Mike Johnson April 16

(SeaPRwire) –   Pegangan Speaker Rumah, Mike Johnson terhadap persidangannya yang pecah berpecah belah setelah ia mengumumkan rancangan untuk membawa beberapa rang undang-undang yang mendanai bantuan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan ke lantai Rumah—langkah yang telah membuat marah beberapa anggota Dewan Republikan paling kanan.

Rancangan berisiko Johnson mengakibatkan Republikan kedua menuntut peletakan jawatannya hari Selasa. Dalam mesyuarat persidangan mingguan, Rep. Thomas Massie, Republikan Kentucky yang menentang pembiayaan Ukraine, berkata bahawa dia merancang untuk menaja sama usul untuk mengosongkan jawatan speaker jika Johnson meneruskan permintaan pembiayaan, , seorang Republikan Georgia dalam menuntut penyingkiran Johnson.

Johnson, bahkan tidak selama 6 bulan dalam pekerjaan tersebut, sekarang menghadapi satu lagi ujian besar lain yang menjanjikan bentuk kejurubicaraannya ke hadapan: Dapatkah dia memindahkan rang undang-undang bantuan asing dan menyelamatkan pekerjaannya sebagai Speaker pada waktu yang sama?

“Saya tidak meletakkan jawatan dan menurut pendapat saya adalah satu tanggapan yang mengarut jika seseorang mengemukakan usul mengosongkan ketika kita hanya cuba menyelesaikan pekerjaan kita,” kata Johnson pada wartawan hari Selasa. “Kami membutuhkan kepemimpinan yang mantap. Kami membutuhkan tangan yang mantap pada kemudi … saya menganggap diri saya sebagai Speaker masa perang.”

Selama berbulan-bulan, Johnson telah menunda mengambil tindakan terhadap suplemen keselamatan nasional $95 bilion yang disahkan oleh Senat dua bulan lalu yang akan menyediakan bantuan ketenteraan kepada Ukraine, Israel dan Taiwan. Namun Iran pada hujung minggu ini melancarkan sebagai tindakan balas terhadap serangan udara maut di konsulatnya di Syria, menguatkan panggilan agar Kongres bertindak balas dengan cepat. Dan ketua tentera Ukraine memberi amaran pada hujung minggu bahawa serangan Rusia di barisan timur telah meningkat “dengan ketara” kebelakangan ini.

“Kami selalu tahu bahawa ini akan menjadi sukar bagi seorang speaker yang kurang pengalaman,” kata Rep. Tom Cole, Republikan Oklahoma dan pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Rumah, kepada TIME. “Kami tidak mempunyai kata sepakat mengenai banyak isu dan, jelas, majoriti sangat tipis. Tapi saya pikir Johnson mengendalikan ini dengan sangat baik. Saya tidak melihat sesiapa pun muncul sebagai alternatif kepadanya.”

Johnson telah memisahkan pakej bantuan menjadi rang undang-undang berasingan dalam usaha untuk menangani pembiayaan Ukraine, isu yang memecah belah di dalam persidangannya, sambil berusaha menenangkan kebimbangan dari sayap paling kanannya tentang menghantar bantuan luar negeri dalam jumlah besar yang tidak terkawal. Akan tetapi usahanya telah menemui beberapa halangan. Beliau tidak mempunyai sokongan Republikan yang diperlukan untuk mengamankan pengesahan undi prosedural, yang dikenali sebagai peraturan, penting untuk mempertimbangkan undang-undang tersebut. Dan beberapa Republikan tidak senang dengan ketiadaan langkah-langkah keselamatan sempadan dalam rancangannya, meskipun berbulan-bulan parti tersebut memprioritaskan perbincangan keselamatan sempadan.

“Kadang-kadang ketika anda menambahkan sesuatu pada kereta, anda mendorongnya keluar di sisi lain,” kata Cole tentang rekan-rekannya yang ingin menambahkan langkah keamanan perbatasan pada rancangan tersebut. “Kepemimpinan harus membuat perhitungan itu.”

Empat rang undang-undang berasingan, yang belum diumumkan kepada anggota, diharapkan mencerminkan paket Senat senilai $95 miliar yang dikesampingkan Johnson—menyediakan dana untuk, Ukraine, Taiwan, dan sekutu lainnya. Undi keempat direncanakan pada ukuran terpisah yang mencakup proposal untuk menggunakan aset Rusia yang disita untuk membantu membayar bantuan ke Kyiv dan memaksa penjualan atau di AS. Setelah keempat rang undang-undang tersebut dipilih, Johnson berencana menggabungkan rang undang-undang yang disahkan menjadi satu paket untuk Senat.

“Pembiayaan Israel tidak boleh disandera oleh pembiayaan Ukraine,” tulis Rep. Andy Biggs, seorang Republikan Arizona, di X. “Saya menyokong rancangan yang diumumkan Speaker Johnson dalam persidangan untuk membolehkan DPR memilih berbagai paket bantuan secara terpisah. Tetapi niatnya yang diumumkan sejak itu untuk menggabungkan mereka bersama sebelum mengirimkannya ke Senat adalah salah.”

Prospek pemecatan Johnson, jika Greene dan Massie melanjutkan, mengancam akan memperburuk perpecahan yang ada di dalam persidangan yang retak setelah Partai Republik DPR. tahun lalu.

Cole berkata bahawa kebanyakan ahli Republikan tidak ingin mengunjungi kembali “dua atau tiga bulan kekacauan” setelah McCarthy dipecat dari kedudukannya. “Tidak ada banyak selera untuk melakukan itu lagi,” katanya, sambil menekankan bahawa dia tidak fikir usul untuk menyingkirkan Johnson akan berjaya. “Saya lebih suka jika orang tidak membuat ancaman ini, tetapi untuk bersikap adil terhadap mereka, mereka beroperasi di bawah peraturan yang ada, jadi mereka mempunyai hak untuk melakukan itu.”

Setelah hari Jumaat apabila satu lagi Republikan ditetapkan untuk meletakkan jawatan, Johnson boleh mengenai rang undang-undang bantuan asing dan usul untuk mengosongkan—menunjukkan bahawa Demokrat mungkin penting untuk menyelamatkan pekerjaan Speaker. Rep. Pete Aguilar, Pengerusi Kaukus Demokrat dari California, berkata pada hari Selasa bahawa Demokrat tidak mahu “menenggelamkan” rancangan apa pun yang “memberikan bantuan kepada sekutu kita.”

Jurucakap Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan di atas Air Force One pada hari Selasa bahawa Pentadbiran Biden tidak menyokong rang undang-undang yang berdiri sendiri. “Kami tidak menyokong rang undang-undang yang berdiri sendiri yang hanya mendanai Israel kerana juga,” kata Kirby. Tetapi dia mengakui bahawa Rumah Putih akan bersikap terbuka untuk melihat apa yang Johnson dapat menggerakkan melalui kamarnya. “Kami akan menunggu dan menilai setelah kami mendapat kesempatan untuk melihat lebih dekat proposal Speaker,” lanjut Kirby. “Yang penting adalah bahawa sekutu kita seperti Israel dan Ukraine yang berada di bawah senjata, secara harfiah di bawah senjata, mendapat bantuan keamanan yang mereka butuhkan secepat mungkin. Jadi kami ingin mereka bergerak minggu ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.