(SeaPRwire) –   Presiden Universiti Columbia Minouche Shafik bukanlah orang baru dalam menangani isu-isu kompleks antarabangsa, selepas bekerja di beberapa institusi kewangan global terkemuka di dunia.

Di Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa contohnya, beliau telah menangani krisis hutang Eropah dan musim bunga Arab.

Namun begitu, masih belum jelas sama ada pengalaman beliau dalam menangani konflik dunia cukup melengkapkan beliau untuk menangani cabaran berduri yang dihadapi ketika ini berikutan protes pelajar mengenai peperangan Israel-Hamas.

“Sebab anda protes adalah untuk menarik perhatian kepada isu itu,” kata Ted Mitchell, presiden Majlis Pendidikan Amerika. “Dan anda lakukan itu dengan mencabar ketertiban biasa. Ia bukanlah masalah untuk diselesaikan, tetapi ketegangan untuk dikendalikan.”

Tugas di hadapannya—untuk menimbang tuntutan pelajar, tenaga pengajar dan politik—juga merupakan gambaran betapa kompleksnya mentadbir universiti pada zaman ini, apabila skop kampus semakin meluas, pemerhati berkata. Dan ia menggambarkan pengalaman semakin ramai pemimpin universiti yang, seperti Shafik, datangnya dari latar belakang bukan akademik.

Setakat ini, sepertinya tiada sesiapa yang berpuas hati dengan respon Shafik.

Keputusannya untuk meminta polis New York campur tangan, yang menyebabkan penangkapan lebih 100 peserta protes, hanya berjaya menggerakkan semangat para penunjuk perasaan, yang dengan cepat berkumpul semula—dan untuk memberi inspirasi kepada pelajar lain di kampus seluruh negara.

Shafik pada mulanya kelihatan berjaya menghadapi soal siasat daripada ahli politik Republikan yang menyatakan kebimbangan mengenai antisemitisme di kampus universiti. Beliau menggunakan nada lebih mesra sebelum Jawatankuasa Pendidikan dan Buruh Rumah, berbanding presiden Harvard dan Universiti Pennsylvania, yang terpaksa meletak jawatan selepas dikritik hebat kerana menekankan perlindungan kebebasan bersuara semasa muncul di hadapan panel yang sama.

Tetapi bab Columbia Persatuan Profesor Universiti Amerika Syarikat bertindak balas dengan marah terhadap keterangan beliau di Kongres, menuduh beliau menyerah kepada tuntutan daripada ahli politik yang menuduh “serangan fitnah” terhadap tenaga pengajar dan pelajar. AAUP mengemukakan usul teguran terhadap Shafik. Walaupun ia tidak menyeru peletakan jawatan dan bersifat simbolik, ia mencerminkan keamaran terhadap tindakan beliau di kampus.

Dan kini ahli politik sedang menambah serangan lagi.

Ahli politik Republikan dari perwakilan New York ke Dewan Perwakilan Amerika Syarikat pada Isnin mendesak Shafik meletak jawatan, dengan mengatakan beliau gagal menyediakan persekitaran pembelajaran selamat beberapa hari lalu apabila “anarki melanda kampus.” Semasa lawatan ke Universiti Columbia pada Rabu, Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson meminta Shafik meletak jawatan “jika beliau tidak dapat mengembalikan ketertiban di tengah kekacauan ini.”

Dalam kenyataan bertulis kepada Kongres sebelum keterangannya secara langsung, Shafik menggambarkan zaman kanak-kanak di Mesir dan kemudian di Tenggara semasa proses penyamarataan sekolah, dengan menyatakan pengalaman itu memberikan kemahiran perlu “untuk berhubung dan belajar daripada orang dengan pelbagai latar belakang dan pengalaman mengatasi diskriminasi secara langsung.”

Tetapi mungkin itu tidak cukup; jawatan Shafik di Universiti Columbia juga kelihatan memerlukan kemahiran politik yang tinggi.

Bukan sahaja beliau perlu cuba menimbang prinsip kebebasan bersuara dan kebebasan akademik dengan mewujudkan persekitaran selamat di kampus. Seperti kebanyakan presiden universiti pada masa kini, beliau juga dibebankan dengan menimbang tiga pilar pentadbiran bersama antara tenaga pengajar, lembaga dan pentadbiran, kata Katherine Cho, profesor madya dalam pengajian pengajian tinggi di Universiti Loyola Chicago.

“Sering kali, ketiga-tiga kumpulan mempunyai idea berbeza tentang apa universiti itu dan sejauh mana presiden berjaya melaksanakan tugas mereka… dan presiden mungkin mempunyai definisi berbeza tentang bagaimana mereka berjaya,” kata Cho.

Apabila beliau tiba di Universiti Columbia tahun lalu, Shafik merupakan wanita pertama memegang jawatan presiden dan antara beberapa wanita baru dilantik mengambil alih kepimpinan institusi Ivy League.

Pengalaman beliau dalam kewangan, berbanding akademik, menjadikan beliau sejajar dengan semakin ramai pemimpin universiti yang datangnya dari latar belakang bukan fakulti.

Selepas memperoleh ijazah sarjana muda di London School of Economics, beliau kemudian mendapat ijazah kedoktoran di Universiti Oxford. Beliau menaiki pangkat di Bank Dunia, akhirnya menjadi naib presiden termuda bank itu.

Shafik juga pernah berkhidmat di Jabatan Pembangunan Antarabangsa United Kingdom, diikuti tempoh di Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank of England, sebelum mengambil alih kepimpinan London School of Economics.

Ketika pelantikan Shafik, pengerusi lembaga pelantik Universiti Columbia Jonathan Lavine menggambarkan beliau sebagai pemimpin yang memahami “akademik dan dunia luar dengan mendalam.”

“Apa yang membezakan Minouche sebagai calon,” kata Lavine dalam kenyataan, “adalah keyakinan tidak tergoyahkan beliau terhadap peranan vital institusi pengajian tinggi boleh dan mesti mainkan dalam menyelesaikan masalah paling kompleks dunia.”

Shafik juga merangkumi pengalaman antarabangsa sebagai asas kepimpinannya di Universiti Columbia dalam keterangannya kepada ahli politik.

“Pengalaman ini telah menunjukkan saya bahawa pendidikan adalah alat paling berkuasa untuk membuat komuniti kita dan dunia lebih baik,” katanya dalam kenyataannya bertulis. “Dan, di tengah masa mencabar ini, saya percaya penting bagi masyarakat Universiti Columbia menyedari impak kuat misi pendidikan inti kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.