(SeaPRwire) –   Raksasa makanan dan minuman Nestlé menambah gula dan madu kepada produk susu dan sereal bayi mereka di negara-negara membangun tetapi tidak di pasaran Eropah, menurut laporan yang diterbitkan Rabu.

Dalam laporan yang diterbitkan Rabu, pengawas Zurich berpangkalan Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) menghantar sampel makanan bayi popular Nestlé—syarikat barang pengguna terbesar di dunia bernilai AS$340 bilion pada April 2024—ke makmal ujian di Belgium. Kajian itu memeriksa 150 produk yang dijual oleh syarikat itu di negara berpendapatan rendah dan sederhana, termasuk jenama terlaris seperti Cerelac dan Nido.

“Kami menargetkan gula kerana ia adalah musuh nombor satu bagi kesihatan pemakanan,” kata Laurent Gaberell, pakar pertanian dan pemakanan Public Eye kepada TIME. “Pendedahan kepada gula pada usia awal bayi dan kanak-kanak boleh menjadi sangat merbahaya. Ia adalah salah satu faktor utama di sebalik wabak kegemukan. Jika bayi terdedah kepada gula, mereka secara dasarnya mempunyai risiko yang lebih tinggi menjadi gemuk kemudian, dan menderita kesan kesihatan buruk seperti diabetes, hipertensi, dan penyakit kronik lain.”

Keputusan pengujian mendapati bahawa “hampir kesemua” sereal gandum Cerelac oleh Nestlé di rantau itu, ditujukan kepada bayi berusia enam bulan ke atas, mengandungi gula tambahan purata 4 gram setiap hidangan, atau kubus gula. Jumlah gula tambahan tertinggi dalam satu produk, pada 7.3 gram setiap hidangan, dikesan di Filipina, diikuti oleh 6.8 gram di Nigeria dan 5.9 gram di Senegal. Selain itu, tujuh daripada 15 negara tidak menyatakan pada label produk bahawa gula ditambah.

Sementara itu, produk susu bubuk Nido yang ditujukan kepada kanak-kanak berusia satu hingga tiga tahun mengandungi hampir dua gram gula tambahan setiap hidangan, dengan susu bubuk di Panama mencatatkan tinggi 5.3 gram. Ini diikuti oleh penemuan 4.7 gram gula setiap bahagian di Nicaragua, dan 1.8 gram di Mexico.

Public Eye dan IBFAN mendapati bahawa gula tidak ditambah kepada produk setara di negara asal Nestlé Switzerland, serta pasaran Eropah utama lain seperti Jerman, UK dan Perancis. Laporan itu menyebut ini sebagai “piawaian ganda yang tidak dapat dibenarkan dan merbahaya”, kedua-dua dari segi etnik dan kesihatan awam.

Kini terdapat lebih daripada 600 juta orang di seluruh dunia yang hidup dengan kegemukan.

Dalam kenyataan kepada TIME, jurucakap Nestlé berkata: “Makanan bayi adalah kategori yang sangat diatur. Di mana sahaja kami beroperasi, portfolio kami mematuhi peraturan tempatan atau piawaian antarabangsa, termasuk keperluan pelabelan dan ambang kandungan karbohidrat yang merangkumi gula.”

Gaberell berkata ia sukar untuk menentukan berapa banyak gula yang ditambah kepada produk, kerana kebanyakan pengeluar hanya mengumumkan jumlah gula keseluruhan, yang boleh termasuk gula semula jadi “hampir tidak berbahaya” yang dijumpai dalam buah-buahan dan sayuran. India, Bangladesh, Thailand, Indonesia dan Afrika Selatan adalah negara yang mendedahkan gula tambahan dalam sereal bayi Cerelac, manakala negara seperti Brazil, Pakistan, Filipina, Nigeria, Senegal tidak.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengesyorkan bahawa tiada gula atau bahan manis tambahan patut digunakan dalam makanan untuk kanak-kanak bawah usia tiga tahun. Tiada panduan serantau lain, tetapi cadangan Eropah boleh digunakan secara antarabangsa.

Sementara itu Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) mencadangkan kanak-kanak bawah usia dua tahun patut mengelakkan gula tambahan, dan FAO bagi kanak-kanak bawah empat tahun.

“Satu-satunya sebab mengapa Nestlé melakukannya adalah kerana mereka tahu kanak-kanak suka gula dan mereka akan kembali dan mahu produk mereka,” kata Gaberell. “Ia hanya untuk meningkatkan jualan produk mereka.”

Nestlé berkata ia telah mengurangkan jumlah gula tambahan kepada portfolio serantau sereal bayi mereka seluruh dunia sebanyak 11% dalam dekad terakhir. Jurucakap itu berkata jumlah gula keseluruhan diisytiharkan dalam produk Nestlé dan bahawa produk Nido dan Cerelac mempunyai “variasi resepi” yang sedikit disebabkan oleh peraturan dan ketersediaan bahan tempatan.

Laporan Public Eye dan IBFAN menyatakan bahawa pemasaran pengaruh adalah strategi utama yang digunakan oleh Nestlé. Gaberell berkata syarikat itu menggunakan “pengaruh ibu bapa” dan pakar kesihatan dalam perkongsian berbayar yang “mengelirukan” pengguna purata. Gaberell juga mencatatkan bahawa perkongsian berbayar boleh kelihatan seperti nasihat pakar yang boleh dipercayai berbanding kaedah pengiklanan konvensional.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.