Melanie Ward

(SeaPRwire) –   Pertubuhan bukan untung Medical Aid for Palestinians yang berpangkalan di UK telah ditubuhkan 40 tahun lalu untuk memperbaiki penjagaan kesihatan bagi semua rakyat Palestin. Jadi apabila perang antara Israel dan Hamas meletus pada musim gugur 2023, Ketua Eksekutif Melanie Ward tahu kumpulannya perlu bertindak balas. “Ini adalah apa yang pertubuhan ini dibina untuk,” katanya.

Ward dan pasukannya mula bekerja sebaik sahaja serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel, mengatur untuk gudang Medical Aid for Palestinians di Gaza mula mengedar lebih daripada $500,000 bernilai bekalan perubatan dalam tempoh dua hari berikutnya untuk menjangka tindak balas Israel. Sejak itu, kumpulan itu telah menyediakan makanan, kit kebersihan, selimut, tilam dan sekitar $7 juta bernilai bekalan perubatan kepada orang ramai di Gaza. Ia juga telah menghantar enam pasukan pekerja kesihatan antarabangsa ke Gaza untuk memberikan sokongan di lokasi kepada doktor tempatan yang cuba mengurusi bilangan besar mangsa kecederaan di hospital yang semakin berkurangan fungsinya. Berkat pasukannya kakitangan tempatan, Medical Aid for Palestinians kini antara sedikit kumpulan bantuan antarabangsa yang masih mempunyai kehadiran fizikal di utara Gaza, yang mengalami kerosakan paling teruk.

Peranan Ward dalam semua ini, katanya, adalah untuk menentukan bagaimana untuk “membina kereta dan memandu pada masa yang sama,” mengarahkan strategi keseluruhan kumpulan sambil juga memastikan pemimpin dunia mengetahui skala krisis itu. Ward dan pasukannya telah melaporkan kepada Raja Charles III, Ahli Parlimen UK, dan wakil PBB mengenai apa yang berlaku di atas tanah. “Memberi kesaksian kepada apa yang berlaku juga merupakan sebahagian daripada tugas,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.