(SeaPRwire) –   Saya mungkin suka berfikir tentang badan saya sebagai sesuatu tulang dan darah dan tisu dan air, tetapi seperti yang baru saya pelajari, ia juga merupakan sesuatu plastik—rumah kepada jumlah plastik berbahaya yang dikenali sebagai bisphenol. Digunakan untuk mengeluarkan terutamanya —seperti botol air dan bekas makanan segera—bisphenol sering dijumpai bersama phthalates, yang merupakan seperti pelapis hujan, but kulit getah, dan pita pembungkus. Kedua-dua jenis bahan kimia diketahui mengganggu hormon, membawa kepada banyak masalah kesihatan, puberti awal, kegemukan, penyakit jantung, diabetes, dan perubahan dalam fungsi hati, serta meningkatkan risiko khususnya kanser kulit, payudara, hati, dan testis.

Saya mengetahui beban plastik saya berkat , syarikat yang menawarkan urinalisis mudah melalui pos yang mengukur kepekatan kedua-dua jenis bahan kimia dalam sampel. Berita agak baik apabila ia datang kepada phthalates: Saya di bawah peratusan ke-20 dalam kategori bentuk phthalates yang lebih kecil dan berat molekul rendah, dan hanya di atas peratusan ke-50 dalam bentuk berat molekul tinggi. Saya boleh menerima itu. Tetapi bagi bisphenol, saya benar-benar di luar skala—pada peratusan ke-100—salah satu bentuk bahan kimia yang paling biasa. Saya di dalam peratusan selamat ke-20 untuk , bentuk bisphenol biasa yang lain.

Jika ada sebarang penghiburan, ia adalah bahawa saya tidak bersendirian sama sekali. “BPA terutamanya, serta phthalates, dijumpai dalam lebih 90% individu yang diuji,” kata Jenna Hua, pengasas dan CEO Million Marker, yang juga ahli dietetik dan saintis dasar alam sekitar. “Orang mendapat pendedahan ini sehari-hari.”

“Jika anda mempunyai ujian yang cukup peka, anda akan mencari kimia-kimia ini pada semua orang,” tambah Dr. Christos Symeonides, pakar perubatan kanak-kanak dan penyelidik utama untuk plastik dengan , organisasi bukan untung Australia yang membantu menyokong kerja Million Marker.

Penemuan kumpulan seperti Million Marker dan Minderoo adalah sangat relevan bulan ini, apabila di Ottawa, Kanada dari 23 April hingga 29 April untuk mengukuhkan peruntukan untuk perjanjian antarabangsa yang akan mengehadkan pencemaran plastik global. Penyunting akan menyempurnakan peraturan dan garis panduan yang dicapai dalam pada 2022, dengan matlamat menyelesaikan kerja menjelang akhir tahun ini.

“Bahan kimia ini tersebar di mana-mana,” kata Symeonides. “Mereka berada dalam atmosfera di sekeliling kita. Bahkan di makmal, apabila anda cuba menguji untuk mereka, anda perlu mengawal pencemaran latar belakang. Mereka benar-benar burung dalam tambang arang batu kimia.”

Tiada keheranan kita semua memikul tahap konsentrasi bisphenol dan phthalates yang tinggi dalam badan kita, kerana bahan-bahan itu sangat biasa dalam produk yang menyentuh makanan kita—termasuk cawan, mug dan botol air plastik; bekas makanan boleh dimasak; tiub minum dan alat makan sekali guna; bekas makanan segera; beg plastik; dan tin—juga dijumpai dalam ubat-ubatan dan vitamin dan tambahan lain—terutamanya dalam bahan tidak aktif, seperti pelapis pelepasan berperingkat dan pewarna. Apa yang tidak masuk ke dalam badan kita pergi ke badan kita—seperti wangi-wangian, syampoo, kosmetik, dan produk penjagaan diri lain, yang boleh mengandungi phthalates terutamanya. Resit kedai juga mengandungi phthalates. Dan jika masalah itu buruk sebelum wabak, ia menjadi lebih teruk selepas, kerana sekatan COVID-19 menyebabkan peningkatan pesanan dalam talian, bermakna lebih pendedahan kepada bekas makanan segera dan perekat pada pita pembungkus, serta kadbor yang diplastik dan bantalan plastik boleh mengembang dalam kotak.

“Menggabungkan beberapa bahan kimia sangat merbahaya ini mempunyai kesan sinergi,” kata Hua. “Kita tidak terdedah hanya kepada satu daripadanya pada satu masa.”

Tahap phthalate saya yang agak rendah mungkin, sebahagiannya disebabkan jantina saya. Di luar sabun, syampoo, pasta gigi dan deodorant, saya hanya tidak menggunakan banyak produk penjagaan diri, sesuatu yang secara umum—walaupun tentu sahaja tidak sepenuhnya—benar bagi lelaki sebagai kumpulan.

“Jika anda menguji wanita, mereka cenderung mempunyai pendedahan yang sangat tinggi kerana mereka menggunakan begitu banyak produk,” kata Hua.

Tetapi saya merupakan kacau balau yang suci apabila datang kepada BPAs. Hampir setiap satu daripada item senarai larangan BPA adalah sebahagian daripada kehidupan seharian saya. Saya masih menggunakan tiub minum plastik; saya makan semua jenis makanan segera dalam semua jenis bekas plastik; dan saya memasak sisa makanan dan makanan sedia di dalam bekas boleh dimasak (katanya) dengan hampir tiada fikiran. Semuanya tentang kesenangan dan kenyamanan; tiada yang tentang kesihatan dan keselamatan. Dan tiada jalan mudah keluar, selain beberapa perubahan gaya hidup bijak.

“Anda boleh mula mencari produk bebas BPA,” kata Hua. “Tetapi apa yang ada di dalamnya mungkin hanya digantikan dengan BPS.”

Bagi orang awam dan bahkan sesetengah saintis alam sekitar, godaan adalah untuk membandingkan phthalates dan bisphenol dengan —singkatan untuk per- dan polyfluoroalkyl substances—bahan kimia pengeluaran yang lain yang sangat meluas dan mengganggu sistem hormon. PFAS digelar “kimia kekal”, kerana itulah kira-kira berapa lama mereka kekal dalam darah dan alam sekitar. Dalam badan, bagaimanapun, majoriti besar phthalates dan bisphenol dikeluarkan dengan cepat, terutamanya melalui sistem kencing dan juga melalui keringat, dalam tempoh masa sesingkat 24 jam.

“Hati menambah molekul tambahan kepada BPA dalam proses penyambungan,” kata Symeonides. “Ini menjadikannya terlarut, yang mengapa ia dikeluarkan dengan begitu baik.” Phthalates mula pecah di usus dan diproses lebih lanjut oleh hati.

Itulah berita baik. Berita buruknya ialah bahawa tidak lama selepas anda membersihkan diri daripada pendedahan hari ini, anda tercemar semula esok hari. Walaupun demikian, kebersihan harian itu membuat phthalates dan bisphenol boleh ditindak, menurut Hua. Terdapat beberapa cara untuk menghadkan pendedahan anda kepada bahan kimia—beberapa yang saya rancang untuk mengambil—termasuk membawa belanjaan dengan beg kain atau kertas coklat; memasak makanan dalam bekas kaca; menghadkan penggunaan produk penjagaan diri dan mencari yang bebas BPA dan phthalate; mengelakkan produk yang dibungkus dalam plastik keras; makan makanan segar, disediakan di rumah berbanding pemprosesan atau restoran; mengelakkan bahan dalam tin apabila memasak; dan bahkan meminta penjaga kedai untuk resit elektronik berbanding kertas.

Di Amerika Syarikat, penggunaan BPA dan phthalates dalam beberapa kes, melalui undang-undang persekutuan 2008 yang melarang pemasukan lapan jenis phthalates yang sangat berbahaya dalam mainan dan produk kanak-kanak lain. Pada 2012, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat juga melarang BPA dalam tin susu formula bayi, cawan minum, dan botol bayi. Tahun lepas, tiga negeri—Washington, Michigan, dan Vermont— melarang kedua-dua kelas bahan kimia dalam pembungkusan produk.

Semua itu jauh daripada menghadkan secara signifikan—lebih kurang menghapuskan—bahan-bahan yang secara asasnya tersebar di mana-mana, yang mengapa persidangan Ottawa begitu penting. Perjanjian itu akan mengambil pelbagai tindakan, termasuk menghendaki laporan kebangsaan dan serantau tentang pencemaran plastik; melaksanakan insentif kewangan untuk menghadkan sisa dan pencemaran pengeluaran; dan mencadangkan kawalan hujung ke hujung plastik, dari pengeluaran, pada permulaan kitaran hayat plastik, ke pelupusan pada penghujung.

“Ini merupakan peluang besar untuk perubahan,” kata Symeonides. “Kecuali kita menetapkan peraturan pada tahap peraturan, kita tidak akan dapat menurunkan pendedahan orang kepada bahan kimia ini. Ia bukan sepenuhnya terserah anda. Ia terserah pada penyelia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.