Alex Oshmyansky

(SeaPRwire) –   Kadang-kadang semua yang diperlukan adalah satu e-mel dingin untuk memulakan revolusi. Dr. Alex Oshmyansky, seorang radiologis yang menjadi marah dengan harga ubat-ubatan yang melambung, memutuskan untuk menghantar e-mel kepada jutawan dan pemilik Dallas Mavericks, Mark Cuban, yang terkenal dengan maklumat hubungannya yang terbuka. Beliau menyertakan rancangan perniagaan untuk syarikat kecil yang diciptanya pada 2018 yang menghasilkan ubat-ubatan dan menjualnya pada kos. Terpesona, Cuban menjawab dalam lima minit, dan dengan cepat tertarik dengan semangat dan kemarahan Oshmyansky terhadap bagaimana pengguna “ditipu”. Cuban menyediakan pelaburan awal dan namanya, dan Mark Cuban Cost Plus Drug Co. dilancarkan pada 2022. Nama itu seterusnya jelas seperti misi syarikat – yang melibatkan menjual lebih daripada 2,500 ubat-ubatan generik pada kos, ditambah 15% untuk menampung yuran penghantaran dan pengendalian. Bagaimana Cost Plus Drug Co. menjual statin popular untuk $5 sebulan ketika ia menelan kos sekitar $200 sebulan di mana-mana sahaja? Dengan hanya pergi terus kepada pembuat ubat, dan mengelakkan sistem tidak telus pembelian tengah yang membeli daripada pengeluar pada harga yang dinegosiasikan dengan berlebihan, dan menjual semula kepada hospital dan farmasi pada margin yang sangat tinggi untuk membuat keuntungan.

Senator sedang meminta soalan yang sama dan pada bulan November yang lalu meminta Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat untuk menyiasat amalan penentuan harga oleh farmasi khusus untuk ubat-ubatan generik. “Saya suka berfikir bahawa kami memainkan peranan dalam mendorong naratif bahawa semua pihak mendapat manfaat daripada ketelusan,” kata Oshmyansky, pengasas dan CEO Mark Cuban Cost Plus Drug Co.

Didorong oleh jutaan orang yang kini bergantung kepada Cost Plus untuk mengisi preskripsi mereka, syarikat itu pada bulan Mac mula menghasilkan ubat-ubatan generiknya sendiri daripada kemudahan di Dallas. Kemarahan awalnya kini mendapat momentum institusi kerana pengeluar ubat semakin tertekan untuk menanggung seluruh salah atas harga ubat yang luar kawal. “Jika terdapat pasaran tidak telus, maka pemenangnya bukanlah pembeli atau penjual tetapi orang yang menjadi pengantara maklumat di antara kedua-duanya, dan itulah yang kita lihat berlaku dengan banyaknya dalam penetapan harga ubat,” katanya. “Terdapat titik pecah dalam jumlah kemarahan dalam industri, dari pembeli [pesakit] dan penjual [pengeluar ubat]. Dan harapannya kita akan melihat lebih banyak syarikat farmaseutikal berdiri dan berkata kepada pembelian tengah bahawa anda memerlukan kami lebih daripada kami memerlukan anda – yang akhirnya memberi manfaat kepada pesakit.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.