(SeaPRwire) –   Fragmen virus burung telah dijumpai dalam kira-kira satu perlima sampel susu komersial yang diuji dalam kajian mewakili seluruh negara A.S., menurut Makmal Makanan dan Farmasi (FDA).

Walaupun kehadiran jejak virus dalam susu tidak semestinya menunjukkan risiko kepada pengguna, lebih banyak ujian diperlukan untuk mengesahkan sama ada patogen utuh hadir dan kekal berjangkit, kata FDA dalam kenyataan di laman . Ini akan menentukan “sama ada terdapat sebarang risiko penyakit berkaitan dengan pengambilan produk ini,” tambahnya.

Keputusan kajian awal memberikan isyarat jelas bagaimana cepatnya virus yang telah meragut jutaan burung di seluruh dunia menular di kalangan lembu susu A.S., menimbulkan masalah kesihatan dan keselamatan makanan serta menakut-nakutkan .

FDA berkata terdapat lebih banyak ujian positif datang dari susu di kawasan dengan kawanan yang dijangkiti. Jabatan Pertanian A.S. telah mengesan 33 kawanan dijangkiti di lapan negeri termasuk Texas, Kansas, Michigan, dan Ohio. Pada Rabu, USDA melaksanakan pemeriksaan wajib bagi lembu susu yang bergerak merentasi sempadan negeri sebagai sebahagian usaha untuk memahami skala wabak dan mengawal virus.

Pihak berkuasa telah mengesahkan semula bahawa risiko kepada manusia kekal rendah. Setakat ini tahun ini, A.S. hanya mengenal pasti —dan tiada penularan dari manusia ke manusia. Orang itu, yang mempunyai hubungan langsung dengan lembu tercemar, hanya mengalami gejala ringan dan dirawat dengan Tamiflu.

“Setakat ini, kajian susu runcit telah menunjukkan tiada keputusan yang akan mengubah penilaian kami bahawa bekalan susu komersial selamat,” kata FDA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.