanya terus bersifat radikal.

Smith adalah seorang seniman

Pesan salinan isu TIME100 2024 Anda

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.