(SeaPRwire) –   Pada Rabu, yang akan memaksa syarikat induk TikTok, ByteDance, menjual aplikasi itu kepada pembeli di Amerika Syarikat dalam tempoh sembilan bulan atau menghadapi larangan serata negara. Larangan itu, diluluskan oleh dan , telah dimasukkan ke dalam satu rang undang-undang yang akan memberikan berbilion-bilion dolar bantuan kepada Ukraine, Israel dan Taiwan.

“Jalan menuju meja saya adalah jalan yang sukar. Seharusnya ia lebih mudah, dan seharusnya ia sampai lebih awal,” kata Biden selepas menandatangani rang undang-undang itu. “Tetapi pada akhirnya, kami melakukan apa yang selalu dilakukan Amerika; kami bangkit ke hadapan cabaran.”

Sebagai tindak balas, ByteDance , platform media sosial China, menyatakan syarikat “tidak mempunyai rancangan untuk menjual,” dan TikTok mengeluarkan kenyataan pada X. “Undang-undang yang tidak berperlembagaan ini adalah larangan TikTok, dan kami akan mencabar ia di mahkamah,” kata kenyataan itu. “Kami percaya fakta dan undang-undang jelas berpihak kepada kami, dan kami akan akhirnya berjaya.” Kenyataan itu menyatakan bahawa larangan itu akan “merosakkan tujuh juta perniagaan dan menyekat 170 juta rakyat Amerika.”

Sejak TikTok menjadi popular di AS pada 2020, ia telah menjadi platform di mana pelbagai jenis pencipta boleh dengan cepat membina pengikut dan mengekalkan perniagaan melalui program perkongsian pendapatan aplikasi itu, dengan mendapatkan wang melalui siaran langsung, dan dengan mengambil kerja jenama, perkongsian berbayar, dan promosi. Di luar mencipta ruang untuk laluan kerjaya tidak konvensional—mengikut , 57% Gen Z akan menjadi pencipta kandungan sekiranya diberi peluang—TikTok adalah dan sentiasa akan menjadi tempat di mana orang boleh membina komuniti. Sekiranya aplikasi itu dilarang di AS, pencipta TikTok menyatakan mereka bimbang kehilangan lebih daripada sumber pendapatan.

What’s actually going on at Columbia University? An investigative snapshot of the Gaza Solidarity Encampment at Columbia University.

Walaupun jalan TikTok masih belum jelas, pencipta di aplikasi itu sedang atau cuba tidak terlalu bimbang tentang sesuatu di luar kawalan mereka. TIME berbual dengan beberapa pengguna TikTok, yang telah menggunakan platform mereka dengan pelbagai cara, untuk membincangkan apa yang mereka bimbangkan kehilangan dan bagaimana mereka merancang untuk maju ke hadapan.

My message to the Precedent. My message to the people.

Perniagaan kecil akan merasai kesan larangan TikTok

TikTok telah menjadi penting untuk jangkauan banyak perniagaan kecil di AS. Menurut satu kajian Mac 2024 , yang melibatkan 1,050 pemilik perniagaan kecil dan 7,500 pengguna TikTok untuk mempelajari bagaimana mereka “berinteraksi dengan aplikasi dan memanfaatkan peluang ekonomi dan sosial yang ditawarkannya,” lebih tujuh juta perniagaan menggunakan TikTok untuk mempromosikan produk mereka. Lebih daripada setengah responden kajian itu berkata TikTok telah membantu mereka mencapai penonton baru yang sebaliknya tidak akan dapat mereka capai, manakala 45% daripada mereka yang disoal selidik berkata “bahagian bermakna perniagaan mereka kejayaan dan/atau pertumbuhan boleh dikaitkan secara terus kepada usaha pemasaran TikTok mereka.”

Nadya Okamoto, pencipta TikTok dengan lebih empat juta pengikut dan pengasas bersama jenama perkhidmatan haid gaya hidup August, berkata bahawa TikTok mampu membantu perniagaannya “membuka banyak pertumbuhan.” Ini kerana iklan pada platform seperti Instagram dan Facebook sudah terlalu berlebihan dan mahal untuk ditempatkan, manakala TikTok membenarkan syarikatnya mempromosikan produk secara organik. “Platform seperti TikTok yang sangat memberi tumpuan kepada kesedaran jenama organik membenarkan viral semalaman dan memberi peluang kepada sesiapa untuk membina pengikut untuk membantu perniagaan kecil,” katanya. “TikTok telah menjadi sangat penting berhubung pembinaan komuniti. Saya telah mendapat banyak komuniti dengan pencipta Asia lain, pencipta queer lain, pengasas wanita lain, dan saya fikir ia adalah kerana orang boleh bercerita lebih banyak tentang kisah melalui video pendek.”

Reply to @had701 omg @itsaugustco 🥺

TikTok adalah ruang penting bagi komuniti terpinggir untuk berorganisasi

TikTok mempunyai lebih 170 juta pengguna di AS, dan platform itu membenarkan pembentukan komuniti dengan cepat. “Dengan TikTok, anda boleh memulakan sesuatu hampir serta merta dan mendapat sokongan. Saya fikir ini menakutkan banyak kelas politik kita kerana kami menggunakannya untuk berjuang bagi diri kami terhadap mereka,” kata Imani Barbarin, seorang aktivis hak asasi orang kurang upaya dengan lebih 696,000 pengikut di TikTok. “Tanpa TikTok, pembinaan komuniti itu, kerja perjuangan itu akan hilang.”

Kerana keupayaan TikTok untuk membuat video yang paling tidak penting pun boleh menjadi viral, aplikasi itu telah menjadi tempat di mana pelbagai perspektif dan kehidupan boleh dikongsi, membolehkan pengguna berinteraksi dengan orang yang mungkin tidak akan mereka temui sebaliknya. Bagi Barbarin dan komunitinya aktivis muda, TikTok menyediakan ruang dalam dunia fizikal di mana ia kelihatan seolah-olah “semua orang lupa tentang kami.” Aktivis kecacatan yang lebih muda di platform itu sedang membesar dan berkongsi pengalaman mereka secara langsung.

“Kami sedang belajar lebih mengenai satu sama lain dan bagaimana untuk menavigasi sistem yang dibina tanpa kami dalam fikiran atau, pada minimum, untuk mengasingkan kami daripada masyarakat,” kata Barbarin. “Realitinya ialah semakin banyak kami melihat satu sama lain, semakin banyak kami berhubung antara satu sama lain, maka semakin banyak kami mula bekerja sama untuk mencipta masa depan yang boleh kami semua hidup secara mampan. Ini menakutkan banyak orang berkuasa kerana mereka mendapat untung daripada keputusasaan dan ketidakberhubungan kami antara satu sama lain.”

TikTok juga menyediakan beberapa laluan untuk mengutip dan mendapatkan wang. Pada November 2023, 28-tahun AR pencipta dengan video viralnya “Filter For Good,” kesan yang melihat pencipta melukis semangkuk air di atas garisan berkelok-kelok, mengumpul biji-bijian.

Kesan itu menjana wang melalui program Ganjaran Pencipta Kesan TikTok menerusi pandangan berkelayakan. Ia hanya boleh digunakan sekali sehari, dan ia mula menjana wang selepas digunakan lebih 200,000 kali. Kesan itu mendapat populariti hampir serta-merta, dan Johnson dengan cepat mencapai jumlah maksimum wang kesan itu boleh jana melalui program itu dalam kurang daripada dua minggu. Johnson, yang menyumbang kepada Doktor Tanpa Sempadan dan membeli eSIM untuk membantu rakyat Gaza, berkata ia adalah satu cara kecil dia boleh gunakan kemahirannya untuk menawarkan bantuan. “Kami telah melihat bagaimana orang boleh berorganisasi untuk isu dan perkara yang berbeza yang mereka percayai dan yakin,” katanya. “Hanya kebetulan isu yan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.