Cloned Ferrets

(SeaPRwire) –   (CHEYENNE, Wyo.) — Dua ferret kaki-hitam yang terancam punah telah diklon dari gen yang digunakan untuk klon pertama spesies terancam di AS, membawa jumlah ke tiga jumlah pemangsa licin secara genetik identik dengan salah satu haiwan terakhir ditemui di alam liar, Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS mengumumkan Rabu.

Usaha untuk membiakkan , seekor betina bernama Elizabeth Ann lahir pada 2021, gagal, tetapi kelahiran baru-baru ini dua betina klon lagi, bernama Noreen dan Antonia, bersama-sama dengan program pembiakan ternakan yang dilancarkan pada 1980-an, meningkatkan harapan untuk memajukan kepelbagaian spesies terancam.

Energetik dan ingin tahu, ferret kaki-hitam adalah jenis musang malam dengan tanda mata gelap yang menyerupai topeng penyamun. Mangsa mereka adalah tikus padang rumput, dan ferret memburu rodent itu sering dalam koloni sarang yang luas di dataran.

Ferret kaki-hitam kini merupakan kisah kejayaan pemuliharaan — selepas hampir dimusnahkan di alam liar, beribu-ribu ekor ferret telah dibiakkan di kurungan dan di puluhan tapak di barat AS, Kanada dan Mexico sejak 1990-an.

Kerana mereka hanya makan tikus padang rumput, mereka menjadi mangsa usaha petani dan penternak untuk meracun dan menembak rodent tanah longgar — sehingga mereka dianggap pupus, sehingga seekor anjing bernama Shep membawa satu yang mati pulang ke rumah di barat Wyoming pada 1981. Pemulihara kemudian berjaya menangkap tujuh ekor lagi, dan menubuhkan program pembiakan.

Tetapi gen mereka kecil — semua ferret kaki-hitam dikenali hari ini adalah keturunan tujuh haiwan itu — jadi memajukan kepelbagaian spesies sangat penting.

Noreen dan Antonia, seperti , secara genetik sama dengan Willa, salah satu daripada tujuh asal. Mayat Willa — dibekukan pada 1980-an dan disimpan di Zoo San Diego Wildlife Alliance’s Frozen Zoo — boleh membantu usaha pemuliharaan kerana gennya mengandungi kira-kira tiga kali lebih banyak variasi unik berbanding yang kini ditemui dalam ferret kaki-hitam, menurut Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar.

Elizabeth Ann masih tinggal di Pusat Pemuliharaan Ferret Kaki-Hitam Kebangsaan di Fort Collins, Colorado, tetapi dia tidak dapat membiak, kerana masalah organ pembiakan yang bukan akibat diklon, menurut kenyataan Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar.

Ahli biologi merancang untuk mencuba membiakkan Noreen dan Antonia selepas mereka dewasa nanti pada tahun ini.

Ferret itu lahir di pusat pemuliharaan ferret bulan Mei tahun lalu. Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar menunggu hampir setahun untuk mengumumkan kelahiran di tengah kerja saintifik berterusan, usaha pembiakan ferret kaki-hitam lain dan keutamaan agensi.

“Sains memerlukan masa dan tidak berlaku secara serta-merta,” kata jurucakap Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar Joe Szuszwalak melalui emel.

Pembiakbakaan menghasilkan tumbuhan atau haiwan baru dengan menyalin gen haiwan sedia ada. Untuk mengklon tiga ferret ini, Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar bekerjasama dengan organisasi zoo dan pemuliharaan dan ViaGen Pets & Equine, perniagaan Texas yang mengklon kuda untuk $85,000 dan anjing peliharaan untuk $50,000.

Syarikat itu juga telah mengklon seekor , spesies dari Mongolia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.