Laman web untuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat dipaparkan pada skrin komputer di Glenside, Pa., Isnin, 22 April 2024, satu sistem risiko haba baharu dibangunkan bersama Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Mereka melancarkan satu sistem berkod warna baharu untuk memberi amaran kepada rakyat Amerika tentang bahaya haba, dengan magenta ditetapkan sebagai tahap paling berbahaya.

(SeaPRwire) –   Cuaca ekstrem boleh menjadi membahayakan, dan yang paling membahayakan daripada semuanya ialah haba ekstrem. Kira-kira 1,220 orang Amerika meninggal dunia setiap tahun akibat haba ekstrem, menurut CDC. Dan lebih ramai orang Amerika meninggal akibat haba berbanding bahaya cuaca lain – termasuk banjir, taufan, ribut, dan sejuk – menurut NOAA.

Itulah sebabnya CDC dan NWS telah bekerjasama untuk melancarkan dua alat ujian nasional yang akan membantu pegawai kesihatan awam dan rakyat untuk lebih bersedia menghadapi haba berbahaya.

“Penyakit dan kematian berkaitan haba boleh dicegah,” kata Pengarah CDC Mandy Cohen ketika mengumumkan inisiatif HeatRisk baharu.

HeatRisk, yang menggabungkan data kesihatan awam dan suhu sejarah untuk memberikan indeks ramalan kesan haba terhadap badan manusia, dicadangkan pada 2013 dan diuji kaji di California sebelum diperluaskan ke bahagian barat AS pada 2017. Bermula minggu ini, ia kini boleh digunakan di seluruh negara.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui.

Bagaimana untuk menggunakan alat HeatRisk?

Terdapat dua alat untuk mengakses maklumat HeatRisk: laman web ramalan dan papan pemuka. Alat ramalan ialah peta prototaip yang dihoskan oleh NWS yang memberikan ramalan haba 7 hari untuk membantu pembuat keputusan mengenai keadaan haba yang mungkin membahayakan kesihatan awam, membolehkan mereka merancang tindak balas.

Ia juga, sekurang-kurangnya untuk sementara, tersedia untuk orang awam sementara NWS meminta maklum balas mengenai alat tersebut. “Ramalan Risiko Haba NWS adalah sesuatu yang boleh disesuaikan dengan keperluan dan kepekaan haba anda, membolehkan anda menjejak ramalan dan mengambil tindakan yang perlu diambil, bila perlu diambil,” baca alat tersebut.

Papan pemuka HeatRisk, yang dihoskan oleh CDC, menyasarkan orang awam dan mengambil data dari peta ramalan. Pengguna boleh memasukkan poskod mereka untuk maklumat HeatRisk yang mudah dicerna dan khusus lokasi. Ia juga memberikan garis panduan dan tindakan yang boleh diambil oleh individu untuk bertindak balas terhadap haba.

Siapa yang patut menggunakan alat HeatRisk?

HeatRisk telah digunakan oleh pihak berkuasa tempatan untuk memutuskan kesesuaian aktiviti luar untuk kanak-kanak, tetapi alat baharu ini boleh digunakan oleh semua orang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kumpulan yang sangat terdedah kepada haba – seperti warga emas, kanak-kanak yang sangat muda, mereka yang mengalami kemiskinan, isi rumah berpendapatan rendah, mereka yang bekerja terutamanya di luar, dan mereka yang melakukan aktiviti berat di puncak suhu tinggi – di mana Papan Pemuka HeatRisk menyasarkan panduan klinikal khusus.

Apa sebenarnya yang diberitahu oleh alat HeatRisk?

HeatRisk mempunyai indeks berkod lima peringkat, berwarna. Satu peringkat mengikut ramalan 24 jam, yang mempertimbangkan betapa luar biasanya suhu tinggi, berapa lama haba akan berterusan, dan sama ada suhu tersebut dikaitkan dengan risiko peningkatan.

Apa yang membezakan HeatRisk daripada kaedah lain untuk mengukur haba ialah tumpuannya kepada haba luar biasa – didefinisikan sebagai 5% suhu paling panas untuk tarikh dan lokasi tertentu.

Terdapat lima kategori haba dalam HeatRisk daripada 0-4 – semakin tinggi nombor, semakin tinggi tahap kebimbangan haba. Magenta (4) berada di hujung tinggi yang sangat ekstrem, yang melambangkan risiko tertinggi kesan haba, diikuti menurut turutan menurun merah (3), jingga (2), kuning (1), dan hijau (0), yang mewakili sedikit atau tiada risiko akibat haba yang dijangka.

Hijau (0)

Haba tidak membawa risiko dan tiada langkah pencegahan diperlukan.

Kuning (1)

Haba ini boleh ditoleransi oleh kebanyakan orang, dengan sedikit risiko kepada kumpulan yang peka terhadap haba.

Cadangan: Membuka tingkap pada waktu malam dan menggunakan kipas untuk menyejukkan udara di dalam bangunan boleh mengurangkan kesan.

Jingga (2)

Haba ini boleh ditoleransi oleh ramai orang, tetapi mereka yang berisiko ialah pelawat kawasan yang mungkin tidak terbiasa dengan suhu. Pendedahan panjang kepada matahari boleh menggalakkan kesan.

Cadangan: Alat HeatRisk mencadangkan mengurangkan masa di bawah matahari. Di dalam, mereka tanpa penghawa dingin dinasihatkan menggunakan kipas dan membuka tingkap untuk mengekalkan peredaran udara.

Merah (3)

Haba ini meletakkan kebanyakan populasi dalam risiko, terutamanya mereka yang aktif di bawah matahari atau mereka yang tergolong dalam kumpulan peka terhadap haba. Walaupun agak jarang di seluruh AS, ia agak biasa di rantau selatan.

Cadangan: Alat HeatRisk menyarankan untuk menjadual semula aktiviti pada waktu hari yang lebih sejuk, mengekalkan hidrasi, dan menggunakan penghawa dingin apabila mungkin.

Magenta (4)

Ini adalah “tahap haba yang jarang berlaku” yang akan berterusan selama beberapa hari dan meletakkan seluruh populasi di kawasan itu dalam risiko. Tahap haba ini secara sejarah telah dikesan sehingga beberapa kali setahun di rantau selatan negara, terutamanya Barat Daya Gurun. Kumpulan peka terhadap haba dan mereka tanpa mekanisme penyejukan berisiko mati, dan gangguan kuasa adalah mungkin.

Cadangan: Indeks dengan kuat menyarankan mempertimbangkan membatalkan aktiviti luar, menggunakan penghawa dingin atau mendapatkan akses kepada penghawa dingin, menetap di tempat sejuk semalaman, dan mengekalkan hidrasi.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terjejas oleh haba?

Penyakit berkaitan haba ekstrem termasuk strok haba, keletihan akibat haba, dan kekejangan otot akibat haba. Cadangan CDC adalah untuk menyedari tanda-tanda amaran, dan memantau mereka yang berisiko tinggi. Pekerja di luar juga dinasihatkan untuk memantau keadaan mereka, kerana penyakit akibat haba boleh menjejaskan keupayaan kognitif. Berikut adalah perkara yang perlu diketahui mengenai penyakit paling biasa dan bagaimana untuk bertindak balas kepada mereka.

Strok haba

Strok haba adalah kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal. Tanda-tanda strok haba termasuk suhu badan melebihi 106°F, kulit panas atau merah, denyutan yang cepat atau kuat, sakit kepala, pening, mual, hilang kesedaran, dan kekeliruan. Cadangan CDC adalah untuk segera menghubungi 911, memindahkan mangsa ke tempat yang lebih sejuk, dan membantu menyejukkan suhu badan secepat mungkin. Pesakit tidak boleh diberi minuman alkohol untuk menyejukkan badan.

Keletihan akibat haba

Keletihan akibat haba boleh berkembang selama beberapa hari ekoran pendedahan berterusan kepada haba. Tanda dan gejala termasuk berkeringat berlebihan, kulit sejuk dan lengket, denyutan cepat dan lemah, mual atau muntah, kekejangan otot, letih atau lemah, pening, sakit kepala, atau pengsan. Cadangan CDC adalah untuk memindahkan mereka dengan gejala ini ke tempat sejuk, menukar pakaian ringan, menyejukkan badan melalui kain basah atau mandian, dan minum minuman sejuk tanpa alkohol. Bantuan perubatan segera diperlukan untuk mereka yang muntah atau mempunyai gejala yang berterusan dan semakin buruk, menurut CDC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.