Protestors rally against Starbucks on Long Island

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung AS pada Selasa tampak berpihak kepada Starbucks dalam permintaannya untuk mengehadkan kuasa lembaga buruh kerajaan dalam menentukan sama ada syarikat-syarikat dikehendaki mengembalikan pekerja pro-kesatuan yang dipecat, yang berpotensi meningkatkan ambang bagi mereka yang mahu mendapat pemulihan terhadap syarikat yang dituduh menghalang usaha penganjuran kesatuan.

Kes undang-undang buruh bermula daripada cabaran Starbucks terhadap keputusan Mahkamah Daerah Persekutuan 2022 yang memerintahkan syarikat itu menggaji semula tujuh barista yang mendakwa mereka dipecat kerana cuba menganjurkan kesatuan di sebuah kedai di Memphis.

Syarikat kopi berpangkalan di Seattle itu berkata tindakan itu sah dan bahawa pekerja itu dipecat kerana pelanggaran keselamatan selepas membenarkan krew berita TV memasuki kedai selepas penutupan untuk temubual mengenai usaha penganjuran kesatuan mereka. Tetapi Lembaga Hubungan Buruh Kebangsaan (NLRB), sebuah agensi persekutuan yang bertanggungjawab menyelia hubungan buruh, berpihak kepada pekerja bahawa mereka dipecat secara haram di bawah Akta Hubungan Buruh Kebangsaan (NLRA) dan mengeluarkan aduan terhadap Starbucks. (Lima daripada tujuh pekerja masih bekerja di kedai Memphis.)

Semasa perbahasan lisan di hadapan Mahkamah Agung Selasa, majoriti Hakim merentasi spektrum ideologi tampak berpihak kepada kedudukan Starbucks, mencadangkan bahawa NLRB memegang terlalu banyak kuasa dalam pertikaian buruh di Memphis. Hakim Neil Gorsuch mempersoalkan peranan NLRB dalam mengatur pertempuran kesatuan dengan syarikat dan mempersoalkan kuasanya untuk memaksa syarikat menggaji semula penganjur kesatuan.

“Dalam semua jenis agensi abjad, kita tidak melakukan ini… Jadi mengapa rejim perundangan khusus ini berbeza daripada banyak yang lain?” soal Gorsuch, menggemakan kebimbangan tentang konsistensi dan keadilan rangka kerja undang-undang yang mengawal pertikaian buruh.

Kes Memphis menjadi tumpuan dalam perjuangan berterusan antara hak pekerja dan syarikat-syarikat, menimbulkan soalan penting tentang had kuasa campur tangan kerajaan dalam pertikaian buruh dan keupayaan pekerja untuk menganjurkan secara bebas.

Dalam petisyen syarikat, Starbucks meminta Mahkamah Agung membuat lebih sukar bagi kerajaan persekutuan untuk mengejar injunksi apabila syarikat dituduh melanggar undang-undang buruh. Syarikat menegaskan piawaian yang lebih ketat perlu untuk memastikan pendekatan yang adil dan seimbang untuk menyelesaikan pertikaian buruh, melindungi hak pekerja dan majikan.

Austin Raynor, peguam dari Jabatan Keadilan mewakili NLRB, menunjukkan bahawa agensi itu mengejar injunksi hanya dalam sebahagian kecil daripada 20,000 tuduhan amalan buruh tidak adil tahun lalu. “Ini bukan kes di mana lembaga terlibat dalam penyalahgunaan atau membawa semua jenis tuntutan ke mahkamah,” kata Raynor. Hujahnya kelihatan meyakinkan Hakim Ketanji Brown Jackson, yang mencadangkan bahawa “ini bukan masalah besar.”

Jackson juga kelihatan berpihak kepada hujah NLRB bahawa ia diberi kuasa oleh Kongres untuk menjalankan siasatan ke atas dakwaan amalan buruh tidak adil. “Kita berada dalam konteks statut di mana Kongres telah memberi lembaga keupayaan untuk menentukan merit dan—sekurang-kurangnya pada peringkat awal—keupayaan untuk menjalankan siasatan,” kata Jackson.

Perbahasan lisan berlangsung tidak lama selepas Starbucks mengumumkan pada Februari bahawa ia telah mencapai persetujuan dengan kesatuan yang cuba menganjurkan tenaganya di AS untuk mewujudkan “rangka kerja” untuk memandu penganjuran dan perundingan kolektif dan mungkin menyelesaikan pertikaian undang-undang yang tertunggak.

Ratusan aduan telah dikemukakan kepada NLRB terhadap Starbucks, dengan menuduh pelanggaran buruh seperti memecat penyokong kesatuan, menjalankan pengawasan terhadap pekerja, dan menutup kedai semasa usaha penganjuran kesatuan. Starbucks menafikan tuduhan ini, menekankan komitmennya kepada undang-undang buruh dan menyokong kebebasan pekerja untuk memutuskan mengenai penganjuran kesatuan.

Fokus terhadap kesatuan buruh datang ketika berlakunya kebangkitan aktivisme buruh lebih luas, dibakar oleh agenda pro-kesatuan Presiden Joe Biden dan kejayaan terkini dalam industri utama. Lebih 400 daripada 9,600 kedai Starbucks yang dikendalikan syarikat di AS telah mengundi untuk menganjurkan Starbucks Workers United, walaupun tiada kedai ini mencapai persetujuan buruh dengan Starbucks.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.