(SeaPRwire) –   “Jangan cari kesan kamu di Google,” kata jururawat onkologi kepadaku ketika dia mengambil darah saya sebelum pusingan rawatan kemoterapi pertama saya. Ia pada tahun 2006 dan saya berusia 17 tahun. Saya sangat bingung dengan penekanan yang dia berikan kepada nasihat ini. Walaupun begitu, saya membawa cetakan “alamat web selamat” yang dia berikan pulang dan mengikatnya di papan notis dapur, di mana ia kekal, diabaikan, ketika saya perlahan-lahan maju melalui enam bulan rawatan kanser.

Saya bingung kerana peluang bagi saya untuk menggunakan internet untuk menyiasat diagnosis baru saya tentang Limfoma Hodgkin, jenis kanser darah, adalah minimum. Saya tidak memiliki telefon pintar atau komputer riba dan akses internet saya hanyalah di kawasan umum: di sekolah atau melalui komputer berkongsi keluarga kami dengan sambungan dial-upnya. Konsep bahawa saya boleh menggunakan kemudahan awam ini untuk menjelajah sesuatu yang begitu peribadi seperti kanser saya tidak terdaftar sebagai kemungkinan bagi saya.

Semuanya berubah setahun kemudian apabila saya belajar bahawa rawatan itu tidak berkesan dan kanser itu kembali. Atau ia tidak pernah pergi, sukar untuk memberitahu. Berdiri membeku di bilik asrama kolej saya, saya mendapati benjolan di leher saya sendiri dan sifat jahatnya dengan cepat disahkan oleh skrin dan ujian. Peluang ini berlaku, saya diberitahu oleh doktor saya, kurang daripada 5%. Saya telah “beruntung”.

Kini, saya tidak lagi seorang pelajar sekolah yang diawasi secara teratur dan saya memiliki komputer sendiri. Saya bebas untuk melihat gejala dan kesan sampingan dan kadar kematian sebanyak yang saya suka. Ahli profesional perubatan sedang berusaha sebaik mungkin dengan kes saya, tetapi secara semula jadi mereka tidak dapat memberi saya kepastian mutlak tentang apa yang akan berlaku. Dengan putus asa mencari maklumat konkrit tentang masa depan saya, saya terus mencari dan mencari sehingga saya benar-benar sakit. Saya terpaksa menutup laptop dan berbaring sehingga mual internet ini berlalu, letih dari jadual rawatan dalam dan kelas kolej yang ketat.

Dengan hikmah, saya kini boleh mengenal pasti ini sebagai tanda awal hipokondria yang akan menjadi ciri kehidupan saya pada 20-an. Konsep popular tentang hipokondria, atau kecemasan kesihatan seperti yang kerap disebut dalam leksikon perubatan moden, ialah ia berakar umbi dalam kejahilan. Tidak dapat mengetahui cerita saintifik penuh tentang benjolan yang disyaki ini atau keresahan rasa sakit ini kerana kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan atau takut dengan apa yang doktor mungkin katakan, otak yang cemas menulis naratif untuk menjelaskannya – biasanya satu yang melibatkan senario paling buruk dan penyakit terminal.

Idea bahawa hipokondria sebenarnya disembuhkan dengan pengetahuan adalah yang sangat lama. Ketika saya menyelami sejarah menarik tetapi rumit tentang keadaan ini dengan carian saya sendiri, saya menjadi terobsesi dengan yang disebut sebagai “orang kaca” abad pertengahan, yang mengalami sesuatu yang disebut delusi kaca. Secara meluas didokumentasikan di seluruh Eropah, penderita ini percaya bahawa mereka sebahagian atau keseluruhannya terbuat daripada kaca dan bukannya daging manusia, dan obsesi dengan sifat rapuh dan mudah pecah mereka boleh datang untuk mendominasi keseluruhan hidup mereka.

Raja Perancis abad ke-14 Charles VI adalah salah seorang penderita yang dikenali dan pada tahun 1613 Cervantes menerbitkan tentang “lulusan kaca” yang mengalami ini. Rawatan adalah mudah: “orang kaca” harus dibuat memahami bahawa dia sebenarnya bukan terbuat daripada kaca. Ini biasanya dilakukan dengan memukul atau menyepitnya dengan kuat sehingga dia mengakui bahawa dia tidak hancur kepada serpihan. Bukti ini, pengetahuan tambahan tentang ketahanannya, akan menyembuhkan dia dari delusi.

Tetapi jika hipokondria benar-benar disembuhkan dengan pengetahuan, kemajuan perubatan seharusnya telah membuatnya menjadi satu masa lalu. Tetapi, termasuk kecemasan kesihatan, di negara-negara dengan sistem penjagaan kesihatan paling maju. Hipokondria berkembang dan berubah untuk mengikuti pengetahuan saintifik. Di mana dahulu orang takut bahawa mereka terbuat daripada kaca atau bahawa kelebihan empedu hitam membuat mereka murung, kini mereka bimbang bahawa mereka mempunyai tumor otak atau COVID-19 jangka panjang.

Memang, penyelidikan menunjukkan bahawa kekerapan kecemasan kesihatan meningkat di kalangan mereka yang hadir ke klinik perubatan – menunjukkan bahawa lebih banyak hubungan dengan pengetahuan perubatan membuat ketakutan kita lebih buruk, bukannya menyingkirkan mereka.

Ini sebahagiannya dikaitkan dengan kenaikan “sibercondria”, di mana kecemasan tentang kesihatan meningkat akibat maklumat yang ditemui secara dalam talian. Pertama kali digunakan pada awal 2000-an, perkataan ini menggambarkan corak pencarian internet berlebihan yang saya jatuh ke dalam selepas kanser saya diisytiharkan sembuh, apabila setiap keresahan dan sengau kelihatan kepada saya menjadi tanda bahawa tumor kembali.

Saya merasionalkan tingkah laku ini, seperti yang saya fikir banyak orang dengan keadaan sedia ada lakukan, sebagai sederhana bertanggungjawab atau berjaga-jaga tentang kesihatan saya. Sudah menemui tumor sekali apabila penyakit saya seharusnya disembuhkan, saya sangat berwaspada terhadapnya berlaku sekali lagi. Mencari Google setiap gejala dan jatuh ke lubang tikus penyelidikan yang tidak berkesudahan, forum dalam talian dan podcast kesihatan hanyalah saya menjadi pesakit yang baik, saya akan memberitahu diri saya sendiri.

Ia tidak berlebihan kerana sejarah perubatan saya yang rumit. Doktor telah memberitahu saya untuk “memantau” gejala yang mungkin dan itulah semua yang saya lakukan. Ia mengambil banyak terapi dan pemeriksaan diri untuk saya menyedari bahawa semua maklumat tambahan ini tidak memberi kesan kepada hasil perubatan saya dengan positif sama sekali: jika ada, ia menyebabkan saya berasa lebih buruk, bukan lebih baik.

Walaupun dengan kesedaran ini, ia boleh menjadi sukar untuk melarikan diri dari cengkeraman sibercondria. Pada masa tertentu, ia kelihatan seolah-olah seluruh internet direka untuk memperbesar ketakutan saya. Mengetik “bolehkah sakit kepala bermakna…” ke Google memberi saya, antara lain, cadangan “keguguran”, “kejutan otak” dan “tumor otak”, yang semuanya jauh lebih serius berbanding isu-isu yang lebih biasa dan mungkin seperti “kekurangan cecair”, “tertekan tentang kerja” dan “kekurangan udara segar”.

Mekanisme “peningkatan” yang pakar telah kenal pasti sebagai alat dalam radikalisasi politik dalam talian beroperasi di bidang ini juga. Hanya mengetik apa yang kelihatan seperti pertanyaan kesihatan biasa ke enjin carian boleh menjadi langkah pertama dalam perjalanan yang membawa kepada disinformasi, diagnosis diri, dan kecemasan yang teruk. Lebih buruk lagi, terdapat bukti bahawa yang disebut “sakit yang cemas”, dengan kecemasan kesihatan dan sibercondria mereka, boleh menjadi sehingga 70% lebih cenderung untuk membangunkan masalah jantung. Semua kecemasan ini boleh menyebabkan yang terburuk berlaku, kelihatannya.

Dengan pengetahuan saya sekarang, saya mempunyai penghormatan yang mendalam terhadap kejelian jururawat onkologi saya pada tahun 2006. Dia berkata pada masa itu bahawa mencari kesan kanser saya di Google adalah idea yang buruk, dan dia betul, walaupun kuasa sibercondria sebenar belum dilepaskan oleh kewujudan kita yang sentiasa dalam talian. Senarai sumber yang diluluskan yang dia berikan kepada saya pada hari itu hanya termasuk laman web pemberi penjagaan kesihatan saya, panduan pesakit diterbitkan oleh amal kebajikan kanser, sepasang kamus perubatan dalam talian dan beberapapenerbit akademik. Inilah yang saya hadkan diri saya hari ini, walaupun kadang-kadang jari-jari saya gatal dengan hasrat untuk mencari lebih luas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.