(SeaPRwire) –   Pengeluar ayam akan dikehendaki mengurangkan bakteria salmonella dalam produk ayam tertentu ke tahap yang sangat rendah untuk membantu mencegah keracunan makanan menurut peraturan akhir yang dikeluarkan Jumaat oleh pegawai pertanian Amerika Syarikat.

Apabila peraturan itu berkuatkuasa pada 2025, salmonella akan dianggap sebagai bahan asing—kontaminan yang boleh menyebabkan penyakit makanan—apabila dikesan di atas tahap tertentu dalam produk ayam beku yang dibalut dan diisi sebelum dimasak. Ini termasuk perkara seperti hidangan ayam cordon bleu dan ayam Kiev beku yang kelihatan sudah dimasak tetapi hanya diperlakukan panas untuk menetapkan balutan atau lapisan.

Ini kali pertama Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengisytiharkan salmonella sebagai bahan asing dalam ayam mentah cara yang sama bahawa bakteria E. coli tertentu dianggap sebagai kontaminan yang perlu dikawal keluar daripada daging lembu kisar mentah yang dijual di kedai runcit, kata Sandra Eskin, timbalan setiausaha makanan selamat USDA.

Peraturan baru ini juga bermakna jika produk melebihi tahap salmonella yang dibenarkan, ia tidak boleh dijual dan tertakluk kepada penarikan balik, kata Eskin.

Keracunan salmonella menyebabkan lebih daripada 1.3 juta jangkitan dan kira-kira 420 kematian setiap tahun di Amerika Syarikat, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Produk ayam beku dan diisi sebelum dimasak ini telah dikaitkan dengan sekurangnya 14 wabak salmonella dan sekurangnya 200 kes sakit sejak 1998, menurut statistik CDC. yang dikaitkan dengan produk itu menyebabkan sekurangnya tiga puluh enam kes sakit di 11 negeri dan menghantar 12 orang ke hospital.

Walaupun label telah diubah suai untuk menekankan produk itu perlu dimasak dengan sempurna, pengguna terus jatuh sakit, kata Eskin.

“Kadang-kadang salmonella sangat virulen,” katanya.

Menangani kategori produk ayam yang sempit meletakkan asas untuk mengawal selia salmonella secara lebih meluas kini dipertimbangkan oleh pegawai persekutuan, kata Mike Taylor, bekas pegawai Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat yang bertanggungjawab ke atas keselamatan makanan.

Antara perkara lain, cadangan itu memanggil untuk pengujian salmonella yang lebih meluas dalam ayam memasuki loji pemprosesan, pemantauan yang lebih ketat semasa pengeluaran dan menargetkan tiga jenis salmonella yang menyebabkan satu pertiga semua kes sakit.

“Tiada keraguan bahawa bergerak ke arah ini untuk mengawal selia salmonella sebagai bahan asing sudah sangat terlewat,” kata Taylor.

Pegawai industri ayam telah lama mengatakan bahawa kerajaan sudah mempunyai alat untuk memastikan keselamatan produk dan syarikat telah melabur dalam kaedah untuk mengurangkan salmonella dalam ayam mentah.

Wakil Majlis Ayam Negara berkata pegawai belum melihat peraturan akhir. Walau bagaimanapun, kumpulan perdagangan itu berkata dalam kenyataan ia bimbang peraturan itu mewakili perubahan dasar yang tiba-tiba dan ia “berpotensi menutup loji pemprosesan, mengurangkan pekerjaan, dan mengeluarkan makanan selamat dan produk mudah daripada rak, tanpa menggerakkan jarum dalam kesihatan awam.”

USDA mengambil tindakan serupa dengan bakteria E. coli pada 1994 selepas wabak maut keracunan makanan yang dikaitkan dengan daging lembu kisar, dan bilangan kes berkaitan keracunan makanan lebih 50%.

Peguam keselamatan makanan Seattle Bill Marler—yang mewakili pelanggan dalam wabak maut E. coli 1993 dalam hamburger restoran cepat saji dan telah mendesak perubahan yang lebih meluas dalam mengawal salmonella — berkata peraturan baru ini merupakan langkah pertama yang baik.

“Menetapkan piawaian akan memaksa industri untuk menyesuaikan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.