Israeli attacks on Gaza continue

(SeaPRwire) –   Selepas debu telah menyepi berikutan serangan besar-besaran Israel ke atas Iran pada hari Jumaat, kedua-dua negara kini nampaknya telah mengelak daripada berlakunya peperangan penuh skala. Serangan ini ke atas pangkalan tentera Iran berhampiran Isfahan—bertindak balas kepada serangan roket dan drone Iran yang belum pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel pada 13 April—hanya menyebabkan kerosakan minimum dan dihadapi dengan .

Skala terhad Israel membalas pantas memantulkan beberapa pertimbangan, termasuk , , dan kerosakan minimum yang disebabkan oleh serangan Iran (itu sendiri merupakan tindak balas kepada serangan eskalatori Israel ke atas kemudahan konsulat Iran di Damsyik) berkat pencegahan roket dan drone berjaya. Tetapi salah satu faktor paling penting ialah serantau, seperti yang dinyatakan menteri kabinet perang Benny Gantz: Jordan, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu dilaporkan semuanya dalam bekerjasama dengan Israel, Amerika Syarikat, dan rakan Eropah untuk menghalang serangan Iran.

Israel dan Amerika Syarikat tidak boleh mengambil kepastian kerjasama pertahanan serantau ini untuk dianggap. Israel perlu mengambil pendekatan baru di Gaza—dan isu Palestin secara umumnya—jika ia pernah berharap untuk memanfaatkan kepentingan strategik bersama dengan jiran-jirannya dan mencegah Iran daripada terus membuat kemajuan ideologi dan tentera di seluruh rantau.

Kerjasama senyap dalam menghadapi serangan Iran pada 13 April adalah menarik. Selepas berbulan-bulan dipinggirkan secara diplomatik di tengah peperangan menghancurkan di Gaza, kini Israel kelihatan mempunyai rantau ini di pihaknya.

Tetapi penyusunan semula ini akan terbukti ilusi jika tidak dijaga dengan aktif. Mesir, Arab Saudi, Jordan, Emiriah Arab Bersatu, dan Bahrain mungkin berkongsi penentangan Israel terhadap aktiviti merosakkan Iran, tetapi ia tidak membatalkan ketidakselesaan mereka dengan dilihat sebagai rakan Israel atau menghapuskan bulan-bulan . Negara-negara Arab telah mengecil-kecilkan peranan mereka dalam menentang serangan Iran kerana ketidakpopularan Israel yang mendalam dan kini menghadapi kerana berbuat demikian.

Menukar haluan berkenaan Palestin adalah satu-satunya cara bagi Israel untuk mengubah paradigma ini. Naratif yang jelas dominan di dunia Arab ialah Israel sedang melaksanakan genosid terhadap orang Palestin. Peperangan di Gaza dan isu Palestin secara umumnya merupakan penghalang terbesar untuk memperluas ikatan serantau Israel dan mewujudkan sekutu anti-Iran yang lebih kohesif. Reputasi buruk Israel—untuk sebab-sebab sah dan tidak sah—bertindak sebagai siling kaca ke atas pengukuhan kerjasama dengan rejim-rejim Arab, yang sensitif terhadap pendapat awam walaupun bersifat otokratik. Dalam persekitaran geopolitik semasa, sekutu rasmi masih lagi impian kosong, tetapi akan menjadi aset keselamatan yang tidak ternilai bagi Israel dan Amerika Syarikat serta akan menyusun semula rantau ini menentang agresif Iran.

Jordan khususnya sensitif terhadap dinamik ini. Ikatan dengan Israel sangat tidak popular di kalangan rakyat Jordan (lebih 50% daripadanya berketurunan Palestin). Usaha kerajaan kanan jauh Israel untuk dan menghalang kemungkinan penubuhan negara Palestin boleh membahayakan rejim Hashemite, seperti yang dilaporkan Iran cuba untuk dan mengambil kesempatan daripada sentimen anti-Israel yang semakin meningkat. Keputusan sedemikian akan menjadi bencana bagi Israel.

Sentimen awam Arab tidak seharusnya menentukan dasar Israel. Sampai satu tahap, ketidakpopularan Israel merefleksikan antisemitisme yang subur dan penolakan hak kebangsaan Yahudi lebih daripada tindak balas terhadap tingkah laku Israel. Tetapi kepekaan yang lebih besar terhadap optik di dunia Arab mungkin dapat meningkatkan kedudukan serantau Israel secara bermakna sambil juga menguntungkan keutamaan strategik yang lain.

Cabaran ini bermula di Gaza. Ia bukanlah tidak terelak bagi Israel bahawa peperangan ini akan mengakibatkan tahap peminggiran diplomatik sebegini; rakan-rakan Arabnya tidak mempunyai kasih sayang terhadap Hamas dan dengan gembira akan melihat rejimnya di Gaza digulingkan. Israel perlu segera mengambil dan memberi keutamaan yang lebih besar untuk mencegah kematian awam lanjut. Selama masyarakat Arab terus mengkonsumsi imej dan video kematian dan kemusnahan di Gaza setiap hari, normalisasi dengan Israel akan terasa seperti pengkhianatan terhadap rakyat Palestin. Menangani kebimbangan kemanusiaan di Gaza juga untuk menamatkan pertempuran menentang Hamas dan mencegah kebangkitannya semula.

Dalam jangka sederhana, jika Israel berharap untuk memberikan keselamatan, menyelaraskan dan membiayai pembinaan semula, serta menyediakan generasi baru pemimpin Palestin dengan kemahiran yang diperlukan untuk mentadbir, Israel mesti secara nyata berikrar untuk penentuan diri Palestin dan penubuhan negara pada masa akan datang. Secara serentak, menepi kan kumpulan pengganas Palestin dan mencegah pemberontakan lebih meluas di Tebing Barat memerlukan penguatan Pihak Berkuasa Palestin, mengekang aktiviti pendudukan haram pemukim, dan memerangi keganasan Yahudi ekstrem serta keganasan Palestin secara serentak.

Serangan Hamas pada 7 Oktober ditimbulkan oleh laporan kemajuan nyata ke arah normalisasi Israel-Arab Saudi. Iran dan sekutunya melihat pengembangan dan pengukuhan ikatan serantau Israel sebagai ancaman kepada aspirasi jangka panjang mereka untuk memusnahkan Israel. 7 Oktober dan tindak balas ganas Israel berjaya menimbulkan rasa tidak puas hati serantau terhadap Israel dan menyokong “perlawanan” Palestin. Tetapi peristiwa minggu lalu dan telah menunjukkan bahawa pintu masih belum ditutup untuk Israel mendapat lebih banyak penerimaan daripada jiran-jirannya—bersama-sama dengan kerjasama keselamatan lebih terbuka dan berformal terhadap ancaman Iran. Untuk memanfaatkan peluang ini, Israel perlu memilih penurunan ketegangan serantau, memminimakan dan menangani akibat kemanusiaan peperangan di Gaza, serta mewujudkan syarat bagi negara-negara Arab untuk dapat mengatakan secara kredibel bahawa bekerjasama dengan Israel tidak menjejaskan kesejahteraan dan kepentingan kebangsaan orang Palestin.

Tiada dasar Israel boleh menjadi penyelesaian cepat bagi tingkah laku Iran atau sentimen anti-Israel dan antisemitik yang mendalam di Timur Tengah yang lebih luas yang menghasilkan aktiviti merosakkan rejim Iran. Israel tidak boleh takut untuk menggunakan kekuatan tentera apabila diperlukan dan perlu kekal waspada dalam melindungi rakyatnya—terutamanya selepas gagal berbuat demikian pada 7 Oktober. Suatu hari nanti mungkin akan tiba di mana Israel tidak mempunyai pilihan selain perang menentang Iran, seperti tidak mempunyai pilihan selain perang menentang Hamas. Tetapi “berbahasa Timur Tengah” adalah lebih daripada hanya memproyeksikan kekuatan tentera. Ia sepenuhnya berada dalam kuasa Israel untuk melabur semula reputasinya demi mengambil alih bahan bakar usaha Iran untuk memusnahkannya, dan terdapat cara untuk berbuat demikian yang jelas menguntungkan kepentingan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.