Debris left behind from Al-Shifa Hospital after the Israeli forces withdrawal

(SeaPRwire) –   Kubur beramai-ramai dengan ratusan mayat telah ditemui pada hujung minggu lalu di Hospital Nasser di Khan Younis dan Hospital Al-Shifa di Bandar Gaza, mencetuskan kebimbangan serius tentang, menurut , pejabat hak asasi manusia PBB.

Banyak perkara yang masih tidak diketahui tentang mangsa, tetapi penemuan mayat itu datang selepas tentera Israel menamatkan operasi selama dua minggu mereka di Hospital Al-Shifa awal April. Hospital itu, yang pernah menjadi kemudahan tersier utama di rantau itu sebelum 7 Oktober, kini menjadi “kerangka kosong.” Pasukan tentera juga serupa merampas Hospital Nasser, mendakwa bahawa perisikan mereka menunjukkan Hamas menahan tebusan di pusat perubatan itu.

“Hospital berhak mendapat perlindungan khas yang sangat ketat di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Dan pembunuhan sengaja orang awam, tahanan dan orang lain yang hors de combat [keluar dari pertempuran atau tindakan] adalah jenayah perang,” kata Volker Türk, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia. Serangan ke atas hospital adalah salah satu daripada perkara yang dipantau dan dilaporkan oleh Majlis Keselamatan PBB. Walau bagaimanapun, hospital boleh kehilangan perlindungan khas mereka jika “mereka digunakan oleh pihak yang berkonflik untuk melakukan, di luar fungsi kemanusiaan mereka, ‘tindakan membahayakan musuh’,” . Apa yang membentuk tindakan yang membahayakan musuh tidak ditakrifkan di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Walau bagaimanapun, Palang Merah menyenaraikan “menempatkan penubuhan perubatan atau unit berhampiran dengan sasaran ketenteraan dengan niat untuk melindunginya daripada operasi ketenteraan musuh” sebagai contoh.

Türk telah mengarahkan siasatan ke dalam perkara ini, dan mengulangi sokongannya untuk gencatan senjata segera. Kesatuan Eropah menyokong panggilannya untuk siasatan bebas ke atas kubur beramai-ramai pada Selasa.

“Di kalangan yang meninggal dunia didakwa termasuk orang tua, wanita dan yang cedera, manakala yang lain didapati terikat dengan tangan…terikat dan disingkirkan pakaian mereka,” kata Ravina Shamdasani, jurucakap Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia. Shamdasani, berkongsi bahawa pihak berkuasa kesihatan tempatan di Gaza juga melaporkan bahawa kira-kira 30 orang Palestin dikebumikan di dua kubur di halaman Hospital Al-Shifa. Sekurang-kurangnya 12 mangsa telah dikenal pasti, walaupun pengenalan tidak mungkin bagi yang lain.

Kolonel Yamen Abu Suleiman, Pengarah Pertahanan Awam di Khan Younis, menyatakan bahawa sesetengah mayat mungkin “dikebumikan hidup-hidup atau dibunuh” dan kebanyakan mereka berkecai. Beberapa ahli keluarga juga memberitahu CNN bahawa mereka tidak dapat mengesan mayat sanak saudara mereka selepas tentera Israel menyerang hospital itu.

Nadav Shoshani, jurucakap Angkatan Pertahanan Israel, memanggil dakwaan bahawa tentera Israel mengebumikan orang Palestin dalam kubur beramai-ramai sebagai “maklumat palsu.”

“Kubur yang dimaksudkan digali – oleh orang Gaza – beberapa bulan lalu. Fakta ini disokong oleh dokumentasi media sosial yang dimuat naik oleh orang Gaza ketika pengebumian itu,” katanya pada 24 April. “Sebarang usaha untuk menyalahkan Israel mengebumikan orang awam dalam kubur beramai-ramai adalah palsu sepenuhnya dan contoh kempen disinformasi bertujuan untuk menggugat kesahan Israel.” Shoshani menambah bahawa anggota tentera telah memeriksa mayat yang dikebumikan berhampiran Hospital Nasser untuk memastikan tiada tebusan atau orang hilang di kalangan mangsa. Beliau menyatakan mayat itu “dikembalikan dengan hormat ke tempat asal mereka.” Pihak berkuasa Gaza mengesahkan bahawa kubur digali sebelum tentera tentera tiba, tetapi mendakwa pasukan menambah mayat ke tapak kubur. TIME belum mengesahkan secara bebas dakwaan tentang punca kematian individu.

Lebih daripada 34,000 orang Palestin telah terbunuh, dan lagi 77,368 orang cedera di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Palestin yang dikawal oleh Hamas.

Pentadbiran Presiden Biden menyatakan kebimbangan tentang perkara ini. “Kami mahu jawapan,” Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan berkata semasa sidang akhbar pada Rabu. “Kami mahu melihat ini disiasat dengan teliti dan telus.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.