Tiktok

(SeaPRwire) –   Kongres telah mengambil satu langkah lebih dekat untuk mengharamkan TikTok di Amerika Syarikat pada hujung minggu ini, apabila Dewan Perwakilan meluluskan satu rang undang-undang yang meminta syarikat induk TikTok ByteDance di China sama ada menjualnya atau menghadapi larangan serata negara. Rang undang-undang itu kini nampaknya akan diluluskan di Senat dan ditandatangani oleh Presiden Biden. “Ia hampir pasti berlaku pada masa ini,” kata Bryan Cunningham, pengarah eksekutif Institut Dasar Siber dan Penyelidikan UC Irvine.

Tetapi kejayaan perundangan rang undang-undang baru ini tidak bermakna TikTok akan hilang dalam masa terdekat. Undang-undang baru itu, jika diluluskan, akan menghadapi cabaran undang-undang dan halangan anti-trust serta bantahan awam. Berikut adalah apa yang bakal berlaku terhadap nasib platform video yang sangat popular ini.

Bagaimana rang undang-undang anti-TikTok mendapat momentum

Selama berbulan-bulan, ahli-ahli Dewan Perwakilan, terutamanya orang konservatif, telah menentang penyebaran TikTok di Amerika Syarikat, dengan mendakwa bahawa ia merupakan alat propaganda China dan pengawasan terhadap 170 juta orang Amerika yang menggunakannya. Aduan mereka meningkat ketika Perang Israel-Hamas, apabila kandungan berunsur politik memenuhi aplikasi itu.

Pada Mac, Dewan Perwakilan meluluskan satu rang undang-undang memberi ByteDance dua pilihan: menjual aplikasi itu, atau menghadapi larangan. Tetapi kemajuan rang undang-undang itu terhenti apabila ia tiba di Senat. Ahli-ahli Senat dari kedua-dua belah pihak meminta kehati-hatian dan meragui sama ada rang undang-undang itu akan berdiri di hadapan cabaran undang-undang.

Walau bagaimanapun, Dewan Perwakilan mencari jalan lain minggu ini: Mereka melampirkan satu rang undang-undang anti-TikTok yang serupa kepada pakej dasar luar Amerika Syarikat yang merangkumi bantuan kepada Ukraine dan Israel. Langkah dalam pakej itu termasuk larangan serta penalti terhadap Rusia dan Iran diluluskan dengan undian 360 berbanding 58. Dan minggu ini, Senat dijangka mengundi mengenainya. Senator Chuck Schumer menyatakan bahawa “Senat kini bersedia untuk langkah seterusnya.”

Ahli-ahli Senat yang sebelum ini menyatakan keraguan terhadap rang undang-undang TikTok, kini mengatakan mereka akan menyokong versi ini. Dan minggu lepas, Presiden Biden mendesak Senat untuk “segera mengikuti” langkah Dewan Perwakilan dalam meluluskan rang undang-undang itu.

Tetapi rang undang-undang itu menghadapi cabaran besar

Terdapat perbezaan utama antara rang undang-undang terkini ini dengan yang terdahulu: Ia memberi ByteDance lebih masa untuk menjual TikTok. Daripada tempoh enam bulan, rang undang-undang ini membenarkan ByteDance sembilan bulan untuk menjual ekuiti dalam syarikat itu, dengan kemungkinan lanjutan tiga bulan untuk jualan yang sedang berjalan. Jadual masa baru ini bermakna TikTok tidak perlu menjual atau ditutup sehingga selepas pilihan raya Amerika Syarikat—kepada kemarahan mereka yang percaya TikTok boleh digunakan kerajaan China untuk mempengaruhi keputusan pilihan raya.

Ramai pakar mengatakan bahawa menyelesaikan perjanjian dalam masa enam bulan akan mustahil, dan setahun masih ambisius. Untuk perbandingan, penggabungan AOL bernilai $182 bilion dengan Time Warner pada tahun 2000 mengambil masa kira-kira setahun untuk disiapkan, manakala pengambilalihan Facebook bernilai $19 bilion terhadap WhatsApp pada 2014 mengambil masa tujuh bulan untuk lulus cabaran peraturan.

Selain itu, mencari pembeli untuk TikTok mungkin sukar. TikTok memperoleh pendapatan lebih $1 bilion di Amerika Syarikat tahun lalu, dan dijangka mendapat harga yang besar hanya boleh ditanggung oleh beberapa syarikat teknologi gergasi. Mana-mana pembeli besar berpotensi akan menghadapi siasatan ketat dari E.U. dan pentadbiran Biden, yang telah mencabar pengambilalihan cubaan oleh gergasi teknologi seperti Microsoft, Amazon, dan Google, dengan menyatakan undang-undang anti-trust. Sementara itu, China telah menjanjikan akan menentang penjualan paksaan syarikat itu.

Langkah apa yang boleh diambil Tiktok?

TikTok telah memobilisasi penggunanya yang ramai untuk cuba mengubah pendapat awam terhadap rang undang-undang itu. Petisyen meminta Presiden Biden tidak melarang aplikasi itu telah mendapat lebih 30,000 tandatangan. Syarikat itu juga menunjukkan mereka akan berperang sepenuhnya di mahkamah untuk mencegah undang-undang itu dilaksanakan. Sebelum ini, syarikat itu berjaya di mahkamah: Pada 2020, hakim persekutuan menghalang usaha Presiden Trump untuk melarang atau memaksa jualan TikTok.

Michael Beckerman, ketua dasar awam untuk Amerika di TikTok, menulis dalam satu nota dalaman bahawa syarikat itu akan “bergerak ke mahkamah untuk cabaran undang-undang.” Beliau menulis: “Ini permulaan, bukan akhir proses panjang ini.”

TikTok mungkin akan mencabar rang undang-undang atas alasan perlembagaan. Wakil syarikat itu menyatakan rang undang-undang “akan menginjak hak bersuara 170 juta rakyat Amerika.” Hujah ini mendapat sokongan daripada beberapa pertubuhan hak awam. Wakil ACLU menggambarkan rang undang-undang itu “bertentangan perlembagaan,” dan Nadine Farid Johnson, pengarah dasar Institut Hak Pertama Knight menyatakan rang undang-undang itu akan “melanggar” “hak Pertama rakyat Amerika untuk mendapat maklumat, idea, dan media dari luar negara.”

Cunningham, di UC Irvine, berkata TikTok mungkin akan mencabar undang-undang di bawah perlindungan sama rata, untuk mendakwa ia memburukkan syarikat asing. Beliau juga meramalkan cabaran berasaskan kebebasan bersuara yang kuat. Tetapi beliau meragui mana-mana cabaran itu berjaya. “Ia sebenarnya tidak melarang sebarang ucapan,” kata Cunningham. “Ia seperti cuba mengatakan bahawa FCC tidak boleh mengawal siapa yang boleh membeli dan memiliki stesen TV kerana rakyat Amerika mempunyai hak kepada CBS di Chicago. Mereka tidak. Mereka mempunyai hak kepada kebebasan bersuara, tetapi bukan kepada platform tertentu.”

Apa yang akan berlaku jika ByteDance tidak menjual?

Sekiranya ByteDance enggan menjual TikTok, memicu larangan, aplikasi itu tidak akan hilang dari Amerika Syarikat dalam masa semalam. Memiliki TikTok dalam telefon biarlah tidak menjadi haram. Tetapi aplikasi itu akan dikeluarkan dari kedai aplikasi dan tidak layak dikemaskini, menyebabkannya lebih bermasalah dan kurang berfungsi sepanjang masa.

Peminat TikTok boleh menggunakan VPN untuk berpura-pura sebagai pengguna dari luar negara, atau sekadar memuat turun aplikasi di negara lain. Tetapi halangan untuk memasukinya dan pengalaman pengguna yang merosot bermakna TikTok akan kehilangan keunggulannya dalam pasaran dan beransur-ansur hilang dalam masa.

“Ia sebenarnya tidak boleh dilarang sepenuhnya,” kata Cunningham. “Tetapi undang-undang akan memberi kelebihan saingan besar kepada mana-mana pesaing.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.