(SeaPRwire) –   LOS ANGELES – Polis membongkar halangan dan memulakan membongkar kem pro-Palestinian penunjuk perasaan awal Khamis di Universiti California, Los Angeles, selepas beratus-ratus penunjuk perasaan menentang perintah untuk meninggalkan.

Tindakan itu datang selepas pegawai menghabiskan jam mengancam penangkapan melalui pembesar suara jika orang tidak berpecah. Beratus-ratus orang telah berkumpul di kampus, di dalam kem berkubu dan di luar, menyokong. Penunjuk perasaan dan polis berdesakan dan berkelahi apabila pegawai bertembung dengan rintangan.

Dengan helikopter polis terbang rendah, bunyi letupan kilat, yang menghasilkan cahaya terang dan bunyi yang kuat untuk mengejut dan mematikan orang, menembusi udara. Penunjuk perasaan bersorak, “Di mana anda semalam?” kepada pegawai, merujuk kepada malam Selasa, apabila penunjuk perasaan balasan menyerang kem dan pentadbiran UCLA dan polis kampus mengambil masa berjam-jam untuk bertindak balas.

Kem penunjuk perasaan memanggil universiti untuk berhenti berurusan dengan Israel atau syarikat yang mereka kata menyokong perang di Gaza telah menyebar di seluruh kampus negara dalam gerakan pelajar yang tidak seperti mana-mana yang lain abad ini. Tindakan polis berikutnya menggema tindakan dekad yang lalu terhadap gerakan protes Vietnam yang jauh lebih besar.

Di Timur Tengah, televisyen negara Iran memikul imej langsung tindakan polis, seperti juga saluran satelit Al Jazeera Arab Qatar. Imej langsung Los Angeles juga dimainkan di rangkaian televisyen Israel.

Pegawai Polis Lebuh Raya California mengalir ke kampus beratus-ratus awal Khamis. Memakai perisai muka dan baju perisai, mereka berdiri dengan tongkat mereka menonjol keluar untuk memisahkan mereka daripada penunjuk perasaan, yang memakai topi dan pelindung gas dan bersorak, “Anda mahu keamanan. Kami mahu keadilan.”

Polis secara metodik merobohkan halangan kem dari papan lapis, palet, pagar logam dan tong sampah dan membuat pembukaan kepada puluhan tenda penunjuk perasaan. Pegawai juga mula menurunkan kanopi dan tenda.

Penunjuk perasaan membina semula halangan sementara di sekeliling tenda mereka pada hari Rabu sementara polis negeri dan kampus menonton.

Kehadiran undang-undang dan amaran berterusan berbeza dengan adegan yang berlaku malam sebelumnya, apabila penunjuk perasaan balasan menyerang kem pro-Palestinian, melemparkan kon trafik, melepaskan serbuk lada dan merobohkan halangan. Pertengkaran berterusan selama beberapa jam sebelum polis campur tangan, walaupun tiada penangkapan dibuat. Sekurang-kurangnya 15 penunjuk perasaan mengalami kecederaan, dan tindak balas lemah oleh pihak berkuasa mencetuskan kritikan daripada pemimpin politik serta pelajar Muslim dan kumpulan penyokong.

Menjelang petang Rabu, bandar kecil muncul di dalam kem diperkukuh, penuh beratus-ratus orang dan tenda di padang kampus. Beberapa penunjuk perasaan mengucapkan doa Muslim sebagai matahari terbenam di atas kampus, sementara yang lain bersorak “kami tidak akan pergi” atau mengedarkan kacamata dan topeng bedah. Mereka memakai topi dan kain tutup kepala, dan membincangkan cara terbaik untuk menangani serbuk lada atau gas air mata ketika seseorang menyanyi melalui megaphone.

Beberapa membina perisai buatan sendiri dari papan lapis sebagai langkah berjaga-jaga jika mereka bertembung dengan barisan pertempuran polis di tempat lain di kampus. “Untuk peluru getah, siapa mahu perisai?” seorang penunjuk perasaan memanggil.

Di luar kem, orang ramai pelajar, bekas pelajar dan jiran berkumpul di tangga kampus, menyertai sorakan pro-Palestinian. Kumpulan pelajar memegang tanda dan memakai baju menyokong Israel dan orang Yahudi berdemo berhampiran.

Orang ramai bertambah semalam semakin larut kerana lebih dan lebih pegawai mengalir ke kampus.

Ray Wiliani, yang tinggal berhampiran, berkata beliau datang ke UCLA pada petang Rabu untuk menyokong penunjuk perasaan pro-Palestinian.

“Kita perlu berdiri untuk ini,” katanya. “Cukup sudah.”

Canselor UCLA Gene Block menjanjikan kajian semula peristiwa Selasa malam selepas Gabenor California Gavin Newsom mengutuk kelewatan. Ketua Sistem Universiti California, Michael Drake, memerintahkan “kajian bebas perancangan universiti, tindakan dan tindak balas undang-undang.”

“Masyarakat perlu merasa polis melindungi mereka, bukan membolehkan orang lain mencederakan mereka,” kata Rebecca Husaini, ketua staf Majlis Hal Ehwal Awam Muslim, dalam sidang akhbar di kampus Los Angeles Rabu.

Di tempat lain, polis di New Hampshire mengatakan mereka membuat 90 penangkapan dan menurunkan tenda di Kolej Dartmouth dan pegawai di Oregon datang ke kampus Universiti Negeri Portland kerana pegawai sekolah cuba mengakhiri penempatan perpustakaan yang bermula Isnin.

Polis New York memecah masuk ke bangunan yang diduduki oleh penunjuk perasaan perang di Universiti Columbia pada malam Selasa, memecahkan demonstrasi yang melemahkan sekolah.

Di Universiti Wisconsin di Madison, pergaduhan meletus awal Rabu selepas polis dengan perisai mengeluarkan semua kecuali satu tenda dan mendorong penunjuk perasaan. Empat pegawai cedera, termasuk seorang anggota polis negeri yang dipukul di kepala dengan skateboard, menurut pihak berkuasa. Empat dituduh memukul pegawai undang-undang.

Di Universiti Brown di Rhode Island, pentadbir bersetuju untuk mempertimbangkan undian untuk mengeluarkan dana dari Israel pada bulan Oktober – kelihatan kolej AS pertama bersetuju dengan tuntutan sedemikian.

Dalam kes jarang, pegawai universiti dan pemimpin protes mencapai persetujuan untuk mengehadkan gangguan kepada kehidupan kampus dan upacara kelulusan akan datang.

The Associated Press mengira sekurang-kurangnya 38 kali sejak 18 April di mana penangkapan dibuat di protes kampus di seluruh AS. Lebih 1,600 orang telah ditangkap di 30 buah sekolah.

Demonstrasi kampus negara bermula di Columbia pada 17 April untuk memprotes serangan Israel di Gaza, yang mengikuti Hamas melancarkan serangan maut ke atas selatan Israel pada 7 Oktober. Pengganas membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Bertekad untuk menghapuskan Hamas, Israel telah membunuh lebih 34,000 orang Palestin di Jalur Gaza, menurut Kementerian Kesihatan di sana.

Israel dan penyokongnya telah melabelkan protes universiti anti-Semit, manakala pengkritik Israel mengatakan ia menggunakan dakwaan itu untuk menyekat tentangan. Walaupun beberapa penunjuk perasaan telah ditangkap kamera membuat komen anti-Semit atau ancaman keganasan, penganjur protes, beberapa daripada mereka Yahudi, mengatakan ia adalah gerakan aman bertujuan untuk mempertahankan hak-hak Palestin dan memprotes perang.

Sementara itu, kem protes di tempat lain dibersihkan oleh polis, mengakibatkan penangkapan, atau ditutup secara sukarela di sekolah di seluruh AS, termasuk Kolej Bandar New York, Fordham di New York, Portland State di Oregon, Universiti Arizona Utara di Flagstaff, Arizona dan Tulane di New Orleans.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.