(SeaPRwire) –   Ketika meningkat, perkemahan yang diketuai oleh pelajar pro-Palestin di kampus-kampus universiti Amerika Syarikat sedang merebak. Walaupun tindakan disiplin dan campur tangan polis, demonstrasi ini tidak menunjukkan tanda-tanda berhenti. Perkemahan telah bermula di sekurang-kurangnya 12 buah kampus, kerana pelajar penunjuk perasaan menuntut agar universiti mereka mengeluarkan pelaburan daripada syarikat-syarikat yang mendapat manfaat daripada pendudukan Israel.

Pada pagi Isnin, polis menangkap sekurang-kurangnya 45 orang pelajar di Universiti Yale atas tuduhan memasuki tanah persendirian. Satu lagi adegan serupa berlaku di , apabila pegawai sekolah menjemput polis untuk menangkap lebih daripada 100 orang penunjuk perasaan. Universiti Columbia dan Kolej Barnard seterusnya menggantung berpuluh-puluh orang pelajar, dengan menyatakan kebimbangan keselamatan. Polis NYPD menyatakan bahawa penunjuk perasaan bersifat aman semasa menangkap mereka. Pelajar Kolej Barnard, termasuk anak Ilhan Omar—Isra Hirsi—kehilangan akses kepada penginapan dan rancangan makan kampus.

“Saya benar-benar dalam keadaan tidak menentu. Kami tidak tahu bila kami akan dibenarkan masuk semula,” kata Hirsi. Beliau merasa tertekan dan sedih kerana “terperangkap di luar” tetapi menyatakan beliau sedar akan risiko tersebut. “Saya rasa saya perlu mengambil pendirian,” katanya. Hirsi juga merasa terinspirasi dengan banyak universiti yang memulakan perkemahan. “Ini bukanlah peristiwa Columbia sahaja. Ini adalah peristiwa untuk semua orang,” katanya. “Ia penting bagi kami semua sebagai pelajar di universiti-universiti terkemuka untuk benar-benar memperlihatkan apa yang sedang berlaku.”

Rumah Putih mengutuk antisemitisme di kampus-kampus universiti dalam satu kenyataan pada tetapi tidak menjelaskan institusi atau insiden tertentu. “Bahkan pada hari-hari kebelakangan ini, kami telah melihat gangguan dan seruan keganasan terhadap orang Yahudi,” kata Presiden Joe Biden. “Antisemitisme yang jelas ini adalah tidak dapat diterima dan berbahaya–dan ia sama sekali tidak ada tempatnya di kampus-kampus universiti, atau di mana-mana di negara kita.”

Columbia University Apartheid Divest, satu gabungan pertubuhan pelajar yang memimpin protes, membantah tuduhan antisemitisme. “Kami merasa tertekan dengan penyelewengan media memberi tumpuan kepada individu-individu yang menimbulkan provokasi yang tidak mewakili kami,” kata mereka. “Kami dengan tegas menolak sebarang bentuk kebencian atau prasangka dan berjaga-jaga terhadap bukan pelajar yang cuba mengganggu perpaduan yang sedang dibentuk di kalangan pelajar-pelajar Palestin, Muslim, Arab, Yahudi, Hitam, dan pro-Palestin yang mewakili pelbagai kaum di negara kami.”

Perkemahan ini adalah gelombang terbaru demonstrasi yang menarik perhatian dengan melihat apa yang mereka anggap sebagai genosid. Demonstrasi terdahulu sementara menutup jambatan, stesen keretapi dan lapangan terbang untuk memprotes serangan Israel terhadap Gaza, berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober. (Israel telah membunuh lebih daripada 34,000 orang Palestin, mengikut kementerian kesihatan Gaza; pada hujung minggu, pegawai-pegawai menyatakan serangan udara di Rafah membunuh 22 orang, termasuk 18 kanak-kanak. Pekerja pertahanan awam Gaza juga baru-baru ini melaporkan keadaan kecemasan dengan hampir 300 mayat di sebuah hospital di Selatan Gaza. Serangan Hamas membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan 240 orang tawanan—di mana lebih daripada 100 orang telah dibebaskan.)

Universiti Columbia

Pada Isnin, berpuluh-puluh fakulti Universiti Columbia berarak keluar untuk memprotes penangkapan dan penggantungan pelajar. “Walaupun kami sebagai fakulti tidak bersetuju tentang isu-isu politik yang relevan dan tidak menyatakan sebarang pendapat tentang merit protes, kami menulis untuk mendesak penghormatan terhadap nilai-nilai asas undang-undang yang sepatutnya memerintah universiti kami,” kata mereka dalam satu surat.

Di dalam kawasan kampus Universiti Columbia, perkemahan agak tenang. Pada Jumaat, pelajar Yahudi memimpin satu perkhidmatan Shabbat. Kemudian, penunjuk perasaan mengelilingi rakan-rakan Muslim mereka dengan tilam semasa mereka berdoa untuk memberi privasi. Mereka mengadakan seminar termasuk satu tentang antisemitisme. Pelajar menjerit slogan protes, menari dan menonton filem. Sesetengah membawa haiwan peliharaan mereka.

Anak Ilhan Omar, Isra Hirsi, menekankan bahawa penganjur “telah menjelaskan dengan jelas” bahawa fokus mereka adalah “genosid dan tindakan kerajaan Israel.” Menggeneralisasikan protes sebagai antisemitik juga “tidak menghormati” kepada ramai aktivis Yahudi yang menyertai gerakan ini, katanya. “Terdapat orang-orang yang akan menghubungkan identiti mereka dengan kerajaan dan tidak banyak yang boleh kami lakukan tentang itu,” katanya. “Semua yang saya lihat dari kumpulan itu adalah tindakan solidariti yang indah.”

Ketegangan kadang-kadang meletus di luar pagar universiti. Video di media sosial menunjukkan individu membuat kenyataan antisemitik tetapi identiti dan hubungan mereka dengan penunjuk perasaan pelajar tidak jelas.

Institusi Yahudi di kampus berpecah pendapat dalam mesej kepada pelajar. Rabbi Ortodoks di Columbia/Barnard, Rabbi Elie Buechler, mengesyorkan pelajar pulang sehingga keadaan kampus reda. “Bukanlah tugas kami sebagai orang Yahudi untuk memastikan keselamatan diri kita di kampus,” tulisnya dalam kumpulan percakapan WhatsApp yang merangkumi ramai pelajar Yahudi. Bab Columbia dan Barnard untuk Hillel, pertubuhan Yahudi terbesar di universiti, mengeluarkan kenyataan Ahad, menyatakan mereka akan kekal terbuka. “Ini adalah masa ketidakselesaan sebenar dan ketakutan bagi banyak daripada kami di kampus,” kata Pengarah Eksekutif Kumpulan Yahudi itu, Brian Cohen. “Universiti Columbia dan Bandar Raya New York perlu berbuat lebih untuk melindungi pelajar.”

Presiden Universiti Columbia, Nemat Shafik, berkata dalam satu nota kepada sekolah awal Isnin bahawa kelas akan diadakan secara maya buat sementara waktu. “Untuk mengurangkan kemarahan dan memberi kita semua peluang untuk mempertimbangkan langkah seterusnya, saya mengumumkan bahawa semua kelas akan diadakan secara maya pada hari Isnin,” kata Shafik dalam nota kepada pelajar.

Universiti Yale

Di Universiti Yale, polis menangkap kira-kira 45 orang pelajar sedikit sebelum pukul 7 pagi. Penganjur protes menyatakan bahawa pada malam Ahad lebih daripada 600 orang datang untuk melindungi lebih daripada 40 buah kemah. Mereka menyatakan pihak penguatkuasaan undang-undang hanya memberi satu amaran penangkapan kepada penunjuk perasaan, walaupun memberitahu mereka akan menerima tiga amaran.

Craig Birckhead-Morton, seorang pelajar siswazah pro-Palestin di Yale, yang ditangkap, berkata bahawa perkemahan Columbia telah memberi inspirasi kepada mereka untuk meningkatkan aktivisme. “Kami sudah mempunyai idea (untuk perkemahan) sebelum Jumaat…tetapi saya fikir Columbia adalah peristiwa yang menggalakkan orang,” katanya. Mereka mendirikan kemah lewat petang itu.

Birckhead-Morton, seorang Muslim Hitam, berkata penunjuk perasaan menyanyikan laungan dan lagu semasa mereka ditangkap. “Kami tidak tahu apa hukuman sekolah tetapi kami menjangkakannya,” katanya.

Kira-kira pukul 8 pagi, protes bermula semula, Penguatkuasa undang-undang berkata tiada rancangan semasa untuk menangkap penunjuk perasaan tidak ganas.

Akhbar kampus melaporkan pelajar melakukan tarian tradisional Filipina di tengah-tengah protes balasan dan pengganggu.

Presiden Universiti Yale, Peter Salovey, berkata dalam kenyataan bahawa ramai pelajar telah protes dengan aman tetapi beliau “sedar laporan tingkah laku tidak senonoh, seperti menakut-nakutkan dan gangguan, mendorong orang dalam kerumunan, menanggalkan bendera plaza, dan tindakan merosakkan lain.”

Universiti Vanderbilt

Perkemahan Universiti Vanderbilt telah berjalan paling lama. Ia bermula lebih daripada tiga minggu lalu, bersama-sama dengan duduk bantahan di pintu masuk pejabat naib canselor di salah satu bangunan pentadbiran utama.

Dua puluh tujuh orang pelajar mengambil bahagian dalam duduk bantahan, yang berlangsung hampir 24 jam—dan berakhir dengan pengusiran tiga orang pelajar. Universiti menuduh pelajar memasuki bangunan secara paksa dan didakwa mencederakan seorang pegawai perkhidmatan masyarakat. Jack Petocz—salah seorang pelajar yang diusir—berkata beliau tidak mempunyai sebarang kaitan dengan pergaduhan itu dan bahawa Vanderbilt “ menyalahguna satu perbincangan satu minit (dia) ada dengan anggota staf naib canselor di atas.”

“Anda boleh menangkap pelajar atas dakwaan palsu, anda boleh menggantung mereka dari kampus, anda boleh cuba untuk menyekat gerakan tetapi anda tidak akan berjaya kerana kami telah mempunyai perkemahan yang subur di luar Kirkland Hall selama lebih daripada 500 jam,” kata Petocz, yang terkenal dengan penganjurannya mengenai isu-isu LGBTQ. “Kami berada di hari ke-26 protes berterusan.”

Universiti Vanderbilt tidak menjawab permintaan untuk memberi komen tetapi sebelum ini menyatakan dalam kenyataan bahawa “kegravitan situasi ini dan hasil-hasil ini menunjukkan…”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.