(SeaPRwire) –   Lembaga Kewangan Antarabangsa (IMF) telah mengeluarkan kenyataan luar biasa pada bulan ini. Jurucakapnya Julie Kozack memberitahu wartawan di Washington bahawa pengarah eksekutif Krishnamurthy Subramanian meramalkan kadar pertumbuhan 8% untuk India tidak mewakili pandangan IMF, yang masih mengekalkan ramalan 6.5% untuk negara itu.

Pandangan Subramanian—yang dinyatakan di satu acara di New Delhi beberapa hari sebelumnya—adalah dalam peranannya sebagai wakil India kepada IMF, katanya. “Pengarah eksekutif” sebenarnya salah satu daripada 24 pengarah sedemikian yang dipilih oleh negara-negara ahli kepada “lembaga eksekutif” IMF, yang secara mengelirukan cukup, adalah “berbeza daripada kerja kakitangan IMF.” Betapa berbeza menjadi jelas apabila Subramanian menghentam kakitangan IMF dalam tindak balas, dengan menyatakan ramalan KDNK untuk India oleh institusi itu adalah “konsisten TIDAK TEPAT.”

Sebagai bekas ketua penasihat ekonomi kepada Perdana Menteri India Narendra Modi dan dilantik ke IMF oleh kerajaan Modi, Subramanian mempunyai sebab yang baik untuk mengambil umbrage terhadap sebarang insinuasi bahawa ekonomi India mungkin tidak sekuat difikirkan. Naratif India sebagai keajaiban ekonomi baharu adalah asas kepada kultus peribadi Modi dan kesahan kerajaannya di dalam dan luar negara.

Modi memenangi pilihan raya pada tahun 2014 dengan janji untuk memperbaiki ekonomi yang merosot. Sebagai ketua menteri negeri barat Gujarat, beliau telah membina reputasi yang kukuh sebagai pentadbir yang cekap dan ramah perniagaan, yang berjaya digunakan dalam usahanya untuk jawatan tertinggi negara. “Achhe din,” atau “masa-masa baik,” adalah janjinya.

Memandang kepada berita ekonomi yang keluar dari India pada hari ini, ia kelihatan beliau telah menunaikan janjinya. Sebagai ekonomi berkembang pesat terbesar, India dianggap “enjin ekonomi global,” menurut ketua ekonomi S&P Global Ratings. Ia telah mengatasi United Kingdom untuk menjadi ekonomi kelima terbesar di dunia dan dijangka akan mengatasi Jepun dan Jerman untuk menjadi kelima dalam lima tahun. Pasaran saham India, kini pasaran saham keempat terbesar di dunia, berada pada paras tertinggi sepanjang masa.

Apabila India mengundi, titik data seperti ini membantu megaphone naratif Modi tentang pengubahsuaian negara itu menjadi kuasa ekonomi di bawah pengawasannya. Di dalam negara, ia meningkatkan imejnya sebagai tangan yang stabil pada kemudi membawa India ke aras yang lebih tinggi. Di luar negara, ia membantu meredakan kritikan terhadap serangan sistematiknya terhadap demokrasi sekular India dan minoriti Muslim dan Kristian.

Untuk memastikan, saiz ekonomi India hari ini dan skop pembangunan menjadikannya salah satu kisah pertumbuhan paling menarik. Dan Big Business mempunyai banyak untuk bersyukur kepada pemerintahan Modi. Terdapat kurang kertas kerja merah dan lebih tumpuan pentadbiran dan dorongan untuk industri. Dasar kerajaan untuk memberi insentif kepada perniagaan dengan subsidi dan potongan cukai, dan membantu syarikat tempatan besar menjadi “juara” bekerja dengan baik untuk mereka.

Namun demikian, persepsi keajaiban ekonomi India yang dikatakan juga merupakan hasil ekosistem maklumat yang ketat dikawal di mana data dikendalikan sejajar dengan naratif kerajaan, dengan bantuan media yang mesra kerajaan. Fakta statistik yang paling ringkas ialah bahawa penggal kedua Modi sebenarnya menyaksikan pertumbuhan terendah sejak India melonggarkan pasarannya pada awal 1990-an. Pendapatan per kapita sepanjang dekad lalu tumbuh lebih perlahan daripada dekad di bawah pendahulu Modi dari Parti Kongres pembangkang, manakala pulangan pasaran saham adalah lebih rendah daripada dekad sebelumnya.

Banyak perubahan positif yang dikaitkan kepada Modi, seperti pengdigitasian ekonomi dan peningkatan kutipan cukai adalah sambungan trend, dasar dan pembangunan teknologi masa lalu. Dan banyak hiperbola mengenai keadaan ekonomi keseluruhan tidak berfungsi apabila anda meneliti angka-angka.

Bekas penasihat ekonomi Modi sendiri mendapati kadar pertumbuhan terkini 8% yang diumumkan kerajaan “misteri”. Ketidakseragaman besar dalam cara KDNK dihitung membuat data sangat problematik. Salah seorang bekas ketua ekonomi Modi memegang bahawa jika diukur dengan betul, ekonomi India sebenarnya akan didapati .

Sementara itu, pelaburan langsung asing adalah . Pinjaman korporat kini pada tahap terendah dalam . Pelabur tempatan juga enggan membuka dompet mereka. Pengangguran masih rendah. Pelaburan sektor swasta sebenarnya telah menurun sebagai nisbah KDNK sejak 2012 dan ekonomi kini secara besar-besaran didorong oleh pinjaman kerajaan yang besar.

Pasaran barangan pengguna terus , dengan orang memotong belanja —simbolik kesusahan ekonomi. Pertumbuhan pertanian adalah paling perlahan dalam 20 tahun, mengabaikan paras rendah semasa wabak. Petani, satu ukuran kesihatan ekonomi desa (di mana 70% rakyat India tinggal), telah jatuh mendadak. Bank berjuang dengan krisis hutang terburuk dalam dua dekad sementara kadar faedah adalah pada tahap terendah 47 tahun manakala tahap hutang isi rumah pada tahap tertinggi. Bukan tanda-tanda ekonomi yang berkembang pesat.

Pengangguran juga merupakan masalah. Bahagian belia dengan pendidikan menengah atau tinggi di kalangan belia penganggur hampir telah meningkat dalam 20 tahun; majoriti graduan tidak mempunyai pekerjaan. Belia India kini mengejar peluang di zon konflik di Timur Tengah dan Afrika Utara, dan cuba menyeludup diri mereka ke Barat. Warga India kini merupakan kumpulan pendatang tidak sah terbesar di Amerika Syarikat, bilangan mereka meningkat lebih pesat daripada mana-mana negara lain.

Walaupun semua drumbeat Modi mengenai meningkatkan sektor pembuatan India dengan kempen “Buat di India” yang sangat dipromosikan, bahagian KDNK pembuatan telah jatuh. Jauh daripada meningkatkan pekerjaan pembuatan, India sedang kehilangan pekerjaan jutaan. Bilangan pekerja pertanian, sementara itu, telah meningkat oleh dalam empat tahun terakhir. Pertanian kini sebenarnya menyokong bahagian pekerja lebih besar daripada lima tahun yang lalu, satu pembalikan yang menunjukkan penindustrian semula.

Terdapat juga kebimbangan mengenai manipulasi data. Sebelum pilihan raya parlimen terakhir pada tahun 2019, kerajaan menyembunyikan data pekerjaan sendiri sebelum pilihan raya kerana ia menunjukkan kadar pengangguran pada tahap tertinggi 45 tahun, membawa kepada peletakan jawatan ahli Suruhanjaya Statistik Kebangsaan. Keputusan kajian pengguna lima tahunan utama juga ditahan pada tahun itu kerana “keadaan luar biasa.” Apabila akhirnya dikeluarkan pada bulan Februari ini, ia menunjukkan kemiskinan dan ketidaksamaan telah jatuh, dan perbelanjaan pengguna telah menurun dalam satu dekad.. Ini bertentangan dengan anggaran sendiri kerajaan dan data di tempat lain.

Menurut beberapa anggaran, kira-kira 1 juta orang dirujuk sebagai “billionaire” kini menguasai 80% kekayaan negara dan mencipta ilusi kemakmuran kebangsaan. Indeks Global Kelaparan terbaru menamakan India sebagai “Rajabillioner” di mana ketidaksamaan pendapatan kini lebih teruk daripada zaman pemerintahan British. Ketika bilangan orang kaya India telah meningkat pesat dalam dekad terakhir, negara itu telah jatuh dalam Indeks Kelaparan Global, dan kini duduk di bawah Korea Utara dan Sudan yang dilanda perang. Mengakui isu ini, kerajaan Modi memberi bantuan kepada 60% penduduk.

Tiada fakta-fakta ini yang berbicara tentang El Dorado yang diklaim oleh Modi sedang dicipta. India memerlukan banyak lebih daripada pengurusan tajuk berita dan mobiliti ke atas untuk segelintir untuk benar-benar mentransformasikan ekonominya. Selain daripada pinjaman kerajaan berat—yang Modi boleh diberi kredit yang sewajarnya—kerajaannya tidak melakukan banyak lagi untuk transformasi itu.

Semua ekonomi Asia yang bersinar dalam setengah abad lepas telah melihat sinkronisasi berat antara dasar perdagangan, perindustrian, dan sosial mereka. Reformasi tanah, campur tangan negara yang besar dalam pendidikan dan kesihatan, dan dasar-dasar pengagihan semula yang lain mencipta asas permintaan dalam negeri dan produktiviti yang lebih tinggi yang mendorong negara-negara “keajaiban” Asia. Inilah sebab-sebab mengapa Vietnam, dianggap sebagai “baru”, mengeksport dengan lebih kurang daripada sepuluh peratus populasi India. Modi tidak menunjukkan dia mempunyai kecenderungan atau keupayaan untuk reformasi mendalam sedemikian untuk membuat India bersinar. Hanya kegilaan emas palsu yang boleh ditawarkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.