2023 PEN America Literary Gala

(SeaPRwire) –   PEN America telah membatalkan majlis anugerah tahunan 2024 mereka selepas para penulis yang dicadangkan untuk anugerah menarik balik karya mereka sebagai protes terhadap pendirian organisasi itu terhadap peperangan di Gaza.

Kumpulan yang didedikasikan untuk ekspresi bebas itu mengumumkan pada Isnin bahawa pembatalan majlis anugerah pada 29 April di Bandar Raya New York. Beberapa 28 daripada 61 penulis dan penterjemah yang dicadangkan untuk anugerah tahun ini telah menarik balik buku mereka, dengan menyatakan kegagalan PEN America untuk menyokong penulis Palestin.

Sembilan daripada sepuluh penulis yang dicadangkan untuk Anugerah Buku PEN/Jean Stein – penghormatan paling berbayar majlis ini – menarik balik karya mereka daripada pertimbangan.

“Kami sangat menghormati bahawa penulis telah mengikuti hati nurani mereka, sama ada mereka memilih untuk kekal sebagai calon dalam kategori masing-masing atau tidak,” kata Ketua Program Sastera PEN America Clarisse Rosaz Shariyf dalam kenyataan pada Isnin.

“Kami menyesali bahawa situasi tanpa sebelumnya ini telah mengambil tumpuan daripada karya luar biasa yang dipilih oleh hakim-hakim berwibawa, berpandangan jauh dan bekerja keras di seluruh semua kategori,” kata Rosaz Shariyf.

Majlis anugerah tahunan itu, sejak 1963, mengiktiraf suara sastera luar biasa dalam pelbagai genre termasuk fiksyen, puisi, kesusasteraan kanak-kanak, dan drama.

Boikot penulis ini datang ketika ketidakpuasan semakin meningkat dalam alam sastera terhadap tindak balas PEN America terhadap serangan berterusan Israel ke atas Gaza, apabila konflik itu menghampiri hari ke-200. Sejak Februari, lebih daripada 1,500 orang telah mendesak PEN America untuk “mencari semangat dan semangat yang sama yang mereka miliki untuk buku-buku yang dilarang di AS untuk bercakap tentang manusia sebenar di Palestin.”

Surat kedua -diterbitkan minggu lepas- menyaksikan 30 penulis dan penterjemah yang dicadangkan menuntut peletakan jawatan Ketua Eksekutif PEN America Suzanne Nossel, Presiden PEN America Jennifer Finney Boylan, dan seluruh Jawatankuasa Eksekutif PEN America.

Terdapat juga tanda tanya tentang Festival Suara Dunia PEN America, yang dijadualkan berlangsung di Bandar Raya New York dari 8 hingga 11 Mei dan Los Angeles dari 8 hingga 18 Mei. Bulan lepas, penulis terkenal seperti Naomi Klein, Michelle Alexander dan Zaina Arafat, menandatangani surat penarikan diri daripada festival.

Berikutan boikot itu, PEN America berkongsi nama-nama penerima anugerah mereka secara dalam talian. Pertubuhan itu menyatakan sedang mempertimbangkan bagaimana untuk memperuntukkan dana untuk setiap anugerah secara kes demi kes.

Estat Jean Stein telah mengarahkan PEN America untuk menyumbang wang hadiah $75,000 kepada Tabung Bantuan Kanak-kanak Palestin, dengan menggelar Stein sebagai “penyokong bersemangat hak-hak Palestin” dalam kenyataan media PEN America.

“Bangga, terinspirasi,” tulis novelis Maya Binyam, salah seorang calon yang menarik balik karya mereka, di Twitter. “Terima kasih kepada semua penulis yang menarik balik karya mereka, kepada kakitangan PEN yang menyokong tindakan kami, kepada penulis yang menarik diri daripada WVF dan memetakan jalan ke hadapan, kepada Jean Stein kerana mengatakan apa yang PEN America enggan – Gaza akan menjadi merdeka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.