Pernyataan Pembukaan Bermula Dalam Perbicaraan Hush Money Trump New York Yang Lama

(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Donald Trump “merancang satu skema jenayah untuk merosakkan” pilihan raya presiden 2016 apabila beliau berkonspirasi untuk mencegah cerita merosakkan tentang kehidupan peribadinya daripada menjadi umum, seorang pendakwa berkata kepada para juruteri Isnin ketika perbicaraan hush money bersejarah bekas presiden itu bermula.

Seorang peguam pembelaan membalas dengan mengatakan bahawa Trump “adalah tidak bersalah” dan kes itu tidak sepatutnya dibawa ke mahkamah.

Pernyataan pembukaan itu melancarkan perbicaraan jenayah pertama bekas presiden Amerika, satu kes yang akan berlangsung dengan latar belakang pilihan raya Putih Rumah yang ketat di mana Trump bukan sahaja calon Republikan yang dianggap tetapi juga defendan yang menghadapi prospek pengiktirafan kesalahan jenayah dan penjara.

“Defendan, Donald Trump, merancang satu skema jenayah untuk merosakkan pilihan raya presiden 2016. Kemudian beliau menutup-nutupi konspirasi jenayah itu dengan berbohong dalam rekod perniagaannya di New York berulang kali dan berulang kali lagi,” pendakwa Matthew Colangelo berkata kepada para juruteri.

Kenyataan-kenyataan itu menawarkan — dan orang awam yang mengundi — satu panduan bagaimana untuk melihat dakwaan di hati kes itu. Ia memberikan perspektif yang sangat berbeza.

Ia juga berkhidmat sebagai pengenalan kepada barisan watak berwarna-warni yang terdiri daripada cerita murahan itu, termasuk pelakon lucah yang mengatakan beliau pernah bersetubuh dengan Trump; peguam yang pendakwa mengatakan membayar beliau untuk menutup mulut tentang perkara itu; dan penerbit tabloid yang bersetuju untuk berfungsi sebagai “mata dan telinga” kempen itu.

Trump menghadapi 34 tuduhan jenayah memalsukan rekod perniagaan — satu tuduhan yang boleh dihukum penjara sehingga empat tahun — walaupun tidak jelas sama ada hakim akan mencuba untuk meletakkan beliau di belakang batas. Satu pengiktirafan boleh mengakibatkan pelbagai kesan, tetapi kerana ia satu kes negeri, beliau tidak akan dapat cuba untuk membebaskan diri jika didapati bersalah. Beliau berulang kali menafikan sebarang salah laku.

Kes yang dibawa oleh Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg mengingati semula satu bab daripada sejarah Trump apabila masa lalunya sebagai selebriti bertembung dengan ambisinya yang politik dan, menurut pendakwaan, beliau tergesa-gesa untuk meredakan cerita yang beliau takut boleh menenggelamkan kempennya.

Dalam kenyataannya pembukaannya, Colangelo menjejak asal-usul usaha itu kepada munculnya rakaman “Access Hollywood” 2005 lewat dalam kempen 2016 di mana Trump boleh didengar memuji menangkap wanita secara seksual tanpa keizinan mereka.

“Kesan rakaman itu ke atas kempen adalah serta merta dan meletup,” kata Colangelo, menceritakan kepada para juruteri bagaimana rakan-rakan setia Trump banyak yang menarik balik sokongan dan mengutuk bahasanya.

Pendakwa berkata bukti akan menunjukkan Jawatankuasa Kebangsaan Republikan bahkan mempertimbangkan sama ada ia mungkin untuk menggantikan Trump dengan calon lain.

Dalam masa beberapa hari rakaman “Access Hollywood” menjadi umum, Colangelo memberitahu para juruteri bahawa The National Enquirer memberitahu Cohen bahawa pelakon lucah Stormy Daniels sedang berusaha untuk keluar dengan dakwaannya tentang pertemuan seksual dengan Trump pada tahun 2006.

“Atas arahan Trump, Cohen merundingkan satu perjanjian untuk membeli cerita Ms. Daniels untuk mencegah pengundi Amerika daripada mendengar cerita itu sebelum Hari Pilihan Raya,” kata Colangelo kepada para juruteri.

Pendakwa menggambarkan pembayaran lain juga yang merupakan sebahagian daripada apa yang dikenali dalam industri tabloid sebagai “catch-and-kill” — menangkap satu cerita yang mungkin merosakkan dengan membeli hak untuk ia dan kemudian menindas atau membunuhnya melalui perjanjian yang mencegah orang yang dibayar daripada menceritakan cerita kepada sesiapa.

Colangelo juga bercakap tentang pengaturan yang dibuat untuk membayar bekas model Playboy $150,000 untuk menindas dakwaannya hampir hubungan setahun dengan Trump yang berkahwin. Colangelo berkata Trump “sangat tidak mahu maklumat ini tentang Karen McDougal menjadi umum kerana beliau bimbang tentang kesannya ke atas pilihan raya.”

Beliau memberitahu para juruteri mereka akan mendengar rakaman yang dibuat Cohen pada September 2016 daripada dirinya mengemaskini Trump tentang rancangan untuk membeli cerita McDougal. Rakaman itu dibuat umum pada Julai 2018. Colangelo memberitahu para juruteri mereka akan mendengar suara Trump sendiri, berkata: “Berapa yang kita perlu bayar untuk ini? Satu ratus lima puluh?”

Trump tiba di mahkamah sedikit sebelum pukul 9 pagi, minit selepas mengutuk kes itu dalam huruf besar-besar di media sosial sebagai “campur tangan pilihan raya” dan “buruan penyihir.”

Perbicaraan itu akan memerlukan beliau menghabiskan hari-harinya di mahkamah dan bukannya di padang kempen, satu realiti yang beliau keluhkan pada Isnin apabila beliau meratapi bahawa beliau “berada di sini dan bukannya dapat berada di Pennsylvania dan Georgia dan banyak tempat lain untuk berkempen, dan ini sangat tidak adil.”

Sama seperti Trump duduk melalui proses pemilihan para juruteri di mana pelbagai calon juruteri menyatakan pendapat negatif tentangnya, beliau akan dipaksa untuk kekal di mahkamah sementara butir-butir salah dan mungkin tidak menyenangkan tentang kehidupan peribadinya dikongsi dengan para juruteri.

Trump tetap cuba untuk menukar status defendan jenayahnya menjadi aset untuk kempennya, mengumpul dana daripada risiko undang-undangnya dan berulang kali mengapi-apikan sistem keadilan yang selama ini mendakwa bersenjata terhadapnya.

Mendengar kes itu adalah sebuah juri yang termasuk, antara lain, pelbagai peguam, seorang pakar jualan, seorang bank pelaburan dan seorang guru bahasa Inggeris. Apabila mahkamah bermula Isnin, mendedahkan bahawa salah seorang para juruteri yang dipilih untuk kes itu telah menyatakan keberatan tentang penyertaan, kelihatannya kerana perhatian media yang kuat. Para juruteri ditanya secara peribadi tetapi akan kekal dalam kes itu.

Kes itu akan menguji keupayaan para juruteri untuk menetapkan sebarang sikap prasangka tetapi juga keupayaan Trump untuk mematuhi sekatan mahkamah, seperti perintah larangan yang melarang beliau daripada menyerang saksi. Pendakwa sedang mencari denda terhadap beliau atas dakwaan pelanggaran perintah itu.

Pendakwa mengatakan Trump merumitkan sifat sebenar pembayaran dalam rekod dalaman apabila syarikatnya membayar balik Cohen, yang mengaku bersalah terhadap tuduhan persekutuan pada 2018 dan dijangka menjadi saksi utama pendakwaan.

Trump menafikan pernah bersetubuh dengan Daniels, dan peguamnya mendakwa bahawa pembayaran kepada Cohen adalah perbelanjaan perundangan yang sah.

Untuk mengiktiraf Trump bersalah jenayah, pendakwa perlu menunjukkan beliau tidak sahaja memalsukan atau menyebabkan rekod perniagaan dimasukkan secara salah, yang akan menjadi kesalahan ringan, tetapi bahawa beliau berbuat demikian untuk menyembunyikan jenayah lain.

Dakwaan itu tidak menuduh Trump penyalahgunaan kuasa yang serius seperti kes persekutuan di Washington yang menuduh beliau merancang untuk menggulingkan pilihan raya presiden 2020, atau melanggar protokol keselamatan negara seperti kes persekutuan di Florida yang menuduh beliau menyimpan dokumen sulit.

Tetapi prosiding jenayah New York itu telah menjadi lebih penting kerana ia mungkin satu-satunya daripada empat kes terhadap Trump yang mungkin sampai ke perbicaraan sebelum pilihan raya November. Rayuan dan persengketaan undang-undang telah menangguhkan tiga kes lain.

___

Tucker dilaporkan dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.