Palestinians in Gaza queue for hot food

(SeaPRwire) –   LEUVEN, Belgium — Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat Antony Blinken berkata pada hari Jumaat bahawa langkah-langkah yang telah diumumkan oleh kerajaan Israel untuk memperluas aliran bantuan ke Gaza adalah disambut tetapi mungkin tidak cukup untuk memenuhi tuntutan Pentadbiran Biden untuk peningkatan mendadak dalam keadaan kemanusiaan di wilayah tersebut.

Blinken berkata bahawa membuka lebih banyak pintu sempadan, jika dilaksanakan sepenuhnya, berpotensi untuk meningkatkan bantuan kepada orang Palestin yang terperangkap dalam pertempuran antara Israel dan Hamas. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat juga mahu melihat langkah-langkah nyata untuk memperkukuh perlindungan orang awam dan pekerja bantuan, katanya.

Selain itu, beliau memanggil untuk “siasatan bebas, terperinci dan sepenuhnya diterbitkan secara umum” ke atas pembunuhan pekerja bantuan baru-baru ini. Tujuh pekerja amal World Central Kitchen, termasuk enam sukarelawan antarabangsa, terbunuh dalam serangan udara Israel berbilang terhadap konvoi mereka di Gaza lewat Isnin.

Insiden itu mencetuskan kemarahan antarabangsa dan meletakkan Israel dalam kedudukan pertahanan mengenai tingkah lakunya dalam perang enam bulan terhadap Hamas, terutamanya bilangan kematian awam tinggi di Gaza.

“Kami menyambut langkah-langkah yang telah diumumkan oleh Israel,” kata Blinken. “Ini adalah perkembangan positif tetapi ujian sebenar adalah hasil dan itulah yang kami lihat dalam hari-hari dan minggu-minggu akan datang.”

Pada masa yang sama, beliau berkata Amerika Syarikat mahu melihat “sistem yang lebih baik untuk dekonfliksi dan koordinasi” supaya bantuan boleh dihantar dan diedarkan dengan selamat di dalam Gaza.

“Semua perkara ini penting dan benar-benar perlu diukur melalui hasil,” kata Blinken kepada wartawan di bandar Leuven, di luar Brussels, di mana beliau bertemu dengan pegawai perdagangan dan perniagaan Amerika Syarikat dan Eropah.

Tentera udara Israel telah berjanji untuk menjalankan siasatan pantas ke atas pembunuhan pekerja bantuan. Dalam komen awal, ketua tentera udara Israel mengatakan awal minggu ini bahawa serangan adalah akibat salah pengenalan, tetapi tidak memperincikan.

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan awal hari Jumaat bahawa Israel akan bertindak untuk memperbaiki keadaan, termasuk membuka semula penyeberangan sempadan utara Gaza yang penting, hanya beberapa jam selepas Presiden Joe Biden memberitahunya dalam panggilan telefon Khamis bahawa sokongan masa depan Amerika Syarikat untuk perang di Gaza bergantung kepada tindakan Israel untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan.

Pejabat Netanyahu mengatakan persimpangan Erez antara Israel dan Gaza, yang sebahagiannya musnah dalam serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas selatan Israel, akan dibuka semula sementara. Ia juga mengatakan Israel akan membenarkan pelabuhan Ashdodnya, 22 batu (37 kilometer) utara Gaza, digunakan untuk memproses hantaran bantuan ke wilayah itu dan membenarkan peningkatan hantaran bantuan Jordan melalui penyeberangan darat lain. Pengumuman itu tidak memperincikan kuantiti atau jenis item yang akan dibenarkan masuk.

Biden juga memberitahu Netanyahu bahawa mencapai “gencatan senjata segera” sebagai pertukaran untuk kira-kira 100 tebusan yang masih dipegang di Gaza adalah “penting” dan mendesak Israel untuk mencapai persetujuan sedemikian “tanpa lewat”, kata Rumah Putih.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas sebagai tindak balas kepada serangan 7 Oktober, di mana militan itu membunuh kira-kira 1,200 orang di Israel dan mengambil kira-kira 250 tebusan.

Serangan udara dan darat yang menyengat Israel telah membunuh lebih daripada 33,000 orang Palestin di Gaza, kira-kira dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza, sebuah enklaf yang sebahagiannya masih di bawah kawalan Hamas.

Serangan itu telah mengusir lebih daripada 80% penduduk Gaza sebanyak 2.3 juta orang dan mendorong ratusan ribu orang ke ambang kelaparan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.