The Prince And Princess Of Wales Mark World Mental Health Day - Day 3

(SeaPRwire) –   Raja Charles III memberi penghormatan kepada ahli keluarga dan bangsawan termasuk gelaran bersejarah baru untuk menantunya, .

Raja melantik Puteri Wales menjadi Rakan Diraja Darjah Kompanion Kehormat St George pada Hari St George. Darjah ini ditubuhkan oleh Raja George V pada tahun 1917 untuk mengiktiraf pencapaian cemerlang dan sumbangan besar dalam jangka masa panjang kepada seni, sains, perubatan, dan perkhidmatan awam. Moto darjah ini adalah “setia dalam tindakan dan jelas dalam kehormatan.”

Media British bahawa Kate adalah ahli keluarga diraja pertama yang memegang gelaran itu. Puteri Wales adalah ahli beberapa organisasi seni, termasuk Galeri Portret Kebangsaan, V&A (Muzium Victoria dan Albert), dan Persatuan Fotografi Diraja. Beliau belajar sejarah seni di Universiti St. Andrews.

Terdapat 65 ahli dalam Darjah Kompanion Kehormat pada satu masa. Ahli terkenal termasuk pelakon Dame Maggie Smith dan Sir Ian McKellen, pemuzik Sir Elton John dan Sir Paul McCartney, penulis J.K. Rowling, dan pembawa acara dan ahli biologi . Ahli terdahulu termasuk ahli fizik Stephen Hawking, Perdana Menteri Sir Winston Churchill, dan Uskup Agung Afrika Selatan Desmond Tutu. Warganegara asing boleh menjadi ahli kehormatan selain 65 inti.

Raja juga memberi penghormatan baru kepada ahli keluarga yang lain. Beliau menamakan anaknya Pangeran William, Pangeran Wales, yang berkahwin dengan Kate, sebagai Ketua Besar Darjah Yang Amat Mulia Bath.

Darjah ini, ditubuhkan oleh Raja George I pada tahun 1725 walaupun dipercayai berasal seawal abad ke-8, dianugerahkan kepada anggota tentera atau perkhidmatan awam untuk perkhidmatan cemerlang. Ia pernah diberikan kepada kerabat diraja sebelumnya.

Raja juga menjadikan isterinya, Ratu Camilla, sebagai Ketua Agung dan Wanita Pertama atau Ketua Besar Salib Utama Darjah British Yang Amat Cemerlang, ditubuhkan oleh Raja George V pada tahun 1917 untuk menghormati kakitangan tentera dan awam.

Penghormatan keluarga datang ketika kedua-dua dan menjalani rawatan kanser.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.