Iranian missiles are exhibited in a park in Tehran, Iran, on Jan. 20, 2024.

(SeaPRwire) –   Korea Utara menghantar delegasi tertinggi ke Iran dalam tempoh lima tahun kerana Amerika Syarikat meningkatkan kebimbangan bahawa jualan senjata dari Pyongyang dan Tehran telah membantu menggalakkan dan .

Dalam laporan rasmi jarang tentang lawatan itu, Agensi Berita Pusat Korea menyatakan dalam satu ayat bahawa delegasi Korea Utara yang diketuai oleh Menteri Hubungan Ekonomi Luar Negeri Yun Jong Ho meninggalkan Pyongyang untuk Tehran pada Selasa. Yun telah pergi ke Rusia awal April dan telah ditonjolkan secara meluas dalam media negara sebagai pemain utama dalam perdagangan antara Pyongyang dan Moscow.

Walaupun Korea Utara tidak mungkin mendedahkan butiran lanjut mengenai lawatan itu, ia menggarisbawahi kerjasama ketenteraan antara kedua-dua negara dan penentangan mereka terhadap Amerika Syarikat selama bertahun-tahun. Korea Utara terakhir menghantar anggota tertinggi parlimennya ke Iran pada 2019.

“Perang Ukraine telah membuka jalan kepada kerjasama antara Korea Utara dan Iran,” kata Ban Kil Joo, profesor penyelidikan di Universiti Korea. “Korea Utara kini menghantar delegasi ekonomi tetapi ini akan menjadi permulaan kerjasama ketenteraan yang lebih meluas untuk mengikuti antara kedua-dua negara.”

Amerika Syarikat lama menuduh Iran dan Korea Utara kerjasama ketenteraan dalam bidang peluru berpandu dan nuklear yang berlangsung dari tahun 1980-an hingga dasawarsa pertama 2000-an. Ia telah merosot dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana sanksi serta pembangunan pengeluaran senjata domestik di kedua-dua negara.

Washington telah menuduh kedua-dua negara dengan pelanggaran sanksi dalam menghantar senjata ke Rusia untuk perangnya di Ukraine, Semasa lawatan ke Korea Selatan pada bulan ini, Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield menyatakan sebagai balasan senjata, Moscow menawarkan sokongan yang membantu program senjata nuklear kedua-dua Korea Utara dan Iran.

Pegawai Kanan Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat untuk Korea Utara, Jung Pak, berkata dalam temu bual minggu ini bahawa kini terdapat risiko sebenar sifat profil tinggi hubungan Korea Utara dengan Rusia boleh menjadikan senjata mereka lebih menarik kepada kumpulan lain di seluruh dunia.

Agensi perisikan Korea Selatan mengeluarkan amaran jarang tentang kerjasama antara Iran dan Korea Utara, menyatakan terdapat kemungkinan Korea Utara boleh telah membantu Iran dalam serangannya ke atas Israel. Korea Selatan sebelum ini menyatakan senjata Korea Utara telah digunakan oleh Hamas, kumpulan pengganas yang ditetapkan AS, terhadap Israel sebagai perang di Gaza berlarutan.

Walaupun tidak ada tuduhan khusus pemindahan senjata baru-baru ini antara Korea Utara dan Iran, terdapat barang yang masing-masing boleh mahu daripada yang lain. Korea Utara yang kekurangan tenaga boleh mendapat manfaat daripada minyak Iran dan mungkin sedang mencari untuk memperoleh drone seperti yang telah dihantar Tehran ke Rusia, pakar senjata Lami Kim berkata, menambah program nuklear Iran mungkin menerima dorongan daripada teknologi Korea Utara.

“Kerjasama ketenteraan lebih lanjut antara kedua-dua negara sangat mungkin,” kata Kim, profesor kajian keselamatan di Pusat Kajian Asia Pasifik Daniel K. Inouye.

Untuk bahagiannya – walaupun kebocoran dokumen diselindungi baru-baru ini menunjukkan sebaliknya – Iran berulang kali menafikan menjual drone kepada Rusia untuk digunakan di Ukraine tetapi ia menghantar “bilangan kecil” sebelum pencerobohan Februari 2022.

Moscow dan Pyongyang telah menafikan tuduhan pemindahan senjata walaupun pelbagai foto satelit yang dikeluarkan oleh kumpulan penyelidikan dan kerajaan AS menunjukkan aliran senjata dari Korea Utara ke Rusia dan kemudian ke kawasan simpanan peluru berhampiran sempadan dengan Ukraine.

“Ia kelihatan menjadi sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk membina gabungan menentang AS,” kata Koo Gi Yeon, profesor penyelidikan di Pusat Asia Universiti Kebangsaan Seoul, merujuk kepada lawatan delegasi Korea Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.