Siti Nurhaliza ambil usaha bantu petugas kesihatan dan golongan yang terkesan dengan wabak COVID-19.

PENYANYI terkenal dan usahawan, Datuk Seri Siti Nurhaliza mengambil inisiatif untuk membantu pejuang petugas barisan hadapan dan orang ramai yang terkesan dengan situasi penularan wabak COVID-19.
 
Menerusi syarikat pengurusan kerjaya seninya, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. beliau mengasaskan pengumpulan Dana Peduli, Kemanusiaan, Prihatin (PKP) Dato’ Sri Siti Nurhaliza.
 
“Sebagai langkah permulaan, kami mensasarkan pengumpulan dana untuk keperluan segera dalam kategori Peduli iaitu sebanyak RM50,000. 
 
“Jumlah sasaran ini akan dinaikkan dan berterusan memandangkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan serta banyak jenis bantuan akan disalurkan.
 
“Kami yakin, bantuan kita semua akan dapat membantu perjuangan kita menentang Covid-19 sekarang. Terima kasih Malaysia. #KitaJagaKita,” kata penghibur ternama itu dalam kenyataan yang diedarkan.
 
Berikut merupakan kategori yang dibahagikan dalam Dana Peduli, Kemanusiaan, Prihatin (PKP) Dato’ Sri Siti Nurhaliza:
 
1. PEDULI- Membantu menyediakan keperluan dan peralatan di pusat-pusat perubatan yang terlibat menangani COVID-19. Bantuan ini akan disalurkan seberapa segera apabila dana mencukupi bagi penyediaan PPE, topeng muka, sarung tangan dan peralatan-peralatan lain.
 
2. KEMANUSIAAN- Membantu individu dan keluarga yang terjejas pendapatan.  Bantuan kepada keluarga yang terjejas pendapatan di samping itu mempunyai anggota keluarga OKU atau penyakit kronik.
 
3. PRIHATIN- Bantuan khusus sempena bulan Ramadan dan Syawal kepada golongan yang tidak berkemampuan serta badan-badan kebajikan.

 
 
 

 
View this post on Instagram

 
 
 
 

 
 

 
 
 

Dana ini, objektifnya dibahagikan mengikut kategori iaitu: . 1. PEDULI- Membantu menyediakan keperluan dan peralatan di pusat-pusat perubatan yang terlibat menangani Covid19. Bantuan ini akan disalurkan seberapa segera apabila dana mencukupi bagi penyediaan PPE, topeng muka, sarung tangan dan peralatan-peralatan lain. . 2. KEMANUSIAAN- Membantu individu dan keluarga yang terjejas pendapatan. Bantuan kepada keluarga yang terjejas pendapatan di samping itu mempunyai anggota keluarga OKU atau penyakit kronik. . 3. PRIHATIN- Bantuan khusus sempena bulan Ramadan dan Syawal kepada golongan yang memerlukan serta rumah-rumah kebajikan. . Dato' Siti Nurhaliza juga akan menjayakan Youtube Live P.K.P Siti Nurhaliza di saluran youtube Siti Official Video pada 19 April 2020, bermula jam 2.30 petang. . Para penonton youtube boleh menderma dengan cara membuat imbasan Kod QR (QR Code) dan Siti akan menghiburkan mereka dengan nyanyian lagu-lagu pilihannya. . #DanaPKPSitiNurhaliza

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

 
Bagi gambaran yang lebih jelas dan perkongsian lanjut mengenai dana itu, Siti akan menjayakan Youtube Live P.K.P Siti Nurhaliza di saluran youtube Siti Official Video pada 19 April 2020, bermula pukul 2.30 petang.
 
Para penonton YouTube boleh menderma dengan cara membuat imbasan Kod QR (QR Code) dan Siti akan menghiburkan mereka dengan nyanyian lagu-lagu pilihannya.
 
* Untuk kempen bencana alam dan kecemasan (seperti Covid-19), Kitafund tidak mengenakan caj 5% fi untuk platform. Fi yang perlu dibayar adalah fi payment gateway yang akan ditolak dari jumlah keseluruhan terkumpul kempen. Apabila seorang penderma menyumbang di kempen, payment gateway fees yang dikenakan adalah:
 
Razer (Molpay): RM1/transaction
 
Paypal: 3.9% + RM2/transaction
 
E-wallet (Grabpay, boost, TnG): 1.4%
 
Cara untuk Menyumbang ke Kempen ini
 
1. Tekan butang “Sponsor”
 
2. Nyatakan jumlah dana yang ingin diberikan
 
3. Pilih cara pembayaran (Online Banking atau Debit/Credit Card/Paypal).
 
4. Berikan e-mel untuk menerima resit dan kemas kini dari kempen ini
 
5. Tekan butang “Sponsor”
 
6. Teruskan dengan membuat pembayaran di laman seterusnya.
 
7. Anda akan di kembalikan ke laman ini selepas membuat sumbangan anda. Sumbangan anda akan direkod di sini juga.

 
Platform Kitafund dibina bagi memupuk nilai murni untuk menderma disamping memudahkan orang ramai untuk menyumbang di atas talian (online) tanpa ragu-ragu.
 
Bagi warganegara Malaysia yang berhasrat untuk menyumbang, anda boleh layari laman web rasmi Kitafund di www.kitafund.com dan pilih kempen ‘Dana P. K. P Siti Nurhaliza’. Bagi memudahkan pencarian kempen, anda juga boleh memasukkan kata kunci ‘siti nurhaliza’.
 
Seterusnya, klik butang Sumbang dan pilih cara pembayaran samada menggunakan Perbankan Atas Talian (Online Banking), Kad Kredit/Debit/PayPal, ataupun E-Wallet (Boost/GrabPay/Touch ‘n Go). 
 
Bagi yang berhasrat untuk menyumbang tetapi menetap diluar Malaysia, anda boleh memilih PayPal sebagai mod pembayaran. #DanaPKPSitiNurhaliza