Washington, DC's Famous CherFamilies visit cherry blossoms around the Tidal Basin in Washington, D.C., on March 21, 2023.ry Blossom Trees Threatened By Climate Change And Rising Tides

(SeaPRwire) –   Kelahiran di Amerika Syarikat menurun pada tahun 2023 ke tahap terendahnya selama lebih 40 tahun, meneruskan trend dua dekad orang Amerika mempunyai lebih sedikit kanak-kanak.

Jumlah kelahiran untuk tahun itu jatuh 2% kepada 3.59 juta, menurut laporan yang dikeluarkan pada Khamis oleh Pusat Kebangsaan untuk Statistik Kesihatan A.S., tahap yang tidak dilihat sejak 1979, apabila kira-kira 3.4 juta bayi A.S. dilahirkan. Kadar wanita berumur subur di A.S. melahirkan adalah yang terendah sejak pusat memulakan pengumpulan statistik, kata Brady Hamilton, seorang demografer dan penulis utama laporan itu.

Kadar kelahiran di negara-negara di seluruh dunia telah menurun, terutamanya di negara-negara kaya, kerana ketidakstabilan ekonomi dan ketidakpastian tentang peristiwa seperti wabak. Walaupun negara-negara termasuk Perancis dan telah mengambil langkah untuk menggalakkan pasangan untuk mempunyai anak, kadar kelahiran AS telah tersekat oleh daya seperti kekurangan dan .

Baca Lebih Lanjut:

Orang dewasa muda AS membuat keputusan bersepadu tentang perancangan keluarga dan mahu menunggu apabila mereka boleh menyokong diri mereka sendiri dan kanak-kanak, kata Karen Guzzo, seorang demografer dan pengarah untuk Pusat Populasi Carolina di Universiti North Carolina di Chapel Hill. Penyelidikannya menunjukkan bahawa rakyat Amerika Syarikat menyebut tekanan ekonomi, ketidakstabilan pekerjaan, polarisasi politik, pinjaman pelajar, akses kepada penjagaan kesihatan, perubahan iklim dan konflik global sebagai sebab-sebab untuk menangguhkan atau tidak mempunyai anak.

“Orang secara sengaja membesarkan anak,” katanya dalam temu bual.

Laporan dari NCHS, unit Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, berdasarkan sijil kelahiran untuk menunjukkan gambaran trend populasi AS. Ia tidak melihat faktor di sebalik proses membuat keputusan, seperti kos penjagaan kanak-kanak, kata Hamilton.

AS melihat peningkatan kecil dalam kadar kelahiran sebelum kemelesetan kredit 2008, tetapi mereka telah menurun secara keseluruhan sebanyak 11% sejak 2000. Walaupun ekonomi telah pulih sejak Resesi Hebat, tekanan kewangan individu – seperti hutang pelajar – telah meningkat bagi orang muda, kata Guzzo. Jam kerja tidak menentu dan ketiadaan cuti bergaji dari pekerjaan ekonomi gig seperti perkongsian teksi juga mengurangkan kawalan perancangan keluarga, katanya.

Data menunjukkan kehamilan tidak dirancang juga telah jatuh, penulis berkata. Kadar kelahiran remaja jatuh 2% dari tahun sebelumnya, menamatkan penurunan 68% sejak tahun 2007. Kadar kelahiran wanita berusia 20-24 tahun menurun hampir separuh sejak 2007, mencapai tahap terendah rekod 55.4 kelahiran bagi setiap 1,000 wanita.

Puncak kadar kelahiran telah berpindah kepada wanita dalam 30-an dan 40-an, tetapi kadar itu juga menurun pada 2023 berbanding setahun sebelumnya. Wanita Hispanik adalah kumpulan tunggal yang menyaksikan lebih banyak kelahiran, dengan peningkatan 1%.

Jumlah kadar kelahiran kekal di bawah tahap penggantian sejak 2007, bermakna AS bergantung kepada imigrasi untuk mengekalkan aras populasi semasa. NCHS akan menyempurnakan data kelahiran musim panas ini.

Perubahan dasar menyeluruh mungkin membantu mengubah kemerosotan dengan menyumbang kepada kestabilan kewangan dan membantu keluarga meningkatkan taraf hidup, kata Guzzo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.