Bad to pop zits

(SeaPRwire) –   Sulit untuk menahan dorongan menyedut jerawat yang menggoda. Anda mungkin ingin menghilangkannya dengan cepat dan merasa tahu betul bagaimana melakukannya setelah menonton ratusan video menyedut jerawat di talian. Pakar kulit faham tentang godaan itu, tetapi mengatakan anda sepatutnya meninggalkan jerawat anda sendiri.

“Secara umum, anda tidak sepatutnya menyedut jerawat anda,” kata Dr. Jody Alpert Levine, pakar kulit dan pengarah kulit di Plastic Surgery & Dermatology of NYC.

Jerawat terbentuk apabila minyak berlebihan, bakteria, dan kotoran . Apabila folikel terperangkap di bawah kulit dan membentuk benjolan putih, ia dirujuk sebagai putih.

Walaupun warnanya apa sekalipun, menyedut, menyentuh atau mengorek jerawat untuk melepaskan kotoran yang menyumbat folikel boleh mengganggu proses pemulihan dan menyebabkan pelbagai masalah, dari parut hingga jangkitan, menurut Levine.

Walaupun begitu, beliau mengakui bahawa orang kadang-kadang menyedut jerawat mereka. Walaupun yang terbaik ialah merawat jerawat di bawah panduan pakar kulit, Levine mengatakan beliau sering mengajar pesakitnya teknik yang betul untuk mengeluarkan benjolan.

Menyedut titik yang menyakitkan dan tidak menarik mungkin kelihatan seperti perkara kecil. Pakar kulit menerangkan risiko, beberapa petua untuk menghilangkan jerawat, dan apa yang perlu dilakukan jika jerawat menjadi masalah berterusan.

Risiko menyedut jerawat

Menyedut jerawat akan mencacatkan kulit di sekelilingnya, kata Dr. Paul Curtiss, pakar kulit dengan U.S. Dermatology Partners di Carrollton, Texas. Ini boleh menyebabkan parut jangka panjang, radang, jangkitan, dan jerawat yang lebih sakit dan ketara, menurut . Beliau mengatakan ia juga boleh menyebabkan hiperpigmentasi radang, atau tanda gelap pada kulit.

Apabila anda menyedut jerawat, anda mungkin secara tidak sengaja akan menolak bakteria dan kotoran lebih dalam ke dalam folikel anda, menjadikan jerawat semakin teruk. Minyak dan kotoran lain juga mungkin akan merebak, menyebabkan lebih jerawat muncul di kawasan lain, menurut Dr. Annette LaCasse, pakar kulit di Commerce Township, Mich.

“Menolak ke arah pusat jerawat sering boleh menyebabkan nanah di bawah kulit merebak lebih jauh dari jerawat, menyebabkan jerawat yang lebih besar dan lebih radang,” kata Levine.

Tambahan pula, bakteria atau kuman lain pada tangan anda boleh dipindahkan ke jerawat, yang berpotensi menyebabkan jangkitan, menurut .

“Saya tahu orang mahu menghilangkan jerawat sebaik sahaja mereka nampaknya, tetapi mereka perlu memahami akibat kepuasan segera itu,” tambah LaCasse.

Cara terbaik untuk menghilangkan jerawat

Menutup benjolan dengan penutup boleh membantu menyoroknya. Tetapi melihat pakar kulit adalah cara yang paling selamat untuk mengeluarkan jerawat, menurut Levine.

Doktor boleh menggunakan alat steril untuk mengeluarkan hitam dan putih tanpa parut atau radang, menurut . Mereka juga mungkin akan menyuntik benjolan dengan kortikosteroid, yang membantu ia pulih dengan cepat dan mengurangkan parut. Pilihan lain ialah prosedur pembukaan dan pengeluaran, di mana mereka akan memotong benjolan dan mengeluarkan kotoran (bayangkan semua video menyedut jerawat di klinik doktor itu).

Sebagai pilihan di rumah, cuba plester jerawat. Ini adalah stiker kecil yang anda tempelkan pada jerawat anda yang mengandungi gel hidrokoloid, bahan pemulihan luka, menurut . Anda juga boleh mengoleskan produk yang mengandungi benzoil peroksida, asid glikolik, atau asid salisilik pada titik. Curtiss mengatakan barangan ini sering membantu jerawat kering dan hilang sedikit lebih cepat daripada biasa.

Walaupun pakar kulit menasihati untuk tidak mengeluarkan benjolan sendiri, mereka mengakui orang cenderung akan melakukannya. Jadi mengetahui teknik yang betul boleh membantu anda mengurangkan masalah, menurut Levine.

Jika anda terpaksa menyedut jerawat, basuh tangan dan muka terlebih dahulu, kemudian gunakan ais untuk mengurangkan kesakitan dan radang. Tunggu sehingga benjolan membentuk putih, bermakna nanah hampir ke permukaan, tambahnya. “Cara yang betul untuk menyedut jerawat melibatkan tekanan sama dan halus di sekeliling jerawat serta sedikit tekanan keluar. Jika tiada nanah keluar dengan tekanan halus sedemikian, berhentilah cuba.”

Anda boleh menggunakan teknik yang sama untuk menyedut hitam, tambah Levine.

Mengapa lebih berkesan merawat jerawat – bukan meledakkannya

Jika anda kerap mempunyai jerawat yang ingin disuduk, Curtiss mencadangkan merawat isu jerawat anda secara keseluruhan. Pakar kulit boleh membantu anda mencipta pelan.

Ramai orang boleh merawat jerawat di rumah dengan produk tanpa preskripsi. Menggunakan ubat muka yang mengandungi benzoil peroksida dan menggunakan retinoid adapalene boleh membantu membersihkan jerawat, menurut . Produk yang mengandungi asid salisilat boleh membersihkan folikel dan mengelupas kulit, mencegah jerawat, dan asid azelaik boleh mengurangkan tanda gelap berkaitan jerawat.

Jika anda mempunyai kulit cenderung jerawat, Levine mencadangkan menggunakan produk kulit bebas minyak dan tidak akan menyumbat folikel.

Hubungi pakar kulit jika anda cuba rawatan jerawat di rumah tanpa peningkatan selama empat hingga enam minggu, katanya.

Doktor akan menentukan penyebab jerawat anda dan mengenakan rawatan paling sesuai, yang mungkin termasuk retinoid topikal dan oral atau antibiotik. Mereka juga mungkin akan mengesyorkan kimiawan kulit atau terapi laser.

“Matlamat saya untuk pesakit saya sentiasa untuk mendapatkan dan mengekalkan kulit mereka 100% jernih,” kata Curtiss. “Rawatan terbaik ialah yang mampu mencegah pembentukan jerawat sebelum berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.