(SeaPRwire) –   Seperti ramai orang, saya tidak mengetahui mengenai krisis haba di penjara-penjara AS sepanjang hayat saya. Saya mula mengetahui mengenai krisis haba di penjara-penjara AS pada awal tahun 2016, apabila saya mula mengajar di sebuah penjara maksimum keselamatan di Texas Selatan. Saya mengajar penulisan kreatif di sana selama hampir tujuh tahun, dan setiap musim panas pelajar-pelajar saya akan menulis mengenai penderitaan harian yang mereka hadapi, terkurung dalam kemudahan tanpa penghawa dingin, di mana suhu sering melebihi 110 darjah Fahrenheit. Haba memberi mereka sakit kepala yang teruk dan penglihatan kabur, pening dan mual, serta keputusasaan bahawa masyarakat kita membenarkan rawatan kejam sedemikian, mengabaikan hak asasi manusia yang asas. Ia bukan sahaja penderitaan fizikal, tetapi juga hukuman psikologi, mesej bahawa mereka adalah manusia tidak bermartabat.

Pelajar-pelajar saya jauh dari keseorangan dalam penderitaan ini. Setiap musim panas, orang-orang di banyak penjara AS terpaksa mengambil langkah drastik: melimpahkan toilet mereka untuk berbaring di dalam air sedikit lebih sejuk, melilitkan kain basah di sekeliling anggota badan, menggunakan wang penjara yang terhad (biasanya kurang daripada satu dolar sejam) untuk membeli kipas yang sebenarnya meningkatkan masalah, mengalirkan udara panas yang menyesakkan. Ramai berhenti mengambil ubat-ubatan mereka, kerana ini akan menambah beban kepada jantung mereka, yang boleh membawa maut jika ditambah kepada tekanan jantung akibat haba. Kadang-kadang ada yang mati, biasanya akibat kejadian jantung, walaupun pihak penjara sering menafikan ini berkaitan dengan haba yang ditahan. Sebagaimana kajian 2023 dari jurnal akademik PLOS ONE, kadar suicid di penjara meningkat selepas gelombang haba juga. Satu mungkin fikir suhu di sel akan menurun pada waktu malam, tetapi sering ia tidak.

Tujuan saya di sini bukan untuk berpanjang lebar mengenai fakta asas krisis haba di penjara, yang telah . Walaupun pendapat berbeza (sering berdasarkan parti politik) mengenai apa yang dianggap sebagai penjara “beretika”, tiada penafian bahawa suhu tinggi boleh menimbulkan . Beberapa sikap kanan yang keras mungkin masih menafikan realiti pemanasan global, tetapi anda hanya perlu termometer untuk mengetahui bahawa penjara kita semakin panas setiap tahun. Kira-kira tidak mempunyai penghawa udara universal di penjara-penjara mereka, banyak di negeri-negeri paling panas di negara ini; di penjara-penjara Texas sahaja, mengikut kajian oleh penyelidik Brown University, terdapat purata 14 kematian berkaitan haba setiap tahun. Tiada juri pernah menjatuhkan hukuman haba kepada defendan, tetapi inilah hukuman yang beratus-ratus ribu orang harus hadapi. Ramai yang menerima hukuman mati untuk sekecil .

Dengan peningkatan bilangan kematian, penjara-penjara Texas telah menerima . dari Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Menentang Penyiksaan. PBB menggelar penjara-penjara “terlalu panas” dan menekan tindakan “segera”. Sangat sedikit tindakan yang diambil sehingga kini. Ia juga tidak terhad kepada negeri-negeri Selatan sahaja: banyak penjara Utara juga tidak mempunyai penghawa udara, dan kajian 2023 oleh Inisiatif Dasar Penjara terhadap penjara-penjara negeri mereka mendapati kematian meningkat kira-kira 21% dari gelombang haba selama dua hari.

Fakta-fakta ini cukup menyedihkan, tetapi terdapat implikasi yang lebih luas kepada krisis ini. Dalam buku terkemuka beliau, The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness, ahli undang-undang Michelle Alexander menulis mengenai demografi yang meragukan penjara-penjara AS, yang mengurungkan minoriti pada kadar yang jauh lebih tinggi berbanding penduduk kulit putih. “Amerika Syarikat mengurungkan peratusan penduduk hitamnya yang lebih tinggi berbanding Afrika Selatan ketika zaman apartheid,” jelas Alexander. “Ketidakseimbangan etnik yang ketara ini tidak boleh dijelaskan oleh kadar jenayah dadah. Kajian menunjukkan bahawa orang semua warna kulit menggunakan dan menjual dadah haram pada kadar yang amat serupa. …Di sesetengah negeri, lelaki kulit hitam telah dimasukkan ke penjara atas tuduhan dadah pada kadar 20 hingga 50 kali lebih tinggi berbanding lelaki kulit putih.”

Penjaraan berlebihan minoriti ini bermula pada 1860-an, hanya selepas “penamatan perhambaan” yang dikatakan. Di Tennessee misalnya, populasi penjara di bawah perhambaan adalah kurang daripada 5% Hitam; setahun selepas Perang Saudara, nombor itu telah melonjak kepada 52%; menjelang 1891, ia adalah . Angka-angka seperti ini boleh dilihat merentasi Selatan, dan tujuannya bukan sahaja untuk hukuman: kerajaan negeri bersekongkol dengan perniagaan dan pemilik tanah dalam amalan dipanggil “penyewaan buruh”, yang mengasingkan segmen besar penduduk Hitam kepada perhambaan dalam .

Ia biasa bagi orang Amerika kulit putih (sering dibesarkan dengan teks sejarah yang simplistik) untuk berfikir bahawa ketidakadilan seperti ini berakhir pada tahun 1960-an, dengan kemenangan Pergerakan Hak Sivil. Sebenarnya, statistik penjara yang paling mengejutkan datang dari tahun 1980-an hingga 2000-an, apabila “Perang Terhadap Dadah” memperbesar populasi banduan kita dari kira-kira 300,000 ke lebih 2 juta, yang tertinggi di dunia. Tidak hairanlah bahawa kebanyakan kenaikan itu datang dari pengakuan dadah minoriti. Bagi lelaki kulit hitam yang lahir pada tahun 1981, boleh mengharapkan penjara; pada tahun 2001, 1 daripada 5. Walaupun ada reformasi, orang Amerika kulit hitam masih dipenjara pada kadar kira-kira lima kali lebih tinggi berbanding orang kulit putih, dan lebih sembilan kali di negeri-negeri “liberal” seperti California, Connecticut, Maine, dan New Jersey. Selepas dibebaskan, mereka kemudian menghadapi diskriminasi yang sah dalam mengundi, perumahan, pekerjaan, pendidikan, dan faedah awam-hak warganegara kelas kedua yang tidak beza jauh dengan hidup di negara apartheid. Setakat Disember 2022, AS mengurungkan , hanya 15 ribu kurang berbanding pemimpin dunia, China, populasi lebih satu bilion lebih besar berbanding kita. Seperti yang ditulis Alexander, “Sistem penjara Amerika telah muncul sebagai sistem kawalan sosial yang tiada tandingannya dalam sejarah dunia.”

Statistik etnik ini seharusnya merangkaikan perbincangan mengenai krisis haba di penjara. Ya, kita harus memasang penghawa udara di setiap penjara AS; ya, kita harus meluluskan undang-undang persekutuan untuk piawaian suhu penjara. Tetapi kita juga perlu memeriksa corak rasisme yang menyelubungi negara kita, di mana kita tidak sahaja mengurungkan bilangan warganegara minoriti yang berlebihan, tetapi kemudian menghantar mereka kepada bulan demi bulan penyiksaan sebenar, keadaan hidup yang akan memenuhi kriteria dan melanggar perkara-perkara Konvensyen Geneva. Dalam pendapat salah seorang presiden kesatuan untuk pegawai penjara Texas, “Kita seharusnya mengendalikan penjara, bukan kem tahanan.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah mengutuk penderitaan rakyat Palestin dan Ukraine; kita telah mengkritik Rusia dan Israel kerana pelanggaran hak asasi manusia mereka. Tanpa keraguan, kecaman ini perlu dan adil. Tetapi pada masa yang sama, kita telah mengabaikan ratusan ribu orang yang menderita haba penyiksaan di penjara kita, kebanyakannya dari kumpulan minoriti yang telah menjadi sasaran dan tertindas sepanjang sejarah AS.

Bahawa ini tidak menimbulkan skandal sebenar adalah tanda nyata rasisme kita. Setiap tahun, terdapat aliran berita mengenai krisis ini (John Oliver menjalankan laporan dua tahun lalu) tetapi para politik kita melakukan sedikit untuk menentang penyiksaan sistematik yang tertindas. Rang Undang-Undang Pembinaan Semula Lebih Baik Presiden Biden – dengan betul dipuji sebagai pencapaian besar – tidak pernah termasuk untuk menyokong pembaruan penjara dan pusat tahanan, walaupun sebelum konservatif memotong belanjawannya. Ini bahkan bukan isu utama bagi kebanyakan progresif. Sebagai negara, jelas kita suka memilih dan pilih Amalan Perlembagaan yang penting bagi kita. Amendemen Kedua adalah seruan perhimpunan bagi banyak orang, tetapi Amendemen Kelapan – terhadap hukuman kejam dan luar biasa – boleh susah mencari suara. Sebabnya adalah mudah: mangsa-mangsa penyiksaan jarang membiayai kempen politik.

Dalam masa seperti ini, di mana pelanggaran hak asasi manusia memenuhi aliran berita kita, hampir semua daripada kita merasa tidak berdaya dan tertekan. Tetapi kita tidak seteruk mereka yang menderita di penjara kita, dan reformasi penjara adalah mungkin dengan tekanan cukup ke atas para politik kita. Selepas tindakan Jabatan Keadilan, Mississippi memulakan tahun lalu untuk memasang penghawa udara di semua penjaranya; di Texas tahun ini, Dewan Negeri meluluskan rang undang-undang untuk menggunakan $545 juta untuk penghawa udara penjara (walaupun kemudian . oleh Senat Negeri). Dengan banyak isu yang menindih kita, ia mudah untuk melupakan mereka yang paling rentan dalam masyarakat kita, terutamanya apabila orang-orang ini berada di belakang jeruji, dilindungi dari pandangan. Tetapi saya meminta anda mengingati kata-kata Tona Southards Naranjo, yang anak lelakinya, Jon Southards, meninggal dunia di penjara Texas musim panas ini akibat serangan jantung berkaitan haba: “Kita memerlukan perubahan yang mendesak, dan kita memerlukannya hari ini, jam ini. Mereka sedang memasak anak-anak kami hidup-hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.