(SeaPRwire) –   Pada 1 April, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat telah mengeluarkan surat kepada hospital-hospital latihan dan sekolah-sekolah perubatan negara untuk “mengingatkan dan memberi kejelasan” tentang keperluan untuk mendapatkan keizinan bertulis dan bermaklumat sebelum “pemeriksaan sensitif dan intim” seperti pemeriksaan payudara, pelvik, prostat, dan rektal, sebagai sebahagian daripada latihan perubatan. Mana-mana institusi yang tidak mematuhi peraturan sedemikian boleh kehilangan pembiayaan Medicare.

Pengawalseliaan pemeriksaan pelvik sudah lama tertangguh. Bagaimana pelatih perubatan belajar untuk melaksanakannya adalah penting, kerana keramatnya prosedur itu. Sejak pembangunan spekulum pada pertengahan abad ke-19, doktor telah menyatakan kebimbangan dan ketidakselesaan terhadap implikasi mengintip ke dalam faraj seorang wanita, termasuk bapa ginekologi Amerika yang dikatakan, James Marion Sims, yang membangunkan “spekulum Sims” ketika melakukan berbilang pembedahan ke atas wanita hamba abdi.

Walaupun begitu, spekulum menang, akhirnya memberi lebih kuasa dan autoriti perubatan kepada lelaki ke atas pesakit wanita, yang kerap kali mempunyai sedikit atau tiada kuasa untuk memberi keizinan sepanjang jalan.

Kenaikan pemeriksaan pelvik bertepatan dengan munculnya ginekologi sebagai profesion perubatan pada pertengahan abad ke-19. Pada mulanya, tokoh-tokoh seperti Sims menggunakan spekulum – yang menawarkan wawasan perubatan tanpa sebelumnya ke dalam tubuh wanita – dengan keraguan. Memang, Sims membuat jelas bahawa beliau sama sekali tidak “bersemangat” dengan pemikiran mengintip ke dalam faraj wanita. Ini akan menjadi skandal. Pentingnya, beliau mencatatkan bahawa “jika ada apa-apa yang saya benci, ia adalah menyiasat organ-organ pelvik,” dalam memoirnya. Sims dan doktor abad ke-19 yang lain menyedari bahawa untuk meyakinkan wanita kelas pertengahan beradab putih tentang keperluan menggunakan spekulum, mereka perlu berjalan hati-hati.

Tetapi menjelang akhir abad itu, keraguan sedemikian tidak lagi perlu. Pakar bedah dan ginekologi kini memeluk spekulum, bersama alat ginekologi lain seperti tang dan pisau bedah, sebagai alat perdagangan mereka dan cara untuk membezakan lelaki perubatan daripada bidan. Sebagai contoh, Dr. A.F.A. King, profesor bidan di Universiti Columbian, menunjukkan dalam teks buku bidan 1895 beliau bahawa pemeriksaan faraj, walaupun jarang diperlukan, perlu untuk menentukan sama ada seorang wanita sedang bersalin.

Pentingnya, beliau menjamin pelajar perubatan lelaki bahawa ia tidak perlu “memperoleh keizinan lisan pesakit sebelum memulakan pemeriksaan.” Jangan risaukan menjelaskan tindakan anda, beliau mendesak. Keizinan tidak perlu, katanya; ia hak dan tugas fizikal untuk merobek faraj seperti untuk mengambil denyut nadi. Penolakan keizinan ini menjadi terbina dalam teks buku perubatan abad ke-19 dan sukar untuk dipatahkan. Memperkembangkan pemeriksaan pelvik memerlukan amalan tanpa protes – yang bermakna pesakit tidak sedarkan diri menjadi calon yang sesuai pada abad ke-20.

Pada tahun 1970-an, aktivis kesihatan wanita pertama kali menarik perhatian kepada masalah ini dan secara terus menghubungkannya dengan seksisme; 93% daripada semua pakar ob-gyn adalah lelaki pada masa itu, dan bersikap merendah-rendahkan dan tidak mempedulikan aduan wanita. Satu penyelesaian adalah dengan memasukkan lebih ramai wanita ke dalam perubatan, apabila kuota akhirnya dimansuhkan.

Dan sekali lagi, meningkatkan bilangan pelajar wanita tidak segera mengubah pendidikan perubatan atau latihan, mahupun pertubuhan profesional mengesyorkan terhadap amalan itu tanpa keizinan. Apabila satu kajian 1983 mendapati bahawa 23% sekolah di Amerika Syarikat dan Kanada melaporkan menggunakan pesakit yang dianestesiakan untuk mengajar pemeriksaan pelvik, pada tahun berikutnya Jawatankuasa Bersama untuk Akreditasi Hospital mengisytiharkan bahawa penyertaan pesakit dalam program latihan klinikal harus “mendapat persetujuan secara khusus.”

Walaupun begitu, bilangan pemeriksaan pelvik yang dilakukan tanpa keizinan, kerap kali ke atas wanita di bawah anestesia, hanya meningkat; menjelang 1990, peratusan itu meningkat kepada 37%.

Menjelang 2011, Shawn Barnes, pelajar perubatan tahun ketiga di sekolah perubatan Universiti Hawaii, terkejut selepas melakukan rotasi ob-gyn, di mana beliau diminta untuk melakukan pemeriksaan pelvik ke atas wanita yang dianestesiakan, tanpa keizinan khusus, “semata-mata untuk tujuan pendidikan saya.” Doktor yang mengawasinya memberitahu beliau ia “dianggap prosedur piawai,” bagaimanapun.

Barnes menyertai bilangan pelajar perubatan yang semakin meningkat yang bimbang dengan amalan itu dan mesej yang disampaikannya menafikan kepentingan keizinan.

Walaupun amalan itu semakin berkurangan, ia masih berterusan, walaupun kebanyakan institusi pengawalseliaan sama ada mengesyorkan terhadapnya atau secara jelas melarangnya. Pada 2022, Pusat Hastings menerbitkan kajian negara pertama untuk menentukan kekerapan amalan itu di Amerika Syarikat. 1.4% responden menjawab dengan jawapan positif. Ini bermakna sebanyak 3.6 juta pesakit di Amerika Syarikat mungkin menerima pemeriksaan sedemikian; dan tentu sahaja, kerana amalan itu dilakukan tanpa pengetahuan atau keizinan pesakit, bilangannya mungkin jauh lebih tinggi.

Apa yang lebih membimbangkan lagi adalah bias perkauman yang terdedah oleh kajian itu; responden keturunan Hitam empat kali lebih cenderung untuk melaporkan telah menjalani “pemeriksaan intim tanpa keizinan.” Memandangkan amalan ini berlaku di hospital latihan, ia “memberi kesan secara berlebihan ke atas pesakit miskin dan ‘awam’, kebanyakannya tidak mempunyai insurans atau minoriti.” Seperti wanita hamba abdi yang berada di bawah kuasa James Marion Sims pada pertengahan abad ke-19, tubuh wanita hitam hari ini kekal lebih terdedah kepada penyalahgunaan perubatan.

Oleh itu, anggapan bahawa keizinan tidak perlu telah kekal dan merupakan intipati penyalahgunaan seksual yang berterusan berkaitan pemeriksaan pelvik hari ini. Tanpa garis panduan jelas, seperti yang baru dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan, dan tanpa bahasa bersama untuk mengartikulasikan apa yang sepatutnya berlaku semasa pemeriksaan pelvik, ia membuatkan lebih sukar untuk mengenal pasti apa yang tidak sepatutnya berlaku.

Malah pesakit kurang memahami tujuan pemeriksaan pelvik. Dalam satu kajian , contohnya, separuh pesakit yang disoal selidik tidak dapat menjawab soalan, “adakah anda tahu mengapa pemeriksaan ini dijalankan” secara terus selepas menerimanya. Ini hanya menambah kekeliruan dan ketidakfahaman apabila penyalahgunaan berlaku.

Dan penyalahgunaan dalam tahun-tahun kebelakangan ini berlaku terlalu kerap. Dasawarsa kebelakangan ini menyaksikan bilangan kes penyalahgunaan seks yang melibatkan pakar perubatan, kebanyakan daripada mereka menyalahgunakan pelajar, atlet, dan pesakit selama dekad.

Contohnya, pada 2013, Dr. Nikita Levy, pakar ginekologi di Pusat Perubatan Baltimore Timur Johns Hopkins, tertangkap dengan merahsiakan mengambil gambar faraj pesakitnya semasa melakukan pemeriksaan pelvik, kadang-kadang tanpa memakai sarung tangan, dalam kes yang melibatkan lebih 8,000 pesakit. Dr. Larry Nassar, doktor pasukan gimnastik wanita Amerika Syarikat sebelum ini, dijatuhi hukuman penjara sehingga 175 tahun pada 2018 selepas 250 wanita menuduh beliau melakukan serangan seks semasa didakwa rawatan perubatan. Dan baru-baru ini pada 2023, 245 pesakit Robert Hadden, pakar ginekologi yang bekerja dengan Pusat Perubatan Universiti Columbia, mendakwa mereka diserang secara seks oleh beliau semasa pemeriksaan ginekologi.

Tentu sahaja, kes-kes ini tidak mewakili para pakar perubatan yang secara rutin melakukan pemeriksaan pelvik, tetapi kisah mereka berfungsi sebagai amaran bagaimana mudahnya keganasan pelvik berlaku di bawah topeng rawatan perubatan.

Apabila dilakukan dengan teliti dan berpandangan hormat, pemeriksaan pelvik kekal sebagai aspek berharga, walaupun dipertikaikan, dalam penjagaan kesihatan pembiakan. Keputusan 1 April oleh HHS untuk memerlukan keizinan untuk pemeriksaan pelvik, terutamanya ke atas wanita tidak sedarkan diri, untuk tujuan latihan perubatan dan bukan untuk faedah pesakit, jelas menunjukkan bahawa ini bukan hanya masalah abad ke-19; ia masalah sekarang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.