Iran-Military Parade Marking Iran's Army Day Anniversary

(SeaPRwire) –   adalah . Walaupun Iran memberi isyarat serangan terlebih dahulu, , serangan itu merupakan perubahan besar dan menandakan risiko eskalasi yang lebih tinggi di masa depan.

Tetapi pertunjukan kekuatan juga tepatnya—pertunjukan, diatur dan direka terutamanya untuk memproyeksikan kuasa . Walaupun ia telah menyatakan ia akan menggunakan pasukannya sendiri untuk mempertahankan diri dan kepentingannya, rejim di Iran masih berwaspada untuk memulakan pertempuran lebih besar.

Dan sebabnya adalah mudah: pertempuran seperti itu akan merosakkan kedudukan Iran di rantau ini dan mengenakan tekanan yang sangat besar ke atas rejim pada masa di mana isu-isu domestik telah meninggalkannya merasa rentan—terutamanya mengingat usia lanjut dan kesihatan yang buruk Pemimpin Agung Ali Khamenei.

Iran dan Israel telah menjalankan ‘perang sembunyi-sembunyi’ mereka selama bertahun-tahun, dengan setiap pihak menggunakan kaedah terselindung dan asimetri untuk melemahkan satu sama lain. Sejak 7 Oktober, bagaimanapun, perang itu menjadi lebih terbuka: serangan udara dan serangan Israel meletakkan tanggungjawab ke atas Iran untuk bertindak balas, kerana ketidakbertindakan mengancam untuk melemahkan daya ngeri dan menggugat keyakinan sekutu-sekutunya di rantau ini, seperti Hizbullah di Lubnan, Houthis di Yaman, dan militia utama Iraq.

Tetapi selama berbulan-bulan, Iran menyerap pukulan Israel. Khamenei telah lama memilih ‘kesabaran’, dan pendekatan Iran kepada krisis semasa mencerminkan pemikiran tradisionalnya: berbanding menjemput perang dengan Israel dan Amerika Syarikat, satu pertandingan yang kemungkinan besar akan menyebabkan kerosakan yang besar kepada kedudukan Iran di rantau ini dan mungkin dalam wilayahnya sendiri, Iran memutuskan untuk mengenakan tekanan ke atas Israel melalui rangkaian “proksi” serantau, bertukar-tukar pukulan tit-for-tat tanpa membuka pintu kepada kebakaran yang lebih besar dan lebih merosakkan.

Sebab-sebab lain mempengaruhi kelihatan kesabaran Iran. Walaupun kuat di rantau ini, Iran terasing di peringkat antarabangsa, dengan hanya China sebagai rakan (dan rakan yang agak cuai). Walaupun Iran telah meningkatkan pertahanan udara, kebanyakannya hanya bersenjata ringan berbanding Israel, kuasa tentera serantau, dan Amerika Syarikat, kuasa super global. Drone dan peluru berpandu mengesankan, tetapi kuasa destruktifnya sepadan dan dilampaui oleh senjata yang boleh digunakan Amerika Syarikat dan Israel, manakala keupayaan tentera konvensional Iran .

Ekonomi, . Walaupun berjaya mengurangkan kesan , tembok sanksi menghadkan aksesnya kepada perdagangan dan pelaburan asing. dan di wilayah-wilayah menunjukkan kerajaan yang kehilangan kawalan ke atas keselamatan dalaman. Secara dalaman, ketidakpuasan hati terhadap rejim berada pada tahap tertinggi, dengan kesan-kesan yang masih bergejala dari gerakan protes baru-baru ini ditunjukkan dalam . Kebanyakan rakyat Iran menganggap rejim sebagai , korup, tidak berkesan, dan kebal terhadap tekanan untuk reformasi bermakna.

Lebih penting lagi adalah . Khamenei berusia lapan puluh empat tahun dan kesihatannya buruk. Walaupun Republik Islam mempunyai peraturan untuk memilih Pemimpin Agung baru, kematiannya atau ketidakupayaannya pasti akan menyebabkan krisis domestik, kerana pelaku berebut untuk mengisi kekosongan kuasa. Mengingat rejim ‘kekurangan legitimasi’ dan tahap ketidakpuasan yang tinggi di kalangan rakyat, terdapat peluang yang kuat bahawa protes baru atau gangguan awam akan meletus semasa penggantian.

Ini membuat rejim berada dalam keadaan waspada dan menyedari perlunya Iran memproyeksikan kekuatan, bukan kelemahan, sementara masih mengelakkan perang yang akan menambah tekanan luaran yang besar kepada isu-isu domestik rejim yang ketara.

Oleh itu, keputusan untuk menyerang Israel secara langsung mengikuti provokasi terbaru—. Serangan peluru berpandu dan drone teratur menghantar isyarat kekuatan Iran dan menunjukkan keupayaan. Pada masa yang sama, pihak berkuasa rejim melaksanakan ‘penapisan’ di dalam negeri, menapis berita yang tidak mengikuti panduan rasmi mengenai liputan serangan dan .

Khamenei dan yang lain dalam rejim mungkin berharap bahawa pertunjukan ini cukup untuk menghalang provokasi lanjut Israel. Tetapi risiko eskalasi masih tinggi. dan mungkin menyerang sasaran di dalam Iran. Pegawai kerajaan telah jelas bahawa , satu yang akan lebih besar dan kurang disiarkan terlebih dahulu, dan boleh bahkan . Mungkin Republik Islam sedang berbohong—ia mahu mengelakkan pertempuran besar, jika mungkin.

Tetapi seperti serangan Sabtu, Iran telah membuktikan kesediaannya untuk lebih jauh daripada yang dijangka kebanyakan orang, dan dengan Israel lebih sedar ancaman dari Tehran daripada sebelumnya, risiko krisis masa depan dan pukulan baru menggantung besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.