Korona matahari boleh dilihat apabila bulan melitupi matahari semasa gerhana suria di Madras, Oregon, pada 21 Ogos, 2017.

(SeaPRwire) –   Gerhana suria akan melintasi laluan sejauh 2,000 batu di seluruh Amerika Syarikat dalam hanya lebih dari sejam, menyebabkan kegelapan hampir di wilayah seluas lebih dari 200,000 batu persegi dari Texas ke Maine. Sebahagian dari Amerika Syarikat benua — termasuk Hawaii dan sedikit Alaska selatan — akan menikmati ganjaran penghiburan oklusi separa. Simulasi berikut menyerupai peristiwa ini dari mana-mana lokasi di A.S., .

Gerhana Isnin adalah kali kedua dalam tujuh tahun fenomena astronomi sebegini memihak sebahagian besar negara. Gerhana suria — dengan untuk mendokumentasikan fenomena ini — melintasi laluan cerminan dari Oregon ke South Carolina.

Ini bermakna ada kosmos memihak dengan dua gerhana suria lengkap dalam kurang dari satu dekad. Dari segi kebarangkalian astrofizik, seseorang cemburu dengan penduduk selari epilog yang dilantik ini.

Cara simulasi berfungsi

Simulasi gerhana suria TIME menggunakan koordinat bagi matahari, Bumi dan bulan dari , yang kami kira didalam berpusat pada Bumi. (Banyak pengiraan moden menggunakan pandangan pra-Copernican ini tentang kosmos sebagai hal yang biasa.)

Daripada mengira saat tepat gerhana bermula dan berakhir untuk beribu-ribu lokasi, simulasi kami menggunakan koordinat-koordinat ini untuk membuat simulasi 3D dalam masa nyata dengan yang biasa pada permainan video. Ini termasuk memutar kamera penonton sejajar dengan putaran Bumi sepanjang tempoh gerhana, yang menjelaskan mengapa bulan kelihatan memotong laluan melengkung di seberang langit.

Kami menggunakan beberapa kebebasan seni yang kecil untuk membesar-besarkan tahap kegelapan yang dilihat dalam gerhana separa dengan menambahkan cahaya suasana samar untuk melihat permukaan bulan dengan butiran yang lebih baik.

Jika masa yang anda lihat dalam simulasi ini berbeza dari sumber data gerhana lain sebanyak satu atau dua minit, perbezaan itu kemungkinan besar merupakan sedikit perbezaan lokasi pengiraan yang tepat atau cara yang sedikit berbeza dalam menjelaskan masa yang diambil oleh kelajuan cahaya untuk bergerak dari matahari ke Bumi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.