(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara New Mexico Maggie Toulouse Oliver berada di satu persidangan mengenai keselamatan pilihan raya tahun lalu apabila dia mempunyai apa yang dia gambarkan sebagai “oh crap, ini berlaku” momen. Potensi untuk disinformation dan deepfakes AI mengganggu pilihan raya negara tahun ini adalah “topik paling panas di kalangan pentadbir pilihan raya” di acara itu, Toulouse Oliver berkata, dengan satu skenario menakutkan berikutnya dalam perbualan. Sebagai pegawai pilihan raya tertinggi negerinya, dia menyedari masa berlalu untuk menetapkan pertahanan New Mexico sebelum undian tahun ini. “Itulah benar-benar panggilan saya bangun,” katanya.

Terima kasih sebahagiannya kepada epifani itu, New Mexico bulan lalu menghendaki kempen politik untuk mendedahkan bila-bila masa mereka menggunakan AI dalam iklan mereka, dan membuatnya jenayah untuk menggunakan kandungan yang dijana AI untuk sengaja membohongkan pengundi. Fokus kepada “niat jahat” adalah kunci, kata Toulouse Oliver. “Kami sedar tentang Amendemen Pertama dan kami tidak mahu secara tidak adil menghukum orang,” katanya. Langkah-langkah baru ini akan berjalan beriringan dengan kempen awam baru untuk meningkatkan kesedaran tentang kandungan AI menargetkan pengundi, yang akan menggabungkan TV, radio, papan iklan dan kempen digital.

Usaha Toulouse Oliver adalah sebahagian daripada trend lebih besar. Skeptikal bahawa kerajaan persekutuan dan syarikat media sosial akan mengenakan sekatan yang signifikan terhadap kandungan AI sebelum pilihan raya November, pegawai negeri dan tempatan telah bergerak cepat untuk mengambil hal ehwal ke dalam tangan mereka sendiri. Lebih daripada 100 bila telah baru-baru ini diperkenalkan atau diluluskan di 39 perundangan negeri yang mengandungi peruntukan untuk mengehadkan potensi untuk disinformation AI diubahsuai atau dijana berkaitan pilihan raya, mengikut analisis oleh Voting Rights Lab, kumpulan yang menjejak undang-undang mengundi.

“2024 adalah tahun pilihan raya presiden Amerika Syarikat pertama di persimpangan ini disinformation berkaitan pilihan raya yang meningkat dan pertumbuhan AI yang dipercepatkan,” kata Megan Bellamy, naib presiden undang-undang dan dasar di Voting Rights Lab. Pilihan raya tahun ini, tidak sahaja di AS, tetapi di seluruh dunia, akan berfungsi sebagai kes ujian kesan kandungan diubahsuai yang boleh didapati secara meluas menggunakan alat AI generatif baru, yang telah membuatnya lebih murah, lebih pantas dan lebih mudah daripada sebelumnya untuk menghasilkan kandungan secara besar-besaran. Menghadapi kemungkinan banjir disinformation mengundi, pembuat undang-undang negeri telah berjuang dengan pelbagai pendekatan untuk melindungi pengundi atau menghukum mereka yang mencipta dan menyebarkan kandungan ini sambil menimbangkan perlindungan Amendemen Pertama dan perlindungan undang-undang yang lain. Dengan pengawalseliaan AI yang masih dalam peringkat awal, pakar mengatakan beberapa bahasa dalam bila baru itu secara undang-undang kabur dan mungkin sukar untuk dikuatkuasakan.

“Kandungan AI…ditargetkan secara strategik kerana landskap pilihan raya kita masih boleh menyebabkan kerosakan yang besar,” kata Bellamy, menunjukkan beberapa negeri mungkin merasakan impak lebih daripada yang lain. “Kandungan AI dicipta untuk menangkap perhatian pengundi, dan itu sahaja boleh menyebabkan kekacauan dan kekeliruan walaupun ada usaha untuk cuba mengurangkan kerosakan.”

Banyak undang-undang ini, seperti yang baru di New Mexico, memberi tumpuan kepada ketelusan dengan memerlukan pendedahan tentang penggunaan AI dalam kandungan berkaitan pilihan raya. Legislatif Florida meluluskan bila serupa pada bulan Mac, memerlukan penafian pada iklan politik menyatakan bahawa mereka “dicipta sepenuhnya atau sebahagiannya dengan menggunakan kecerdasan buatan generatif.” Ini terpakai kepada semua kandungan, termasuk audio, video, teks, imej atau grafik lain. (Bila masih menunggu tandatangan Gabenor Ron DeSantis).

Banyak bila juga cuba untuk menghukum mereka yang menggunakan alat AI untuk sengaja menyebarkan kandungan yang mengelirukan. Satu bila ditandatangani oleh Gabenor Wisconsin Tony Evers bulan lalu mengenakan denda $1000 ke atas mana-mana kumpulan berkaitan kempen politik yang gagal menambah penafian kepada kandungan AI dicipta atau diubahsuai, walaupun ia kurang ketat kerana ia tidak membincangkan disinformation yang disebarkan oleh kumpulan yang tidak berkaitan dengan kempen. Di Arizona, pembuat undang-undang telah membincangkan beberapa pendekatan, termasuk satu bila yang akan membenarkan calon untuk jawatan awam menuntut pencipta “digital impersonations” yang dicipta tanpa keizinan mereka.

Bagi kebanyakan pegawai negeri, penggunaan meluas ChatGPT dan alat AI popular lain tahun lalu adalah panggilan kejutan kepada potensi destruktif program itu boleh mempunyai terhadap pilihan raya akan datang. “Lompatan besar ke hadapan dengan ChatGPT benar-benar mendapatkan orang bercakap dengan cara mereka tidak pernah sebelum ini tentang banyak aplikasi AI dan aspek mana dalam kehidupan negara kita terdedah secara khusus,” kata Setiausaha Negara Minnesota Steve Simon. “AI bukan ancaman baru dan bebas dalam dirinya sendiri, tetapi ia adalah cara untuk memperkasakan ancaman sedia ada dengan cara kita tidak akan pernah berfikir serius tentang lima tahun yang lalu.”

Pada musim bunga 2023, Minnesota menjadi salah satu negeri pertama untuk melarang penggunaan kandungan AI dijana dalam bahan pilihan raya. Statut baru itu melarang penyebaran kandungan sedemikian jika ia dicipta dengan niat untuk menyakiti calon dalam tempoh 90 hari sebelum pilihan raya. Ia juga mengkriminalisasikan penyebaran kandungan AI dijana seperti deepfakes tanpa kebenaran orang yang digambarkan. Sebagai sebahagian daripada usahanya, Simon telah mengadakan latihan keselamatan pilihan raya dengan pegawai dari kesemua 50 daerah negeri itu, yang termasuk fokus untuk memerangi dan mendidik pengundi tentang kandungan AI dijana.

“Saya optimis dengan berhati-hati tentang keupayaan kita untuk menetralkan kesannya,” kata Simon. Undang-undang baru Minnesota “memberi amaran tidak sahaja kepada orang yang menyebarkan ini, tetapi juga kepada awam bahawa ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan dan dipantau.”

Walaupun istilah “disinformation” dan “misinformation” telah menjadi sangat dipolitikkan sejak pilihan raya 2020, dengan kebanyakan pembuat undang-undang konservatif bertindak balas secara refleks menentang undang-undang yang cuba mengehadkan penyebaran maklumat palsu berkaitan mengundi, pegawai negeri mengatakan bahawa bila berkaitan AI dijana secara amnya telah diterima dengan sokongan bipartisan. “Amat menarik, terdapat sangat sedikit bantahan terhadap undang-undang,” kata Simon.

Walaupun kempen bila baru, pegawai negeri mengakui usaha mereka hanyalah titisan dalam ember. Ia mengambil beberapa klik untuk mencipta kandungan AI dijana yang mencapai jutaan, dan hari atau minggu untuk mengesahkan dan mengesan ia semula. Ramai pegawai mengakui bahawa selari dengan usaha undang-undang, mereka telah menggunakan sumber yang besar pada kempen kesedaran awam bertujuan meningkatkan keraguan dan daya tahan pengundi terhadap kandungan dimanipulasi, dan meningkatkan keterlihatan maklumat tepat tentang proses pengundian.

Setiausaha Negara Washington Steve Hobbs berkata dia telah mengawasi dengan teliti bagaimana kandungan AI dijana telah meningkat secara dramatik dalam tahun-tahun kebelakangan ini – pertama dengan ketertarikan, kemudian dengan kebimbangan yang semakin dalam. Ada Nixon palsu tetapi meyakinkan yang dicipta oleh penyelidik MIT mengakui kepada pendaratan bulan yang gagal, Zelensky palsu Presiden Ukraine menyerah semasa permulaan pencerobohan Rusia pada 2022, dan lebih baru-baru ini, Biden Presiden palsu memberitahu pengundi New Hampshire untuk tidak mengundi dalam pilihan raya peringkat.

“Saya melihat kepada persekutuan, ‘Man, saya benar-benar harap mereka akan melakukan sesuatu,'” kata Hobbs. “Tetapi mereka tidak. Jadi kami melakukannya di peringkat negeri.” Ia mengambil dua tahun, tetapi bulan Mei tahun lalu legislatif negeri Washington meluluskan undang-undang yang memerlukan pengiklan untuk mendedahkan bila bahan pilihan raya dicipta atau diubah oleh AI, dan membenarkan calon yang ditargetkan oleh kandungan AI diubahsuai untuk menuntut ganti rugi. Hobbs melihatnya sebagai langkah kecil tetapi perlu, tetapi menyatakan bahawa undang-undang itu tidak banyak melindungi terhadap penipuan pilihan raya oleh negara atau entiti asing: “Saya mahu melakukan lebih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.