(SeaPRwire) –   (PHOENIX) — Demokrat mengumpulkan cukup undi di Senat Arizona pada Rabu untuk membatalkan larangan aborsi dari abad ke-19 yang mahkamah tertinggi negeri itu baru-baru ini membenarkan berkuat kuasa.

Undian belum selesai tetapi Senat mempunyai 16 undi yang diperlukan untuk maju dengan rang undang-undang itu.

Empat belas Demokrat di Senat disertai dua undi Republikan menyokong pembatalan rang undang-undang, yang telah diluluskan oleh Dewan Perwakilan Arizona minggu lalu dan dijangka akan ditandatangani oleh Gabenor Demokrat Katie Hobbs.

Larangan hampir keseluruhan, yang mendahului keanggotaan negeri Arizona, membenarkan aborsi hanya untuk menyelamatkan nyawa pesakit — dan tidak memberikan pengecualian untuk mangsa rogol atau inses. Dalam keputusan bulan lalu, Mahkamah Agung Arizona menunjukkan doktor boleh didakwa di bawah undang-undang 1864, yang menyatakan bahawa sesiapa yang membantu aborsi boleh dihukum penjara selama dua hingga lima tahun.

Jika rang undang-undang pembatalan ditandatangani, statut 2022 yang melarang prosedur itu selepas 15 minggu kehamilan akan menjadi undang-undang aborsi yang berkuat kuasa di Arizona. Namun, masih akan ada tempoh di mana hampir semua aborsi akan dilarang, kerana pembatalan tidak akan berkuat kuasa sehingga 90 hari selepas akhir sesi perundangan, kemungkinan pada Jun atau Julai.

Beberapa senator berucap tentang motivasi mereka untuk mengundi sebagaimana nombor dihitung untuk rang undang-undang pembatalan.

“Ini adalah kenyataan jelas bahawa Perundangan tidak mahu larangan wilayah boleh dikuatkuasakan,” kata Senator Negeri Demokrat Priya Sundareshan, yang mengundi ya untuk pembatalan.

Peguam Negara Arizona Kris Mayes memanggil undian itu “kemenangan untuk kebebasan di negeri kami,” tetapi menyatakan kebimbangan bahawa tanpa klausa kecemasan, rakyat Arizona masih akan tertakluk kepada larangan hampir keseluruhan aborsi untuk sementara waktu.

“Pastikanlah pejabat saya meneliti setiap pilihan yang tersedia untuk mencegah undang-undang 160 tahun lama ini pernah berkuat kuasa,” katanya.

Terdapat banyak gangguan dari orang di galeri Senat, ketika Senator Negeri Republikan Shawnna Bolick menjelaskan undiannya menyokong pembatalan, menyertai Demokrat.

Senator Negeri GOP Jake Hoffman mengecam rakan sejawat Republikan kerana menyertai Demokrat, memanggilnya penghinaan kepada prinsip-prinsip parti.

“Ia menjijikkan bahawa inilah keadaan Parti Republikan hari ini,” kata Hoffman.

Penyokong kedua-dua belah pihak isu aborsi tiba di luar Senat Arizona pada Rabu untuk menekankan pandangan mereka. Mereka termasuk orang yang bersekutu dengan Planned Parenthood dan kumpulan berdasarkan iman menentang aborsi.

Seorang gadis sekolah berlutut berdoa di hadapan meja memegang patung besar Perawan Maria, sementara lelaki dengan megaphone menjerit kepada orang lalu untuk bertaubat.

“Saya menjangka ia akan dibatalkan, tetapi saya berdoa ia tidak akan,” kata Karen Frigon, yang mengedarkan risalah dari Arizona Right to Life.

Arizona adalah salah satu daripada beberapa negeri medan pertempuran yang akan memutuskan presiden seterusnya. Bekas Presiden Donald Trump, yang telah memberi amaran bahawa isu itu boleh menyebabkan kekalahan Republikan, telah mengelakkan menyokong larangan aborsi kebangsaan tetapi berkata dia bangga telah melantik hakim Mahkamah Agung yang membenarkan negeri-negeri melarangnya.

Undang-undang itu telah dibatalkan sejak keputusan Mahkamah Agung AS pada 1973 Roe v. Wade yang menjamin hak perlembagaan kepada aborsi di seluruh negara.

Apabila Roe v. Wade dibatalkan pada Jun 2022 walaupun, Peguam Negara Arizona ketika itu Mark Brnovich, seorang Republikan, meyakinkan hakim negeri bahawa larangan 1864 berkuat kuasa. Namun, undang-undang itu sebenarnya tidak dikuatkuasakan semasa kes itu berjalan melalui mahkamah. Mayes, yang menggantikan Brnovich, mendesak mahkamah tertinggi negeri untuk tidak menghidupkan semula undang-undang itu.

Pihak Planned Parenthood berjanji untuk terus menyediakan aborsi untuk tempoh pendek yang masih sah dan berkata mereka akan memperkukuh rangkaian yang membantu pesakit bepergian ke luar negeri ke tempat seperti New Mexico dan California untuk mendapatkan aborsi.

Penyokong sedang mengumpul tandatangan untuk ukuran undian membenarkan aborsi sehingga janin boleh terselamat di luar rahim, biasanya sekitar 24 minggu, dengan pengecualian — untuk menyelamatkan nyawa ibu, atau melindungi kesihatan fizikal atau mentalnya.

Ahli perundangan Republikan, sebaliknya, sedang mempertimbangkan meletakkan satu atau lebih cadangan aborsi bertandingan pada undian November.

Satu dokumen perancangan bocor menggariskan pendekatan yang sedang dipertimbangkan oleh Ahli Dewan Republikan, seperti menyatakan semula peraturan aborsi sedia ada, mencadangkan larangan 14 minggu yang akan “dikamuflase sebagai undang-undang 15 minggu” kerana ia akan membenarkan aborsi sehingga permulaan minggu ke-15, dan langkah yang akan melarang aborsi selepas enam minggu kehamilan, sebelum kebanyakan orang mengetahui mereka hamil.

Ahli Dewan Republikan belum secara terbuka menerbitkan sebarang cadangan undian balas yang dicadangkan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.