(SeaPRwire) –   Dr. Jesanna Cooper menangis apabila mendengar bahawa unit bersalin dan kelahiran di Pusat Perubatan Baptist Princeton di Birmingham, Ala., akan ditutup pada Oktober 2023. Dia telah memulakan penyampaian bayi di hospital itu pada 2013, dan telah membantu membuatnya salah satu daripada di AS, pencapaian besar di negeri dengan salah satu kadar yang tertinggi.

Pusat Perubatan Baptist Princeton terletak di bahagian berpendapatan rendah Birmingham di mana ibu-ibu bersalin sering mengalami komplikasi serius. Tetapi Cooper dan rakan sekerjanya dalam amalan persendirian bekerja dengan hospital untuk membawa masuk bidan, mengurangkan bilangan C-section, dan mengurangkan trauma obstetrik yang wanita alami. “Kami menyedari bahawa kami benar-benar boleh mengubah trajektori kesihatan seluruh komuniti,” katanya.

Walau bagaimanapun, Cooper meninggalkan amalan itu pada Disember 2022 selepas keletihan. Pada musim gugur berikutnya, Brookwood Baptist Health, yang memiliki hospital itu, mengatakan ia akan menghentikan program ob-gyn di Princeton dan hospital Alabama yang lain untuk “membolehkan hospital-hospital ini lebih kuat memberi tumpuan kepada perkhidmatan yang dipercayai oleh pesakit mereka.” Ini adalah dua daripada ratusan wad bersalin hospital yang ditutup di seluruh AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini- sejak 2011, menurut firma perundingan kesihatan Chartis, meninggalkan banyak wanita di rantau tanpa rawatan. Tenet Healthcare, yang memiliki Brookwood, tidak mengembali beberapa permintaan untuk komen dari TIME. Tetapi doktor dan penganalisis mengatakan tidak ada misteri mengapa penyedia menutup unit bersalin dan kelahiran: mereka membuat sedikit wang, dan dalam beberapa kes, mereka kehilangan banyak daripadanya.

“Purata pampasan untuk penjagaan obstetrik ternyata agak rendah, jika dibandingkan dengan jenis perkhidmatan lain,” kata Caitlin Carroll, profesor di Universiti Minnesota yang mengkaji ekonomi kesihatan dan penutupan hospital. “Jadi hospital menutup unit bersalin dan kelahiran mereka kerana mereka cenderung tidak menguntungkan.”

Tiada hospital yang berkata demikian secara terbuka. Tetapi pentadbir hospital telah menunjukkan dalam temubual dengan akademik bahawa unit bersalin dan kelahiran sering merugikan. Untuk waktu yang lama, bidang ini dikenali sebagai “pemimpin kerugian”, yang bermakna ia merugi tetapi mungkin membawa perniagaan baru kerana keluarga yang melahirkan di hospital akan kembali ke sana untuk rawatan. Amalan persendirian juga berjuang, dengan penyedia ob-gyn . Cooper adalah satu-satunya ob-gyn di amalannya selama enam tahun, yang bermakna dia berada panggilan 24/7. Dia cuba merekrut rakan untuk menyertai beliau tetapi bayaran terlalu rendah dan jam kerja terlalu berat, katanya.

Terdapat beberapa sebab mengapa sistem penjagaan kesihatan AS gagal memberi tumpuan kepada penjagaan keibubapaan. Semuanya berkaitan dengan wang. Kadar pampasan insurans ditetapkan sebahagian besarnya oleh jawatankuasa yang pesakit kata tidak menghargai penjagaan ob-gyn berbanding spesialis lain yang menguntungkan. Sebahagian besar kelahiran di AS dibayar melalui Medicaid, yang membayar hospital kurang daripada penanggung lain. Kerana cara kod penagihan dibentuk, bayaran untuk penjagaan keibubapaan sering dibuat dalam satu jumlah lump sum yang bertujuan untuk menampung kehamilan seseorang wanita, yang doktor kata sangat menghargakan penjagaan yang diberikan. Dan beberapa penanggung insurans swasta telah mendapat hampir monopoli di beberapa negeri, mengecilkan persaingan dan keupayaan doktor untuk rundingan. Obstetrik juga mempunyai kadar tuntutan malpraktis tertinggi, yang meningkatkan kos insurans dan menolak doktor dari bidang ini. Secara keseluruhannya, perniagaan penjagaan kesihatan yang semakin dipandu untuk keuntungan tidak memberi insentif untuk memberi tumpuan kepada apa yang merupakan momen paling penting dalam kehidupan kebanyakan orang.


Princeton Baptist Medical Center in Birmingham, Ala.

Ironi menutup wad bersalin tidak hilang daripada Cooper, yang bertemu saya di sebuah restoran berbeza di Birmingham di mana dia melihat kanak-kanak muda yang dilahirkan di bawah pengawasannya. Tindakan membawa bayi ke dunia adalah salah satu perkara paling penting yang kita lakukan sebagai masyarakat- satu perkara kelangsungan hidup spesies kita- tetapi sistem penjagaan kesihatan kita, menurut penyesalannya, tidak membayar untuk kerja sejajar dengan nilainya. “Bagaimana ia bahawa kami dibayar RM1,000 untuk sembilan bulan penjagaan pra-kelahiran, kelahiran dan penjagaan selepas bersalin, tetapi satu jam pembedahan sendi mendapat bayaran RM1,600?” soal Cooper, merujuk kepada Medicaid Alabama.

Kadar pampasan rendah untuk bersalin dan kelahiran mempunyai implikasi besar untuk hasil ibu dan janin AS. Apabila wad bersalin ditutup, wanita perlu bepergian lebih jauh untuk rawatan, menjadikannya lebih sukar untuk membuat temu janji normal mereka dan untuk sampai ke hospital tepat pada masa selepas mereka memasuki proses kelahiran. Kira-kira setengah wanita yang tinggal di kawasan luar bandar perlu bepergian lebih 30 minit untuk hospital obstetrik, menurut . Ini menyebabkan peningkatan kebarangkalian 9% kematian ibu atau episod kesihatan yang teruk berbanding wanita di kawasan dengan akses yang lebih baik, mendapati Yayasan Mac Disember. Wanita Afrika Amerika sudah mempunyai kadar kematian dan komplikasi yang lebih tinggi pada kelahiran berbanding wanita kulit putih, tetapi 1 daripada 6 bayi Afrika Amerika pada 2022 dilahirkan di kawasan akses terhad atau tiada kepada penjagaan keibubapaan.

Terdapat dua kos utama apabila seorang wanita melahirkan bayi. Yang pertama ialah apa yang doktornya dibayar untuk penjagaan. Kemudian adalah yuran dibayar kepada hospital untuk kemudahan, peralatan dan kakitangan. Yuran hospital boleh menjadi tinggi, kerana wad bersalin perlu diisi setiap jam sehari, setiap hari setahun, dengan akses ke bilik bedah dan ahli anestesiologi. Yuran doktor untuk penjagaan keibubapaan- apa yang dibayar kepada Cooper- sering dibayar melalui apa yang dipanggil “yuran gabungan”, yang pada dasarnya adalah jumlah lump sum untuk meliputi temu janji pra-kelahiran, kelahiran dan 60 hari selepas bersalin pertama.

Pentadbir polisi beralih ke pembayaran terkumpul seperti ini pada 2010-an dalam usaha untuk mengurangkan kos dan . Tetapi kadar tidak mengikuti inflasi dan tidak menampung perkhidmatan penting seperti skrining kesihatan mental ibu bersalin, menurut Joy Burkhard, pengarah dasar Pusat Dasar Kesihatan Mental Ibu Bersalin, sebuah pertubuhan pemikiran bukan untung. Yuran gabungan berasal dari contoh kehamilan, kelahiran dan penjagaan selepas bersalin yang tidak rumit.

“Yuran gabungan perlu berubah,” kata Lisa Satterfield, pengarah kanan ekonomi kesihatan Kolej Pakar Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG), untuk pembayar membahagikan perkhidmatan berbeza yang diberikan pada kelahiran untuk meningkatkan pampasan doktor. “Ia bertujuan untuk berbuat baik dan tidak.”

Bahawa penggunaan satu kod penagihan boleh menimbulkan begitu banyak kesan buruk kepada amalan ob-gyn menggarisbawahi masalah besar dengan sistem perubatan AS: doktor tidak dibayar untuk hasil, tetapi sebaliknya untuk melaksanakan perkhidmatan. Kerana cara kami menilai perkhidmatan itu, doktor yang melakukan sebahagian kerja yang anda fikir masyarakat anggap paling penting dalam beberapa kes kehilangan wang, dan dalam kes lain hanya memecahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.