(SeaPRwire) –   (NASHVILLE, Tenn.) — Peserta protes menjerit “Darah di tangan anda” kepada Ahli Dewan Negeri Tennessee selepas mereka meluluskan satu rang undang-undang yang akan membenarkan beberapa guru dan kakitangan membawa senjata tersembunyi di kawasan sekolah awam, dan melarang ibu bapa dan guru lain daripada mengetahui siapa yang bersenjata.

Undian 68-28 menyokong rang undang-undang itu menghantarnya kepada Gabenor Tennessee Bill Lee untuk pertimbangan. Sekiranya beliau menandatangani ia menjadi undang-undang, ia akan menjadi pembesaran senjata terbesar di negeri itu sejak tembakan Nashville tahun lalu.

Ahli awam yang menentang rang undang-undang itu menghentam Ahli Dewan Negeri Republikan selepas undian, menyebabkan Speaker Dewan Cameron Sexton memerintahkan gelanggang dikosongkan.

Empat Ahli Dewan Negeri Republikan dan semua Ahli Demokrat menentang rang undang-undang itu, yang telah diluluskan oleh Senat negeri sebelum ini. Ia akan melarang mendedahkan kakitangan mana yang membawa senjata selain daripada pentadbir sekolah dan polis, termasuk kepada ibu bapa pelajar dan guru lain. Pengetua, pihak berkuasa pendidikan dan agensi undang-undang perlu bersetuju membenarkan kakitangan membawa senjata.

Cadangan itu membawa respons yang sangat berbeza daripada apa yang dicadangkan Lee tahun lalu berhubung tembakan Sekolah Covenant. Ahli perundangan Republikan dengan cepat menolak dorongannya untuk mengekang senjata daripada orang yang dianggap membahayakan diri sendiri atau orang lain.

Vetot oleh Lee kelihatan tidak mungkin, kerana ia akan menjadi yang pertama baginya dan Ahli Dewan hanya memerlukan majoriti mudah setiap dewan untuk mengatasinya.

“Apa yang anda lakukan ialah anda mencipta pencegahan,” kata penaja rang undang-undang itu, Ahli Dewan Negeri Republikan Ryan Williams sebelum undian. “Di seluruh negeri kita, kita telah menghadapi cabaran berkaitan dengan tembakan.”

Ahli Republikan menolak siri pindaan Demokrat, termasuk keperluan kebenaran ibu bapa, pemberitahuan apabila seseorang bersenjata, dan pihak berkuasa sekolah menanggung liabiliti sivil untuk sebarang kecederaan, kerosakan atau kematian disebabkan kakitangan membawa senjata.

“Rakan-rakan Republikan saya terus menahan negeri kita sebagai tebusan, menahan negeri kita dengan senjata untuk merayu kepada dermawan mereka dalam industri senjata,” kata Ahli Dewan Negeri Demokrat Justin Jones. “Ia benar-benar gila secara moral.”

Dalam kekeliruan selepas undian, Ahli Dewan Negeri Demokrat dan Republikan menuduh antara satu sama lain melanggar peraturan Dewan, tetapi hanya mengundi untuk mencela Jones kerana merakam dengan telefon bimbitnya. Beliau dilarang bercakap di lantai sehingga Rabu.

Ia tidak jelas sama ada sebarang pihak berkuasa pendidikan akan menggunakan rang undang-undang itu jika menjadi undang-undang. Sebagai contoh, jurucakap Metro Nashville Public Schools, Sean Braisted, berkata pihak berkuasa itu percaya “ia adalah yang terbaik dan paling selamat untuk hanya penguatkuasa undang-undang aktif diluluskan membawa senjata di kampus.”

Kira-kira separuh negeri-negeri di Amerika Syarikat dalam bentuk tertentu membenarkan guru atau kakitangan lain dengan permit membawa tersembunyi membawa senjata di hartanah sekolah, mengikut Pusat Undang-Undang Giffords, kumpulan pengadvokasi kawalan senjata.

Di Tennessee, seorang penembak secara buta Mac 2023 di Sekolah Covenant – sebuah sekolah Kristian di Nashville – dan membunuh tiga kanak-kanak dan tiga orang dewasa sebelum dibunuh polis.

Walaupun kempen berkoordinasi seterusnya mendesak langkah kawalan senjata yang signifikan, Ahli Dewan kebanyakannya enggan. Mereka menolak cadangan kawalan senjata Demokrat dan bahkan semasa sesi tahunan biasa dan sesi khas, walaupun ibu bapa pelajar Covenant berkongsi akaun tembakan dan kesannya yang berkekalan.

Di bawah rang undang-undang diluluskan Selasa, seorang pekerja yang mahu membawa senjata pistol perlu mempunyai permit membawa tersembunyi dan kebenaran bertulis daripada pengetua sekolah dan pihak polis tempatan. Mereka juga perlu lulus pemeriksaan latar belakang dan menjalani 40 jam latihan senjata pistol. Mereka tidak boleh membawa senjata ke acara sekolah di stadium, dewan sukan atau dewan.

Tennessee meluluskan undang-undang 2016 membenarkan kakitangan bersenjata di sekolah di dua kaunti luar bandar, tetapi ia tidak dilaksanakan, .

Republikan Tennessee secara berterusan melonggarkan undang-undang senjata, termasuk undang-undang senjata pistol 2021 disokong Lee.

Undang-undang asal membenarkan penduduk berusia 21 tahun ke atas membawa senjata pistol awam tanpa permit. Dua tahun kemudian, Peguam Negara Jonathan Skrmetti membuat persetujuan di tengah saman berterusan untuk memanjangkan kelayakan kepada 18-20 tahun.

Sementara itu, tidak lama selepas tembakan tahun lalu, Republikan Tennessee meluluskan melibatkan peniaga, pembuat dan penjual senjata dan peluru. Ahli Dewan dan gabenor tahun ini telah menandatangani membenarkan sekolah swasta dengan kelas pra-pra sekolah membawa senjata di kampus. Sekolah swasta tanpa pra-pra sudah dibenarkan untuk memutuskan sama ada membenarkan orang membawa senjata di tanah mereka.

Mereka telah maju beberapa sekatan senjata sempit. Satu yang menunggu tandatangan gabenor akan untuk rawatan dalam dan sementara menanggalkan hak senjata mereka jika diputuskan tidak layak untuk perbicaraan disebabkan kecacatan intelektual atau penyakit mental. Satu lagi rang undang-undang yang masih perlu kelulusan Senat akan menanggalkan hak senjata remaja yang diputuskan bersalah disebabkan kesalahan tertentu, daripada serangan berat kepada ancaman keganasan besar-besaran, sehingga umur 25.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.