COMBO-EU-US-DISINFORMATION-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Elon Musk telah mengumumkan perubahan baru ke platform media sosial X (dahulu Twitter) yang akan memungkinkan akun tertentu untuk membuka fitur premium percuma.

Khamis, bilionair teknologi berusia 52 tahun itu, berkata: “Langkah seterusnya, semua akaun X dengan lebih 2500 pengikut pelanggan yang disahkan akan mendapat Premium percuma dan akaun dengan lebih 5000 akan mendapat Premium+ percuma.”

Sebelum ini, akan mengenakan bayaran $8 sebulan kepada pengguna dan termasuk kemampuan untuk berkongsi catatan dan muat naik video yang lebih panjang, mendapat keutamaan balasan yang lebih besar, dan melihat iklan yang lebih sedikit pada garis masa. Sementara itu, pengguna X Premium+ mempunyai semua ciri Premium tanpa sebarang iklan pada garis masa Untuk Anda dan Mengikuti, serta akses kepada generatif.

Model ini merupakan satu-satunya cara pengguna kini boleh memaparkan tanda semak biru yang dahulu menandakan akaun yang disahkan sebelum Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX memperoleh Twitter Inc untuk

Perubahan ini berlaku dua hari selepas seorang hakim A.S. yang dibawa oleh X terhadap sebuah kumpulan yang mendakwa ucapan kebencian meningkat pada aplikasi tersebut sejak Musk mengambil alih.

X menuduh Pusat Menentang Kebencian Digital (CCDH) mengambil langkah “tidak sah” untuk mengakses dan menyalahgambarkan data syarikatnya dalam penyelidikan CCDH. Tetapi Hakim Charles Breyer berkata sudah “jelas” bahawa X Musk tidak dapat menangani kritikan dan firmanya “menghukum defendan atas ucapan mereka.” X akan membuat rayuan terhadap keputusan Hakim Breyer. 

Jumlah orang yang menggunakan X setiap hari juga dilaporkan menurun, ketinggalan daripada pesaing pasarannya Instagram dan TikTok. 

Setakat Februari, penggunanya setiap hari di Amerika telah menurun sebanyak 23% sejak November 2022, sebulan selepas pengambilalihan Musk selesai, menurut angka Sensor Tower . Sementara itu, angka menunjukkan bahawa TikTok merekodkan penurunan sebanyak 10%, sementara Facebook, Instagram, dan Snapchat semuanya mempunyai penurunan pengguna kurang daripada 5%.

Di luar A.S., angka global juga telah menerima kesan. Pengguna aktif setiap hari pada X jatuh kepada 174 juta, penurunan sebanyak 15% pada tahun sebelumnya. Sementara itu, Snapchat meningkat sebanyak 8.8%, Instagram merekodkan 5.3%, Facebook 1.5%, dan TikTok 0.5%, setiap data Sensor Tower.

  

“Penurunan aplikasi mudah alih X ini mungkin didorong oleh kekecewaan pengguna terhadap kandungan yang terang-terangan, isu teknikal platform umum, dan ancaman yang semakin meningkat dari platform video bentuk pendek,” Abe Yousef, penganalisis pandangan kanan di Sensor Tower, menulis dalam laporan penyelidikan. 

yang dikongsi oleh X Data pada 18 Mac, platform itu berkata kini mengalu-alukan 250 juta pengguna harian global. Saluran seperti NBC News telah cepat menunjukkan bahawa ini masih merupakan penurunan daripada 258 juta pengguna Musk , semasa melengkapkan pemerolehannya ke atas platform itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.