Dr. Shahzad Baig

(SeaPRwire) –   Pembersihan cacar air telah sebahagian besar menjadi kisah kejayaan vaksinasi global. Penyakit ini, yang boleh menyebabkan lumpuh atau kematian, kebanyakannya pada kanak-kanak, kini hanya menular di Afghanistan dan Pakistan. Di barisan hadapan dalam usaha untuk memusnahkannya ialah Dr. Shahzad Baig, penyelaras negara program pembersihan cacar air Pakistan. Pada tahun 2019, cacar air menyakiti atau membunuh 147 orang di Pakistan; sejak Baig mengambil jawatan itu, pada tahun 2021, bilangan kes telah merosot dengan mendadak, dengan hanya enam kanak-kanak yang dijangkiti pada tahun 2023. Matlamatnya ialah membawa jumlah itu ke sifar menjelang 2026.

Dalam persediaan untuk pembunuhan Osama bin Laden pada tahun 2011, di Abbottabad, Pakistan, di mana bin Laden tinggal, untuk mengumpul sampel DNA dari keluarganya dan mengesahkan keberadaannya. Ini telah memperburuk lagi rumor sedia ada bahawa vaksinasi cacar air adalah rancangan Barat untuk mensterilkan gadis-gadis Muslim, dan lebih 200 pekerja vaksin cacar air dibunuh oleh pengganas ekstrimis Islam dari 2012 hingga 2016. Tetapi Baig telah mengisytiharkan bahawa zaman pengganas mengusir pekerja vaksin cacar air sudah berakhir. Di bawah kepimpinannya, kerajaan telah mengerahkan 400,000 pembakar suntikan dan 80,000 anggota keselamatan untuk menyuntik lebih daripada 90 juta kanak-kanak tahun ini sahaja, dengan 24 juta lagi akan datang dalam kempen vaksinasi musim bunga.

Sebelum bekerja di Pakistan, Baig merupakan penasihat teknikal kepada usaha pembersihan cacar air Nigeria, yang berjaya dengan cemerlang: pada tahun 2020, negara itu menjadi negara terbaru di dunia yang diisytiharkan bebas cacar air. Jika Baig mendapat caranya, Pakistan akan menjadi yang seterusnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.