11361122 - Anyone But You

(SeaPRwire) –   Para penggemar rom-kom, bersukacitalah: Anyone But You akhirnya tiba di streaming. Filem yang mengejutkan ini, yang ditayangkan di pawagam pada Disember, dibintangi oleh Euphoria’s Sydney Sweeney dan Top Gun Maverick’s Glen Powell (walaupun penggemar rom-kom mungkin mengenalinya lebih baik dari Netflix’s Set It Up). Filem R-rated ini menjadi kejutan kutipan box office berkat kempen media sosial yang bijak dan khabar angin hubungan di luar skrin (yang “jelas tidak benar”). Filem ini juga dibintangi oleh Barbie’s Alexandra Shipp, Brothers & Sisters’ Rachel Griffiths, Darren Barnet dari Never Have I Ever, Michelle Hurd dari Star Trek: Picard, dan bintang rom-kom terkemuka Dermot Mulroney, juga dikenali sebagai objek kegilaan Julia Roberts dalam My Best Friend’s Wedding.

Walaupun studio filem tidak melabur dan pilihan di pawagam didominasi oleh francais dan spin-off, para penggemar rupanya berminat untuk menikmati komedi ringan, membantu Anyone But You menjadi kejayaan perlahan-lahan. Pengarah Will Gluck menyatakan bahawa walaupun kebanyakan rom-kom moden telah pergi terus ke streaming, Anyone But You mendapat manfaat daripada ditayangkan di pawagam. “Saya fikir bahagian besar filem kami adalah bagaimana orang merasa menontonnya bersama-sama di pawagam,” katanya

Terdapat juga bonus tambahan bahawa filem ini berasal dari skrip asli, tetapi satu yang dipengaruhi oleh rujukan sastera. Lebih khusus lagi, ia meminjam daripada watak dan plot daripada Much Ado About Nothing. Dan Shakespeare, tentu sahaja, popular dengan penonton selama lebih 400 tahun. Susah untuk berdebat dengan rekod jualan yang begitu lama!

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang kenaikan berbulan-bulan filem ini dan rujukan Shakespeare yang disebarkan di seluruh filem.

Apakah plot Anyone But You?

Cerita ini mengikuti Bea (Sweeney) dan Ben (Powell), yang mempunyai pertemuan manis yang sesuai di kedai kopi, melibatkan pekerja yang mematuhi peraturan, roti untuk malam grilled cheese, dan pengering tangan yang diarahkan ke kawasan yang malang, diikuti dengan tarikh yang boleh diingati yang berakhir dengan bencana. Kedua-duanya dipertemukan secara kebetulan dalam perjalanan ke majlis perkahwinan di Australia, di mana rakan Ben dan adik perempuan Bea akan berkahwin. Berhadapan dengan keluarga Bea yang menekan dan dua bekas mereka yang secara kebetulan menunggu di sudut, dalam gaya rom-kom sebenar mereka memutuskan bahawa mereka mesti berpura-pura berkasih untuk terus hidup sepanjang majlis perkahwinan.

Adakah Anyone But You berdasarkan buku?

Plot rom-kom ini secara longgar diilhamkan oleh drama William Shakespeare Much Ado About Nothing, di mana Benedick dan Beatrice memainkan trope lawan menjadi kekasih yang kini stereotaip, yang kemudian mengilhami plot cerita banyak buku dan filem romansa. Dalam kedua-dua drama dan filem, permulaan hubungan yang awal pergi terlalu jauh, meninggalkan pasangan itu menjalankan “perang gembira” perkataan. Bukan sahaja plot yang dipinjam dari Sang Penyair: Nama protagonis juga secara jelas mengambil ilham daripada Shakespeare. Penulis skrin Ilana Wolpert, sebelum ini terkenal dengan kerjanya pada High School Musical: The Musical: The Series, mengambil drama Shakespeare dan mengemas kini menjadi komedi romantik moden.

Much Ado About Nothing adalah karya Shakespeare kegemaranku, dan saya terus kembali kepadanya di sekolah, bahkan sepanjang pengajian saya di kolej,” kata Wolpert. “Ada begitu banyak farce, humor yang hebat, dan begitu banyak watak yang hebat. Ia benar-benar tentang keluarga dan persahabatan, tetapi juga pertempuran akal dan jantina. Ia benar-benar drama yang menakjubkan. Saya sentiasa merasakan ia akan menjadi filem yang hebat.”

Sweeney dan penerbit Jeff Kirschenbaum suka skrip itu cukup untuk memulakan mempromosikannya ke studio dengan Sweeney di atas untuk memainkan watak Bea. “Ilana mengambil sudut pandang moden yang hebat terhadap Shakespeare, saya merasakan seolah-olah saya sedang membaca rom-kom awal 2000-an,” kata Sweeney kepada. “Saya suka ingin dicium dalam hujan, ingin jatuh cinta selepas selesai membaca skrip, ingin menangis, ketawa, merasa semua perasaan.”

Sweeney dan Kirschenbaum membawa Gluck, yang sebelum ini mengarahkan kedua-dua Emma Stone dalam Easy A dan Justin Timberlake dan Mila Kunis dalam Friends With Benefits. Gluck menyemak semula skrip sebelum mengambil peranan pengarah. Kedua-dua Gluck dan Wolpert dikreditkan sebagai penulis untuk filem, tetapi pengaruh Shakespeare ditenun di seluruh, dalam cara yang halus dan memang tidak.

Pada satu ketika, apabila, Bea berjalan melalui lukisan dinding besar dengan baris dari Shakespeare’s Romeo and Juliet, “Here’s much to do with hate, but more to do with love.” Kemudian seseorang telah menulis di pasir baris “Bait the hook well; this fish will bite.” Itu berasal dari Akta Kedua Much Ado About Nothing, di mana dua watak sedang menyebarkan khabar angin bahawa Beatrice benar-benar jatuh cinta dengan Benedick, yang kebetulan sedang menguping percakapan itu. Anyone But You mempunyai banyak adegan menguping yang menghiburkan kerana watak cuba dengan humor untuk meyakinkan Bea dan Ben untuk jatuh cinta atau keluar dari cinta.

Pada satu ketika kamera melintasi meja di samping katil di mana seseorang telah membaca buku bertajuk Men Were Deceivers Ever, yang merupakan novel oleh Patricia Veryan dan baris dari drama Shakespeare. Untuk benar-benar menekankan titik, dalam montaj akhir filem, apabila lagu Natasha Bedingfield 2004 tunggal “Unwritten” dimainkan, Ben dan Bea menari di bawah papan tanda raksasa yang membaca, “Much Ado About Nothing.”

Di mana anda boleh menonton streaming Anyone But You?

Anyone But You pada mulanya dikeluarkan di pawagam tepat pada masa untuk Krismas pada 22 Disember. Ia kemudian dikeluarkan untuk sewa atau pembelian di YouTube, Apple TV, dan Amazon Prime Video. Pada 19 Mac, Netflix mengumumkan bahawa filem itu akan tersedia untuk disiarkan bermula 23 April untuk semua pelanggan.

Tarikh keluaran Netflix UK masih belum disahkan, tetapi filem ini kini boleh disewa atau dibeli di UK melalui Prime Video dan iTunes, menurut .

Bagaimana Anyone But You menjadi kejayaan kutipan box office?

Walaupun treler yang ditayangkan di pawagam sebelum filem Taylor Swift Eras Tour, Anyone But You tidak mendapat banyak perhatian, pujian kritis, atau kejayaan kutipan box office semasa minggu pertamanya. “Saya mengekalkan jangkaan saya rendah dan, secara retrospektif, tidak cukup rendah,” kata Gluck kepada Times tentang minggu pembukaan filem itu sebanyak $8 juta. Tetapi prestasi minggu pertama yang kecewa itu tidak menunjukkan prestasi masa depan filem itu.

TikTok kemudian dipenuhi dengan video peminat yang meniru urutan kredit filem, menari dan menyanyikan petikan “Unwritten,” yang memainkan peranan penting dalam filem. Rumor hubungan di luar skrin antara Powell dan Sweeney membantu mencipta lebih banyak perhatian, yang tingkah laku mesra bintang-bintang di lawatan promosi makin menambah percikan walaupun kedua-dua menafikan kebenarannya. Selain mengejek rumor semasa wawancara Sweeney, dua bintang itu juga mencipta video TikTok di mana mereka berbisik antara satu sama lain, klip yang mencatatkan 18 juta tontonan dilaporkan, jauh melebihi 10 juta tontonan treler rasmi filem, . Segera filem itu ditekan ke lima teratas di box office AS, kekal di situ setiap minggu sehingga akhir Januari. Pada Februari, filem itu dikeluarkan semula untuk Hari Valentine dengan tambahan klip, . Ia akhirnya mengutip lebih $200 juta secara global daripada bajet asal $25 juta.

Adakah akan ada sekuel untuk Anyone But You?

Walaupun tiada sekuel yang diumumkan secara rasmi, semasa persembahan Sweeney di The Tonight Show Starring Jimmy Fallon pada Februari, pelakon itu memberi harapan kepada peminat bahawa beliau mungkin akan bersatu semula dengan Powell untuk lagi satu kisah cinta.

“Peminat berharap untuk sekuel, adakah anda fikir mungkin kita akan melihat sekuel?” soal Fallon kepadanya. “Mungkin peluang sembilan tinggi,” kata Sweeney kepada penonton bersemangat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sayangnya, studio mungkin kurang bersemangat dengan idea itu. Tom Rothman, pengerusi dan ketua eksekutif Sony Pictures Motion Picture Group bahawa mereka mungkin mempunyai idea lain untuk pasangan itu. “Bukan bahawa kami tidak akan mempertimbangkan sekuel—tentu sahaja kami akan,” kata Rothman. “Tetapi saya fikir peluang yang paling sihat ialah cerita asli lain.”