(SeaPRwire) –   (SACRAMENTO, California) – Doktor-doktor di Arizona boleh memberikan perkhidmatan abortus kepada pesakit-pesakit mereka di California mengikut cadangan yang diumumkan oleh Gabenor Gavin Newsom untuk mengelakkan undang-undang di negeri itu.

Ini hanya akan digunakan untuk doktor-doktor yang berlesen dan berada dalam keadaan baik di Arizona dan pesakit-pesakit mereka, dan hanya berlangsung sehingga akhir November. Undang-undang Arizona tahun 1864 yang melarang hampir semua abortus kecuali jika nyawa ibu terancam akan berkuatkuasa pada 8 Jun. Newsom berkata melindungi akses kepada abortus adalah “hanya tentang kebajikan asas” dan “menghormati wanita dan gadis-gadis”.

“Undang-undang Arizona ini merupakan undang-undang negeri sempadan pertama yang akan terus memberi kesan kepada negeri California,” kata gabenor Demokrat itu. “Daripada hanya mengakui nasib dan masa depan itu, kami cuba mendahului undang-undang ini.”

Newsom menyertai Majlis Wanita Legislatif California dan penyokong untuk mengumumkan cadangan itu. Ahli-ahli parlimen menyebut undang-undang Arizona “drakonik” dan menyatakan California mempunyai tanggungjawab untuk campur tangan. Rang undang-undang itu perlu diluluskan dengan undian dua pertiga di setiap dewan Parlimen sebelum sampai ke meja Newsom. Selepas beliau menandatangani, ia akan berkuatkuasa serta-merta.

Dr. Tanya Spirtos, pakar kandungan dan presiden Persatuan Perubatan California, berkata malangnya pesakit-pesakit abortus Arizona perlu bepergian ke luar negeri, tetapi beliau bangga melihat California campur tangan untuk membantu mereka.

“Semua keputusan perubatan peribadi, termasuk yang berkaitan dengan abortus, seharusnya dibuat oleh pesakit bersama penjaga kesihatan mereka,” kata Spirtos. “Dengan melarang hampir semua abortus di negeri itu, keputusan itu akan meletakkan doktor-doktor dalam bahaya hanya kerana memberikan rawatan perubatan yang sering menyelamatkan nyawa kepada pesakit-pesakit mereka.”

Mahkamah Agung Arizona telah membuka jalan beberapa minggu lalu untuk larangan hampir keseluruhan itu bergerak ke hadapan. Selain Arizona, beberapa negeri telah melarang abortus pada semua peringkat kehamilan. Walaupun akses kepada abortus di California tidak pernah terancam serius, Newsom – yang kerap dilihat sebagai calon kemungkinan untuk presiden di luar 2024 – telah menjadikan mempertahankan akses itu sebagai keutamaan pentadbirannya.

Newsom mendesak hak akses kepada abortus dimasukkan ke dalam Perlembagaan California. Beliau menggunakan wang sisa daripada kempen pemilihan semula 2022 untuk membantu membiayai wanita dari negeri lain datang ke California untuk mendapatkan abortus. Beliau menandatangani undang-undang bertujuan untuk menjadikannya lebih sukar bagi negeri lain menyiasat wanita yang datang ke California untuk mendapatkan abortus, termasuk melarang syarikat media sosial daripada mengeluarkan atau mengeluarkan waran.

Tindakan beliau telah menjadikan beliau disukai oleh konstituensi inti Parti Demokrat walaupun beberapa masalah California yang lain – termasuk kemiskinan, insurans kebakaran liar dan dua defisit belanjawan berbilion dolar.

Pada tahun 2022, beberapa bulan selepas Mahkamah Agung AS membatalkan Roe v. Wade, California melancarkan kempen untuk mempromosikan perkhidmatan abortusnya, termasuk maklumat tentang bantuan kewangan untuk perbelanjaan perjalanan dan memberitahu remaja-remaja di negeri lain bahawa California tidak memerlukan keizinan ibu bapa untuk mendapatkan abortus di negeri itu.

Ini juga menjadi topik utama dalam peranan Newsom sebagai jurucakap utama kempen pemilihan semula Presiden Joe Biden. Dengan menggunakan wang yang tinggal daripada kempen pemilihan semula 2022, Newsom memulakan jawatankuasa tindakan politik yang dipanggil “DefendCA” yang telah membayar untuk papan iklan dan iklan TV di negeri-negeri Republikan untuk mengkritik pemimpin mereka yang cuba melarang atau mengehadkan akses kepada abortus. Pada bulan Februari, beliau melancarkan iklan untuk mengkritik cadangan di sana yang bertujuan untuk melarang perjalanan luar negeri untuk mendapatkan abortus.

Apabila seorang ahli undang-undang Alabama memperkenalkan rang undang-undang untuk membuatnya menjadi kesalahan membantu seseorang bawah umur 18 tahun mendapatkan abortus tanpa memberitahu ibu bapa atau penjaga mereka, Newsom membayar untuk iklan yang menggambarkan seorang wanita muda cuba meninggalkan negeri tetapi dihentikan oleh seorang polis yang menuntut supaya dia mengambil ujian kehamilan.

___

Penulis Berita Associated Press Adam Beam menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.