AUSTRALIA-CRIME-ATTACK

(SeaPRwire) –   Polis Australia sedang menyiasat mengapa seorang penyerang tunggal yang menikam enam orang mati di sebuah pusat membeli-belah sibuk di Sydney dan mencederakan lebih dari setengah dozen orang lain hanya menargetkan wanita sambil mengelakkan diri dari lelaki, seorang komisioner polis berkata pada hari Isnin.

Polis menembak dan membunuh penyerang tunawisma, Joel Cauchi, semasa serangannya dengan pisau di pusat membeli-belah Westfield Bondi Junction pada hari Sabtu berhampiran pantai Bondi yang terkenal di dunia.

Polis telah menolak kemungkinan terorisme dan menyatakan bahawa lelaki berusia 40 tahun itu mempunyai sejarah gangguan mental.

Komisioner Polis Negeri New South Wales, Karen Webb berkata, penyiasat akan mempersoalkan keluarga Cauchi dalam usaha untuk menentukan motivasi beliau. Rakaman CCTV dari pusat membeli-belah menunjukkan Cauchi menargetkan wanita.

“Video itu berbicara sendiri, bukan? Dan itu pastinya satu garis soal siasat bagi kami,” kata Webb kepada Australian Broadcasting Corp.

“Jelas bagi saya, jelas bagi penyiasat bahawa rupa-rupanya itu adalah satu kawasan minat: bahawa penyerang itu telah memberi tumpuan kepada wanita dan mengelakkan lelaki,” tambah Webb.

Satu-satunya lelaki yang terbunuh ialah Faraz Tahir, pelarian Pakistan yang bekerja di pusat membeli-belah sebagai pengawal keselamatan. Tahir tidak bersenjata.

Kebanyakan 12 mangsa yang terselamat dari kecederaan mereka juga wanita, kata Webb.

Bukti akan diberikan kepada pesuruhjaya siasatan untuk melaporkan mengenai keadaan kematian.

Webb menjangka pesuruhjaya siasatan juga akan menangani soalan sama ada pengawal keselamatan di pusat membeli-belah, yang merupakan salah satu yang terbesar di Australia, perlu bersenjata.

Keluarga dua mangsa berdasarkan luar negara telah dimaklumkan tentang kematian mereka, kata polis. Mangsa tersebut ialah Tahir, 30, dari Pakistan, dan Yixuan Cheng, 27, dari China. Yang terbunuh juga ialah Jade Young, 47; Dawn Singleton, 25; Pikria Darchia, 55; dan Ashlee Good, 38.

Lapan mangsa yang terselamat dari kecederaan mereka masih berada di hospital pada hari Isnin, termasuk bayi berusia 9 bulan Good dalam keadaan kritikal yang bertukar kepada serius, pihak berkuasa kesihatan berkata.

Keadaan tujuh lagi berjulat dari kritikal ke stabil.

Bendera di bangunan kerajaan di seluruh Australia dikibarkan separuh tiang pada hari Isnin sebagai pengistiharan hari kebangsaan berkabung untuk menghormati mangsa. Pita hitam akan muncul pada layar Sydney Opera House pada malam Isnin sebagai sebahagian daripada paparan cahaya.

Polis telah menyerahkan kawalan tapak jenayah tujuh tingkat kepada pengendali pusat membeli-belah pada malam Ahad, tetapi keputusan belum diumumkan bila ia akan dibuka semula untuk perniagaan.

Pegawai polis yang dikreditkan dengan menyelamatkan banyak nyawa dengan menembak Cauchi mati, Insp. Amy Scott, akan diperiksa oleh penyiasat pada hari Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.