(SeaPRwire) –   Debu dari gurun Sahara di Afrika Utara telah ditiup merentasi Laut Mediterranean dan mengubah langit Yunani menjadi jingga pada hari Selasa. Tapak bersejarah di ibu negara Yunani, Athens, termasuk kubu kota kuno Acropolis, telah ditutupi dengan debu jingga.

Satu imej, diambil dari bukit-bukit Tourkovounia yang terkenal di Athens, menunjukkan seorang lelaki mengenakan topeng muka mengambil gambar pandangan seperti Marikh dari bandar Athens. Seorang lelaki lagi dapat dilihat berbasikal berhampiran.

Imej lain menunjukkan beberapa orang duduk di tebing, telah membuat perjalanan ke bukit-bukit Tourkovounia dengan kereta dan motosikal untuk melihat pandangan luar biasa itu. Anda boleh melihat seni bina kota kuno itu ditutupi bawah cahaya jingga.

Walaupun pemandangan berwarna jingga itu kelihatan menarik, awan debu dari Gurun Sahara memang membawa risiko kesihatan, terutamanya bagi mereka yang menghidap asma atau masalah kesihatan asas. Tetap di dalam rumah sebanyak mungkin apabila berlaku debu Sahara, kerana pendedahan boleh meningkatkan risiko penyakit pernafasan dan peristiwa kardiovaskular.

“Ini adalah salah satu episod paling serius debu dan pasir dari Gurun Sahara sejak 21-22 Mac 2018, apabila awan itu menginvasi pulau Crete khususnya,” kata Kostas Lagouvardos, pengarah penyelidikan cuaca di Observatori Athens.

Angin yang membawa debu Sahara ke Yunani juga kelihatan menyebabkan peningkatan kebakaran hutan. Terdapat laporan kebakaran oleh penyelamat kecemasan negara, Jabatan Bomba Hellenic, pada hari Selasa. Langit dijangka akan berjelas kembali pada hari Rabu, apabila angin membawa debu jauh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.