TOPSHOT-RUSSIA-US-JOURNALIST

(SeaPRwire) –   (MOSCOW) — Wartawan Wall Street Journal akan terus ditahan atas tuduhan pengintipan sehingga paling lambat akhir Jun, selepas mahkamah Moscow pada Selasa menolak rayuannya yang cuba mengakhiri penahanan pra-perbicaraannya.

Warga negara Amerika Syarikat berusia 32 tahun itu ditahan pada akhir Mac 2023 semasa melakukan lawatan laporan dan telah menghabiskan lebih setahun di penjara, dengan pihak berkuasa secara berkala memperpanjang masa beliau di belakang jeruji dan menolak rayuan beliau. Bulan lalu, penahanan pra-perbicaraannya terus dilanjutkan sehingga 30 Jun – dalam keputusan yang kemudian dicabar oleh beliau dan peguamnya. Mahkamah rayuan Moscow menolak rayuan itu Selasa.

Di mahkamah Selasa, Gerhskovich, memakai baju T putih dan baju berlengan terbuka bercorak kotak-kotak, kelihatan santai, sekali-sekala tertawa dan bercakap dengan ahli pasukan guamannya.

Penangkapannya di bandar Yekaterinburg mengejutkan para wartawan di Rusia, di mana pihak berkuasa belum mendedahkan apa jua bukti jika ada untuk menyokong tuduhan pengintipan.

Gershkovich dan majikannya menafikan dakwaan itu, dan kerajaan Amerika Syarikat telah mengisytiharkannya ditahan secara salah.

Pakar menekankan bahawa Moscow mungkin menggunakan warga Amerika yang ditahan sebagai tebusan dalam ketegangan AS-Rusia yang meningkat berikutan operasi tentera Kremlin di Ukraine. Sekurang-kurangnya dua warga negara Amerika Syarikat yang ditangkap di Rusia dalam beberapa tahun kebelakangan ini – termasuk bintang WNBA Brittney Griner – telah ditukar dengan orang Rusia yang dipenjara di AS.

Pada Disember, Kementerian Luar Negeri AS menyatakan ia telah membuat tawaran penting untuk menjamin pembebasan Gershkovich dan Paul Whelan, warga Amerika lain yang dipenjara di Rusia atas tuduhan pengintipan, yang dikatakannya ditolak Moscow.

Pegawai tidak menjelaskan tawaran itu, walaupun Rusia dikatakan menuntut pembebasan Vadim Krasikov, yang diberi hukuman penjara seumur hidup di Jerman pada 2021 atas pembunuhan di Berlin terhadap Zelimkhan “Tornike” Khangoshvili, warga Georgia berusia 40 tahun yang pernah melawan tentera Rusia di Chechnya dan kemudian memohon suaka di Jerman.

Presiden Rusia Vladimir Putin, ditanya tahun ini tentang pembebasan Gershkovich, kelihatan merujuk kepada Krasikov dengan menunjuk kepada seorang lelaki yang dipenjara oleh sekutu AS kerana “menyingkirkan seorang penjenayah” yang didakwa membunuh askar Rusia semasa pertempuran pemisah di Chechnya.

Di luar petunjuk itu, pegawai Rusia bersungut-sungut tentang perbincangan. Spreman Kremlin Dmitry Peskov berulang kali menyatakan bahawa walaupun “kontak tertentu” mengenai pertukaran terus berlangsung, “ia mesti dilakukan dalam kesunyian mutlak.”

Gershkovich merupakan wartawan Amerika pertama yang ditahan atas tuduhan pengintipan di Rusia sejak September 1986, apabila Nicholas Daniloff, penyumbang Moscow untuk U.S. News and World Report, ditahan oleh KGB.

Daniloff dibebaskan tanpa dakwaan 20 hari kemudian dalam pertukaran untuk seorang pekerja Misi PBB Soviet yang ditahan oleh FBI, juga atas tuduhan mengintip.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.