(SeaPRwire) –   Selama bertahun-tahun, saya membenarkan persekitaran saya menentukan syarat-syarat kehidupan saya, dan saya tidak percaya saya boleh menghasilkan sebarang perubahan yang bermakna. Ini sering kali berlaku apabila kita mengalami trauma: kesakitan dan kejutan pengalaman itu mengambil kuasa berlebihan dalam fikiran kita yang sukar dicabar dan menakutkan untuk dihadapi. Kesakitan ini cukup kuat untuk mengubah bukan sahaja gen kita, tetapi, seperti penyelidik dalam bidang epigenetik, gen generasi akan datang.

Fikiran dan badan kita menyusun sekitar persiapan untuk mencegah trauma yang serupa daripada berlaku pada masa hadapan, dan dalam proses itu, kesedaran kita terperangkap untuk bertindak balas terhadap dunia luar yang menakutkan dan tidak pasti, berbanding membayangkan perubahan yang boleh kita lakukan. Dalam proses itu, kita menyerahkan tenaga, perhatian, dan fokus yang kita miliki sendiri untuk membuat perbezaan sebenar dalam kehidupan kita; kita terpesong daripada kuasa kita sendiri. Dan tanpa sedar, kita menukar keupayaan diri kita sendiri dengan berfikir ajaib.

Ini adalah perjanjian yang buruk. Dan sering kali tiada siapa untuk disalahkan. Berita baik ialah kini kita mempunyai wawasan tentang betapa kuatnya minda kita dan yang paling penting melalui sains neuro bagaimana kita boleh mencipta kehidupan yang kita mahu. Asasnya, kita menuntut kembali keupayaan diri kita dan mengenali kuasa neuroplastisiti. Dengan istilah mudah, kita mewujudkan.

Dunia memang boleh sangat tidak adil, dan ketidakadilan ini boleh memecahkan impian seseorang. Dan seburuk mana saya pernah menganggap dunia ini tidak adil, saya tahu hari ini bahawa berbilang manusia lain di dunia ini dilayan dengan ketidakadilan yang lebih besar, di peringkat individu dan sistemik. Masyarakat mereka telah mencipta halangan struktur kepada keupayaan mereka untuk mewujudkan, sama ada disebabkan bangsa, kelas sosial, agama, orientasi seksual, ekspresi gender, atau kriteria sewenang-wenangnya. Mewujudkan bukanlah penawar atau penyelesaian untuk semua penderitaan. Seperti semua aktiviti manusia, ia seringkali terhad oleh berbilang faktor di luar kawalan kita dan realiti, terlepas daripada niat kita.

Oleh itu, saya melihat mewujudkan, pada intinya, sebagai amalan kesejahteraan, penglibatan dengan dunia dan hidup kehidupan yang baik. Dengan mempraktikkannya, kita membudidayakan “optimisme disposisi,” yang ditakrifkan sebagai cenderung umum untuk mengharapkan hasil yang baik di merata domain kehidupan penting. telah menunjukkan bilangan luar biasa manfaat kesihatan yang berkaitan dengan optimisme disposisi, daripada peningkatan kesihatan kardiovaskular, sehingga luka-luka yang sembuh dengan cepat, sehingga perkembangan penyakit yang lebih perlahan.

Di mana sesetengah orang mungkin percaya bahawa satu-satunya ukuran manifestasi yang berjaya ialah hasil bahan yang ia berikan, saya menganggap pandangan ini sebagai salah arah. Hadiah sebenar membayangkan niat kita sekali lagi dan sekali lagi ialah untuk melangkah dalam kehidupan dengan perasaan yang ceria bahawa segala-galanya akan berjalan dengan baik bagi kita yang membebaskan kita untuk bertindak balas dan berdaya tahan terhadap apa jua keadaan luaran yang dibawa.

Selama bertahun-tahun, mewujudkan telah lama dikongkong dalam wilayah New Age yang sama seperti astrologi, visi malaikat, dan kelahiran semula, penuh dengan pseudosains dan pepatah. Tetapi sebenarnya, amalan mewujudkan bermula beribu tahun yang lalu. Kebanyakan apa yang kita kaitkan hari ini dengan mewujudkan berasal dari kitab suci Veda agama Hindu. Dalam Mundaka Upanishad contohnya, ia menyatakan, “Apa jua dunia yang dicipta oleh lelaki berfahaman murni dalam fikirannya dan apa jua keinginan yang dijaganya, dunia itulah yang ditaklukinya dan keinginan itulah yang diperolehinya” (3.1.10). Buddha juga memberi komen tentang keupayaan kuat fikiran untuk mengubah pengalaman kita terhadap dunia apabila baginda berkata, “Apa jua yang diikuti seorang bhikkhu dengan pemikiran dan merenungkan, cenderung itulah kesedaran beliau.”

Sehingga baru-baru ini, tidak mungkin mengkaji proses konkrit di mana otak menukarkan niat kepada realiti secara saintifik. Tetapi perkembangan penting dalam imej otak telah merevolusikan keupayaan kita untuk menonton otak berubah pada peringkat sel, genetik, dan bahkan molekul. Kini kami boleh bercakap tentang mewujudkan dari segi neurosains kognitif dan fungsi rangkaian otak besar-besaran. Ini membolehkan kami menunjukkan bahawa mewujudkan bukanlah skema kaya-cepat atau sistem pemenuhan kehendak yang salah arah, tetapi sebahagian daripada keupayaan luar biasa otak untuk berubah, sembuh dan membuat dirinya sendiri dikenali sebagai

Neuroplastisiti ialah istilah payung umum untuk keupayaan otak untuk mengubah, berubah dan menyesuaikan struktur dan fungsinya sepanjang hayat dan bertindak balas kepada pengalaman. Kekuatan luar biasa ini, dibentuk oleh pengalaman, pengulangan, dan niat, membolehkan otak membentuk litar baru, dan memotong litar lama yang tidak lagi berfungsi bagi kita. Dengan mengarahkan perhatian kita semula, kita secara harfiah boleh mengubah otak kita, mencipta lebih banyak jaringan abu-abu di kawasan yang membantu kita belajar, melaksanakan, dan mewujudkan impian kita menjadi kenyataan. Apabila otak menyesuaikan diri, ia membuat pengubahan yang boleh menghasilkan kesan dramatik dan positif terhadap segala-galanya, daripada penyakit Parkinson, kesakitan kronik, sehingga ADHD. Dan neuroplastisiti yang sama ialah enjin di mana kita mengubah fikiran dan otak kita melalui kuasa niat kita untuk mewujudkan realiti yang kita imaginasi melalui amalan.

Mewujudkan pada dasarnya ialah proses memasukkan fikiran dan imej kehidupan yang kita inginkan ke dalam subkonscius kita dengan niat supaya pelbagai rangkaian otak kognitif boleh diaktifkan dan bekerja secara sepadan. Kita semua sedang mewujudkan niat yang disimpan dalam fikiran kita dalam bentuk tertentu sudah tentu dalam cara yang tidak terlatih dan tidak bermaklumat yang terbaik, dan hasilnya seringkali tidak teratur, kabur, dan tidak fokus. Untuk mewujudkan secara sedar, kita mesti menuntut kembali kuasa dalaman kita untuk mengarahkan perhatian. Dalam proses itu, kita juga perlu belajar bagaimana memanfaatkan kuasa itu dengan memahami bagaimana ia melibatkan kita sebagai spesies, mekanisme fisiologi yang membolehkan kita berbuat demikian serta halangan dan kepercayaan palsu yang menghadkan kuasa kita. Apabila kita secara sedar mengarahkan perhatian kita ke arah matlamat yang diingini, imej yang kita timbulkan menjadi penting bagi otak. Cara imej dipasang ialah melalui proses yang dipanggil “penandaan nilai,” cara otak memutuskan apa yang cukup penting untuk dipasang pada peringkat terdalam subkonscius.

Apabila kita mempraktikkan visualisasi, kita menimbulkan emosi positif yang kuat, dan ini memberi isyarat kepada sistem “perhatian pemilihan” seperti pembantu fail untuk menanda imej yang kita ingini sebagai sangat bernilai dan mengaitkannya dengan sistem ganjaran kita. Visualisasi berfungsi kerana, menakjubkan, otak tidak membezakan antara pengalaman fizikal sebenar dan yang diimajinasikan dengan kuat.

Setelah imej dipasang dalam subkonscius kita, otak kita bekerja seperti anjing pengesan untuk mencari peluang untuk mewujudkannya dalam realiti, dengan menggunakan sepenuh tenaga fikiran sedar dan tidak sedar kita untuk mencari. Apabila peluang itu timbul, kita menyedari dan bertindak balas dengan mengambil tindakan yang perlu untuk memajukan matlamat kita. Kita mengulangi proses ini berulang kali, dan kemudian kita melepaskan diri daripada sikap terlalu berat sebelah kepada hasil dan membiarkan perkara mengambil jalan semula jadi.

Diubahsuai dengan kebenaran daripada oleh James R. Doty, MD, diterbitkan oleh Avery, cetakan Penguin Publishing Group, bahagian Penguin Random House, LLC. Hak cipta © 2024 oleh James R. Doty, MD.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.