Ring Therapeutics

(SeaPRwire) –   Bayangkan dunia di mana segala sesuatu daripada plastik ke konkrit dihasilkan daripada biomassa. Terapi sel dan gen yang diselaraskan mencegah wabak dan merawat penyakit genetik yang sebelum ini tidak dapat diubati. Daging dihasilkan di makmal; bijirin berkhasiat yang dipertingkat tahan cuaca. Inilah apa yang masa depan mungkin kelihatan dalam tahun-tahun akan datang.

Revolusi besar berikutnya adalah dalam bidang biologi. Ia akan membolehkan kita berjuang lebih berkesan terhadap penyakit, menyediakan makanan untuk planet, menjana tenaga dan menangkap karbon dengan lebih berkesan. Kini kita sudah berada di ambang peluang-peluang ini. Tahun lepas menyaksikan beberapa tonggak penting: Amerika Syarikat membenarkan pengeluaran dan jualan daging dihasilkan di makmal untuk pertama kalinya; AI Google DeepMind menentukan struktur lebih 2 juta bahan baru, yang boleh digunakan untuk cip dan bateri; menjadi rawatan penyuntingan gen komersial pertama yang diluluskan menggunakan CRISPR.

Seperti revolusi digital, revolusi bioteknologi akan mengubah ekonomi Amerika Syarikat seperti yang kita kenal – dan ia akan datang lebih pantas daripada jangkaan kita, dipacu oleh AI. Kemajuan terkini dalam bioteknologi membuka keupayaan kita untuk memprogram biologi seperti kita memprogram komputer. Seperti ChatGPT AI OpenAI yang dilatih dengan input bahasa manusia untuk menghasilkan teks baru, model AI yang dilatih dengan urutan biologi boleh mereka protein baru, meramal pertumbuhan kanser, dan menghasilkan barang-barang boleh guna yang lain. Pada masa hadapan, AI akan dapat membantu kita melalui jutaan eksperimen biologi teori dan sebenar, meramal hasil dengan lebih tepat tanpa ujian cubaan dan ralat yang memakan masa – dengan cepat mempercepat kadar penemuan baru.

Kini kita berada di ambang “saat ChatGPT” dalam biologi, dengan inovasi teknologi yang ketara dan penggunaan meluas di landasan. Tetapi seberapa siap Amerika Syarikat untuk melakukan apa yang diperlukan untuk mewujudkannya? Saya sangat bersemangat tentang saat kemajuan yang akan datang ini, tetapi sangat penting untuk memastikan ia akan berlaku di tanah air kita. Inilah sebabnya saya berkhidmat dalam Suruhanjaya Keselamatan Kebangsaan mengenai Bioteknologi Muncul. Seperti yang baru-baru ini ditulis dalam laporan interimnya, “Kepimpinan berterusan Amerika Syarikat dalam pembangunan bioteknologi tidak dijamin.”

Amerika Syarikat mempunyai sejarah menjadi pemain pertama dalam industri muncul sebelum kepimpinannya hilang apabila mengalihkan pengeluarannya ke bahagian dunia lain. Corak ini telah berulang dalam sektor teknologi tinggi seperti kereta penumpang, elektronik pengguna, panel suria, dan terutamanya, semikonduktor. Untuk mengelak kesilapan yang sama, sangat penting bagi kita menyediakan rantai bekalan domestik dan antarabangsa yang boleh dipercayai yang merangkumi segala-galanya daripada pengekstrakan bahan mentah hingga penyimpanan data sambil kita membina saluran bakat yang diperlukan. Bergantung kepada negara lain untuk komponen utama dalam bioteknologi membawa risiko ekonomi dan keselamatan negara yang besar. Sebagai contoh, meninggalkan maklumat genetik kita di tangan musuh kita mungkin membantu mereka membangunkan senjata biologi yang digunakan untuk menyasarkan profil genetik khusus. Perintah eksekutif Presiden Biden bertujuan mencegah jualan data peribadi sensitif sedemikian kepada China dan negara-negara bermusuhan lain.

Pelaburan dalam modal insan dan infrastruktur fizikal akan menjadi penting untuk kepimpinan berterusan Amerika Syarikat dalam bioteknologi. Pelaburan sedemikian tidak perlu datang hanya daripada kerajaan tetapi sepatutnya memberi insentif untuk merancakkan lebih banyak pembiayaan swasta, seperti yang dilakukan oleh Akta CHIPS dan Sains. Tidak ada yang berlebihan bagaimana ekonomi bio akan menjadi inti pertumbuhan Amerika Syarikat dalam 50 tahun akan datang. Kini, ekonomi bio menjana sekurang-kurangnya 5% KDNK Amerika Syarikat; berbanding itu, semikonduktor hanya membentuk kira-kira 1% KDNK Amerika Syarikat. Menurut beberapa ukuran, 60% input fizikal ke ekonomi global boleh ditanam dengan proses biologi – janji biologi adalah besar untuk menangani beberapa cabaran utama manusia, termasuk perubahan iklim.

Apabila AI meningkatkan keupayaan kita untuk mereka jinak biologi, kita perlu meletakkan pengawal selia. Walaupun mudah membayangkan skenario akhir zaman tentang ahli kimia amatur tunggal membina senjata biologi dari nol tepat dari rumah, kajian oleh Rand Corporation dan OpenAI menunjukkan bahawa model bahasa besar semasa seperti ChatGPP sebenarnya tidak meningkatkan risiko penciptaan ancaman biologi yang ketara, kerana mereka tidak memberikan maklumat baru di luar apa yang sudah ada di internet. Dan juga penting untuk ingat bahawa walaupun model AI boleh mereka patogen baru tidak bermakna pengguna akan mempunyai infrastruktur makmal basah dan sumber yang selamat untuk menciptanya.

Walaupun demikian, dengan alat AI yang semakin mudah diakses dan digunakan, landskap biorisiko sentiasa berkembang. Pada masa hadapan, model asas yang lebih kompleks mungkin memberikan pelaku jahat dengan lebih banyak data, kepakaran saintifik, dan kemahiran menyelesaikan eksperimen, membantu menyarankan agen biologi calon dan membantu mereka memesan bahagian biologi dari pelbagai pembekal untuk mengelakkan protokol penapisan.

Pertubuhan seperti Federation of American Scientists dan Nuclear Threat Initiative telah mengesyorkan red-teaming berstruktur – dengan aktif mencari kelemahan untuk menjamin infrastruktur biokeselamatan kita sebelum masa – untuk kaedah penapisan siri DNA semasa dan menilai keupayaan biologi alat AI. Lebih 90 orang saintis baru-baru ini menandatangani panggilan untuk memastikan AI membangun dengan bertanggungjawab dalam bidang rekaan protein. Kita akan memerlukan piawaian untuk pembangunan serta keperluan untuk melaksanakan penilaian risiko, serta kerjasama sektor awam dan swasta dalam mewujudkan ekonomi pengujian yang kukuh.

Kini, kebanyakan daripada kita mungkin telah memakan, dirawat atau memakai produk yang dicipta dengan bioteknologi. Pada masa hadapan, teknologi ini akan mengganggu setiap industri dan mengubah cara hidup kita secara asas: rawatan kesuburan baru akan mengubah ibu bapa; pengaturan semula sel boleh memulakan proses menangguhkan penuaan; biokomputer akan menggerakkan komputer esok. Berdiri di ambang inovasi ini, negara kita mempunyai peluang unik untuk memacu bagaimana bioteknologi berkembang, merealisasikan manfaatnya yang besar, dan membentuk norma untuk inovasi yang bertanggungjawab – sebelum negara lain bergegas ke hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.