Emergency and urgency, dialing 911 on smartphone screen. Shallow depth of field.

(SeaPRwire) –   Komunikasi Persekutuan (FCC) sedang menyiasat sehari selepas gangguan menjejaskan perkhidmatan panggilan 911 di sekurang-kurangnya empat negeri.

Gangguan menjejaskan keupayaan warga negara untuk memanggil 911 di seluruh Negeri Dakota Selatan serta di bahagian Nevada, Texas dan Nebraska selama berjam-jam pada malam Rabu, dalam beberapa kes meninggalkan orang tanpa keupayaan untuk segera menghubungi 911.

“Kami sedar akan laporan gangguan berkaitan 911 dan kami sedang menyiasat,” FCC secara rasmi Twitter, pada Khamis.

Di Texas, Jabatan Polis Del Rio menyalahkan gangguannya kepada pembekal perkhidmatan selular yang tidak dinamakan, menulis dalam : “Kami sedar tentang gangguan dengan pembekal selular utama yang menjejaskan keupayaan untuk mencapai 911. Isu ini adalah dengan pembekal dan bukan sistem Kota Del Rio. Perkhidmatan kecemasan kami kekal beroperasi.”

Pengawal Komunikasi Juan Hernandez memberitahu TIME Khamis isu itu bukan dengan operator 911 atau perkhidmatan jabatan tetapi dengan orang tertentu dalam masyarakat yang telefon selular mereka tidak dapat memanggil ke 911. Apabila ditanya tentang pembekal perkhidmatan selular yang menghadapi masalah, beliau berkata: “Saya percaya ia adalah T-Mobile.”

Walau bagaimanapun, Daerah Chase di Nebraska pada Rabu bahawa “911 sedang tidak berfungsi di seluruh Negeri Nebraska sekali lagi untuk semua pembekal selular kecuali T-Mobile. Talian tetap masih boleh mencapai 911.” Daerah itu melaporkan perkhidmatan telah pulih semula 12 jam kemudian.

TIME menghubungi T-Mobile dan FCC untuk komen.

Di tempat lain di Nebraska, Daerah Dundy menyatakan masalah pada masa yang sama, dengan menyatakan bahawa “pembekal perkhidmatan 911 di negeri Nebraska sedang berusaha keras untuk memulihkan perkhidmatan.” Daerah 911 Sarpy memberitahu bahawa “beberapa pembekal selular tidak dapat mencapai 911” dan mengatakan isu itu diselesaikan kira-kira tiga setengah jam kemudian.

Di Dakota Selatan, perkhidmatan 911 terganggu di seluruh negeri, walaupun menghantar teks 911 masih beroperasi di kebanyakan lokasi, pihak polis bandar Rapid City memberitahu bahawa mereka mengalami gangguan dan menasihati penduduk di bandar atau daerah mereka untuk memanggil nombor lain sebaliknya. Penyalur boleh masih melihat nombor telefon orang yang cuba memanggil 911, dan setiap cubaan mendapat panggilan balik daripada penyalur. Perkhidmatan pulih kira-kira dua jam kemudian.

Jabatan Polis Metropolitan Las Vegas memberitahu pada kira-kira 7 petang. Teks masih merupakan pilihan, tetapi panggilan 911 dari talian tetap dan panggilan ke talian bukan kecemasannya terjejas. Polis mengarahkan orang untuk menghubungi 911 di telefon selular dan penyalur akan masih dapat melihat nombor dan memanggil balik dengan segera. Perkhidmatan pulih menjelang 9 malam.

Juga di Texas, Jabatan Polis Kilgore memberitahu sistemnya terganggu secara berulang kali “disebabkan isu luas 911 kawasan” dan menasihatkan penduduk untuk memanggil nombor lain dalam kecemasan.

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat tentang kemungkinan serangan siber terhadap infrastruktur 911, tetapi pegawai undang-undang memberitahu bahawa tiada petunjuk gangguan baru-baru ini disebabkan oleh serangan siber.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.